Ana Andújar Fabón

Estudis o perfil: Educadora social.

Edat: 23 anys.

Punt Òmnia: La Florida.

Anys al Punt o en el projecte: 2,5 anys

Has creat algun material, un projecte, quelcom a destacar…:

Manual “Tens un e-mail”

Projecte revista L’Esplai a La Florida

Què destacaries de la feina de dinamitzador?

El dinamisme i les grans possibilitats que ofereix com a feina, la possibilitat d’innovar que permet en el Punt Òmnia, l’aprenentatge continu. La possibilitat de treballar amb molts col·lectius diferents en un mateix dia i en un mateix moment aporta un creixement i enriquiment personal continu i constant.

I del PO La Florida?

Els moments de conversa i debat que es generen especialment en els grups d’adults entorn a temes d’actualitat, del barri i del municipi. Els petits progressos en els adults viscuts com a èxits de grup i col·lectivitat.

La diversitat cultural en la franja d’infants i joves especialment. La motivació inicial desbordant. La proximitat de les famílies. Les històries de vida i de supervivència de les famílies usuàries.

Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?

Prova que encara avui dia els Punts Òmnia tenen una raó de ser i d’existir molt important en els barris en els que estan ubicats. Una missió clara de fer arribar l’alfabetització digital per tal d’evitar la fractura digital en els nostres barris d’intervenció i possibilitar la participació dels diferents col•lectius que l’integren en dinamisme constant.

Anna Garcia i Bort

Estudis o perfil: Llicenciada en Pedagogia

Edat: 23 anys

Punt Òmnia: Punt Òmnia del Centre Cultural Gitano la Mina

Anys al Punt o en el projecte: Des de l’octubre del 2008

Has creat alguna cosa, un projecte, quelcom a destacar…:

Tot i que porto relativament poc al projecte he creat i adaptat material per als cursos d’alfabetització digital, també hem fet (entre tots els participants) un blog per anar plasmant tot allò que realitzem dintre i fora del punt.

http://puntomniaccgmina.blogspot.com

Què destacaries de la feina de dinamitzador?

De la feina de dinamitzadora, destacaria el procés de “reaprenentatge” (diferenciant-ho de la formació universitària i de l’educació formal) que he dut a terme durant aquest temps que porto treballant al barri de la Mina. He aprés a treballar amb unes pautes noves, partint dels meus usuaris i el més important adaptant-me a les seves necessitats. Aprenent del dia a dia i coneixent la cultural gitana que és la que predomina en els usuaris que participen del punt òmnia, establint noves pautes de comunicació, nous valors, noves concepcions de la realitat, nous conflictes, noves resolucions d’aquests, …. En fi, la meva tasca com a dinamitzadora del Punt Òmnia del Centre Cultural Gitano de la Mina està sent molt enriquidora a nivell personal i professional, aprenent a valorar un gest, una expressió, un petit avenç, un dubte, … i no grans objectius ni grans fites.

I del PO del Centre Cultural Gitano la Mina?

Del punt òmnia del Centre Cultural Gitano de la mina destacaria la gent que hi participa, alegre, espontània (també a l’hora de venir a les sessions…), i aquells participants que fan de l’espai del punt òmnia una estona per intercanviar experiències, distreure’s i com no, aprendre.

Cal destacar també el fort paper que juga el punt òmnia en la inserció laboral de les dones al barri, ja que cedim l’espai i treballem conjuntament amb un projecte d’inserció laboral de dones gitanes. Això fa que dones que mai s’havien interessat per les noves tecnologies, entrin al punt a aprendre a fer ús de l’ordenador per poder fer autocandidatura.

També destacaria el treball en xarxa que es realitza des del punt òmnia oferint i treballant conjuntament amb altres entitats del barri. Formant part del seus projectes i treballant colze a colze per tal de que els participants entenguin el punt òmnia com un espai obert a tot tipus de col·lectius i de persones.

Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?

Per a mi que Òmnia arribi als 10 anys significa que encara en queden molts més per davant, crec que aquest fet ens ha de donar força i ganes de continuar treballant i millorant amb tot allò que hem fallat fins ara.

Francesca Pérez

Estudis o perfil: Educadora Social

Edat:40

Punt Òmnia: Espronceda

Anys al Punt o en el projecte: 2 anys i mig

Has creat alguna cosa, un projecte, algo a destacar…:

Destacaria les activitats de gestió multicultural que es fan al Punt encarades a reconèixer la diversitat social i cultural del barri d’Espronceda , a fomentar valors com la convivència, la tolerància, el respecte per les cultures diferents a la pròpia i a valorar costums i estils de vida propis com a signes d’identitat i formes de cohesió social.

Fem activitats per conèixer la gastronomia del territori d’origen dels diferents col·lectius, la història, les tradicions i els costums, els contes, dites i refranys de les diferents cultures ….Ho fem amb activitats de redacció, de recerca de dades, d’exposicions, debats, etc.

La majoria d’aquestes activitats es fan amb nens de 8 a 12 anys, encara que també hi ha la intenció de fer-les amb adults.

Què destacaries de la feina de dinamitzador?

Que és una feina molt enriquidora ja que t’impregnes de les persones que participen del projecte. Cada una d’elles amb realitats i necessitats diferents que donen pas a fer una feina creativa on constantment has de idear noves actuacions per arribar més i millor a tothom.

I del teu PO AV Espronceda?

Destacaria que s’ha convertit en un punt de trobada on la gent ve a aprendre, a compartir, en definitiva a passar-ho bé.

Admiro molt totes aquelles persones que venen a “innovar-se i aprendre” sobre tot a la gent gran que ve amb ganes de fer i descobrir coses noves, d’anar cap endavant i d’entendre que això de les noves tecnologies cada dia, per sort, és més fàcil i assequible.

Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?

Significa que és un projecte viu i necessari. Viu per estar format per persones inquietes que fan que Òmnia vagi cap endavant adaptant-se contínuament a les noves necessitats TIC d’ara i de les que han de venir. I necessari gràcies al seu enfocament social i comunitari tan important avui en dia. Remarcar que les persones que venen als punts son realment els autèntics protagonistes, això farà que de ben segur la seva continuïtat sigui de 10 anys més com a mínim…

Mila Serrano

Edat: 35

Punt Òmnia: JIS/ARRELS de La Torrassa

Anys al Punt o en el projecte: 10

Roberto De Petri

Edat: 28

Punt Òmnia: JIS/ARRELS de La Torrassa

Anys al Punt o en el projecte: 4

Has creat algun material, un projecte, quelcom a destacar…:

Material:

-La revista Els Nostres Barris, com a projecte de dinamització comunitària des del Punt, continuat al llarg del temps i nexe entre els diferents grups d’alumnes i ex-alumnes amb la resta de territori.

Projecte:

-L’estimulació del treball col•lectiu i creatiu, lligat al territori. L’autopublicació com a objectiu de treball (revistes-blocs-vídeos-fotografies) i el barri de La Torrassa (la seva història i la seva actualitat) com a matèria prima de treball.

Quelcom a destacar:

-Que el Punt Òmnia ha arribat a tenir un pes i protagonisme dins l’entitat, que a la vegada l’ha transformat, visibilitzant-se en l’obertura i lideratge d’una nova àrea de treball a l’entitat anomenada específicament Participació Comunitària i TIC.

-Del Punt Òmnia han sorgit per a l’entitat JIS serveis ‘especialitzats’ com el seu Racó de l’Ocupació, que es pot considerar un dels seus “fills”.

-La necessària diversió i gust per la festa: Els nostres “Pica-Pica” fan història!

Ens agrada compartir: una foto, una recepta, un correu, una truita, una història, un llibre, una cançó o simplement un somriure. Òmnia som les persones: matèria prima –i tot és possible-.

Què destacaries de la feina de dinamitzador?

La responsabilitat, versatilitat, vocació de servei, autonomia creativa i resistència de corredor/a de fons. La seva paciència, passió, il·lusió i sentit de l’humor imprescindibles. La seva visió de conjunt. En definitiva la seva qualitat humana. Una remuneració salarial completament desajustada amb la responsabilitat i qualitat de la seva feina. Unes condicions laborals per sota encara de la seva qualitat tècnica.

I què destacaries del PO JIS/ARRELS de La Torrassa ?

La metodologia de treball lligada al territori; l’estimulació del col·lectiu vinculat al territori des de la quotidianitat i enfocat al retorn creatiu. L’ apoderament de la comunitat territorial –no perdre mai de vista que tant les entitats gestores com els dinamitzador/es som substituïbles- com a objectiu. I que s’assumeix la responsabilitat d’una experiència de 10 anys al barri que té molt clar que la única via de treball és la cooperativa i l’ajuda mútua. Que es conjuga la utopia que no cal abandonar mai, amb el realisme convençut de que el treball comença de dins cap a enfora.

Consciència de classe.

Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?

La solidesa d’un projecte que assumeix com a cost fungible la seva figura més important: el dinamitzador/a. La pedra angular del projecte òmnia ha estat la persona dinamitzadora, la peça més important que l’ha definit, dia rere dia.

Personalment, que Òmnia arribi als 10 anys suposa una alegria immensa, no exempta de crítica (exposada al punt 1). Cal esperar i desitjar que progressivament millori en el temps, perquè s’ho mereix; la idea d’Omnia continua sent tant bona i necessària com des del primer dia (i més).

Una metodologia excepcional que mereix més reconeixement i confiança, en un moment que se suposa que hauria de ser de maduresa i consolidació, assumint un debat de contínua millora sense por a les crítiques.

Luisa Miralles

Estudis o perfil: Ciències Polítiques a Xile, Història i Geografia a l’UNED (pendent alguna assignatura per acabar), el Curs d’Extensió Universitària (pendent 1 mòdul) i actualment el màster Dinamització SIC de la UOC

Edat: Top Secret! Més de la que voldria. Pot ser sigui la iaia de l’Òmnia.

Punt Òmnia: Casa Caritat, Valls

Anys al Punt o en el projecte: 8 crec

Has creat algun material, un projecte, quelcom a destacar…:

No res de particular. Hem anat ampliant l’oferta formativa any darrera any, hem incorporat els tallers de curta durada, vull dir les pinzellades digitals, i hem fet xarxa amb d’altres entitats (FesInternet). Crec que hem anant incorporant amb entusiasme les eines web 2.0 al nostre dia a dia. Però tenim moltes coses pendents de fer encara…

Què destacaries de la feina de dinamitzador?

Trobo que no és una feina gens fàcil, que requereix una dosi molt alta d’entusiasme, iniciativa i implicació. Per altra banda te unes demandes formatives i de reciclatge molt grans.

És una feina poc coneguda i insuficientment valorada( tret de les valoracions positives dels mateixos treballadors i usuaris d’ Òmnia) que son uns dels recursos de valor d’aquesta xarxa i que costa de mantenir.

I del PO Casa Caritat de Valls?

Per a mí el més destacable del Punt Òmnia de Valls ha estat el gran creixement que ha tingut el Punt en 8 anys i la xarxa social i de col•laboradors que hem anat generant al voltant de les TIC a la nostra ciutat. Hem anat incorporant cada vegada més activitats i ha estat un esforç molt important per part de l’entitat. En aquest sentit estic molt satisfeta.

Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?

Trobo important el fet d’arribar a sobreviure fins el 10 anys. Crec que és moment de reflexió i valoració. A l’Òmnia hi ha moltes coses que fan difícil la seva continuïtat, especialment en moments de crisi. Crec que s’hauria de fer un debat important de “on som i on volem anar a parar com a xarxa i com a projecte”. Aquest debat hauria de comptar amb la participació de la gent que cada dia fa la feina i te moltes coses a explicar. Un debat i una reflexió constructiva que permeti tirar endavant 10 anys més. Tenint en compte que les coses van evolucionant i que Òmnia també ha d’evolucionar.

Antonio Collado

Estudis o perfil: Treballador Social “digital”. Vaig fer un màster en gerontologia i el projecte final d’estudi era la creació d’uns cursos TIC per a gent gran. I…fins ara. Sóc un obsés de la comunicació. De la informàtica m’agrada promocionar sobretot les eines on line. M’he deixat bigoti la setmana passada.

Edat: 40

Punt Òmnia: Sta.Coloma de Cervelló – MITHRA

Anys al Punt o en el projecte: 2 en aquest punt – 11 en temes d’alfabetització digital

Has creat alguna cosa, un projecte, algo a destacar…:

La nostra entitat MITHRA de la qual estem ben orgullosos. Portem 11 anys fent que les TIC no siguin motiu d’exclusió. Estem particularment il·lusionants en moltes de les accions que hem fet amb col•lectius en risc d’exclusió (discapacitats, gent gran, immigrants, etc.).

Tinc molt bon record d’un taller per a discapacitats físics severs a Sant Feliu de fa molts anys: vaig haver de fer fins i tot de McGuiver perquè les màquines no estaven adaptades, però el somriure d’aquella gent ho recompensava tot.

Què destacaries de la feina de dinamitzador?

Quan vaig començar i em venia un usuari durillo d’atendre se’m feia una muntanya. Amb el temps he comprès que precisament aquests són els usuaris-diana de la nostra feina. Ara m’ho passo pipa amb aquesta mena de reptes. Veig algú amb dèficit d’atenció, o nivell d’instrucció previ molt baix o sense interès (aquests jovenets¡¡¡) i em dic: “aquest l’alfabetitzo digitalment si o si”.

I del PO Santa Coloma de Cervelló?

És un punt al que es pot treballar molt be, ja que estem a un poble relativament petit, amb molta vida cultural. Ara justament estem preparant accions per la Fira de la Cirera. Ens podem interrelacionar molt be amb les entitats, els ciutadans, el consistori…

Em fa gràcia ser a l’antiga escola i desprès antic ajuntament del poble. Hi ha molta història a l’edifici. I nosaltres la continuem.

Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?

És la constatació d’un model que no només s’hauria de conservar sinó potenciar. Som un sector estratègic, i més ara amb la crisi. En comptes de tantes ajudes per comprar cotxes (quelcom insostenible) hi hauria d’haver un punt Omnia a cada barri. Què dic!!: a cada casa!!

Xavier Felip Cat

Estudis o perfil: Il•lustrador/Dissenyador

Edat: 37

Punt Òmnia: Plataforma3s

Anys al Punt o en el projecte: 4 anys

Has creat algun material, un projecte, quelcom a destacar…:

http://cuinaomnia.blogspot.com

Què destacaries de la feina de dinamitzador?

Que et fa estar molt a prop de les comunitats amb pocs recursos . Per altra banda t’emplena molt el fet que la teva feina sigui no només reconeguda sinó també agraïda per tothom.

I del PO Plataforma3s?

La varietat en tots els aspectes. Varietat cultural, d’edat, d’inquietuds…

Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?

Que el projecte funciona. Que és utilitzat per molta gent i que és necessari, ja que per desgràcia no tothom pot tindre accés a una eina tan vital avui en dia com són les noves tecnologies.


  • Categories

  • Informació Òmnia

  • El núvol

  • Archives

  • Repositori Tasta'm

  • RSS Estigues al corrent del que fem!

  • logoomnia

    logopunttic

    logobenestarsocial

    logofce