Fa 6 anys que el Punt Òmnia AVV Santa Eulàlia situat al municipi  de Berga va obrir les seves portes. Des d’aleshores l’Eva està al capdavant del projecte. Admet que els inicis no van ser fàcils ja que estava desubicada i sense saber ben bé del tot què significava pertànyer a la Xarxa Òmnia. Ha plogut molt des d’aleshores i el temps, les ganes, les formacions i sobretot la il·lusió per tirar endavant el projecte ha aconseguit que el Punt sigui un espai de referència  en el barri; un espai de trobada, un espai educatiu, un espai tecnològic però sobretot un espai en el que el més important son les persones que hi acudeixen, que són les vertaderes protagonistes d’aquest cabdell que és Òmnia.  Fa uns mesos que en Joan Carles comparteix la tasca de dinamització amb l’Eva però encara està en procés d’engranatge i per aquest motiu ha estat l’Eva la que ens explica com ha viscut i com viu el dia a dia del seu Punt…

Encara me’n recordo de l’angoixa que vaig patir al principi. No sabia ben bé què és el que s’esperava de mi, què era exactament el que havia de fer, ni com ho havia de fer. Em van deixar amb els 9 ordinadors i em van dir que havia de seguir les tres línies d’actuació. No vaig fer la formació inicial ja que fins al cap dels 9 mesos d’haver entrat a treballar no se’n va fer cap. Com sabeu, els Òmnia més propers els tinc a Manresa. Així que em vaig posar en contacte amb el que aleshores era el dinamitzador del Punt Òmnia de La Balconada i em va fer cinc cèntims del que ell feia. Vaig haver de crear-me totes les fitxes que es necessitaven per tenir una bona organització del Punt, l’horari, fitxes d’acollida, bases de dades… així com tot el material que creia necessari per tal de fer els tallers. Després dels primers 2 mesos, l’angoixa va deixar pas a la il·lusió i les ganes de fer moltes coses.

Ara, passats 6 anys,  el Punt s’ha consolidat com un espai d’acompanyament, d’aprenentatge, formatiu, etc… però per sobre de tot com un espai en el que tothom hi és benvingut i en el que a part d’aprendre també es comparteix. La formació que oferim és variada i es té molt en compte les demandes dels usuaris per oferir una programació o una altra. Ens agrada fer un acompanyament  molt proper i personalitzat utilitzant les eines més adients per a cada persona.

Un dels nostres objectius és que les persones s’ho passin d’allò més bé, que les classes siguin el més amenes possibles i si ens convé anar a fer un cafè perquè no tenen ganes de treballar o bé perquè els ordinadors no van a l’hora, doncs hi anem i passem una estona molt agradable.

Vull  recalcar que la proximitat i el tracte individualitzat a les persones que s’acosten al nostre Punt es una de les nostres senyes d’entitat. Totes les persones que venen al Punt ho fan per motius diferents, alguns usuaris t’ho expliquen obertament mentre que en d’altres ho vas descobrint a mesura que coneixes a la persona. Intentem ser molt propers, donar-los confiança per tal que la seva presència al Punt sigui el més agradable i positiva possible.

Per a mi és molt important destacar que de tots els usuaris que han passat pel Punt n’he après coses. Aprens a escoltar, a fer costat a les persones amb un simple gest com pot ser passar la mà per l’esquena i a oferir paraules d’ànim que passen a ser una dosi d’autoestima per a aquell que les rep alhora que desenvolupes una gran tasca socialitzadora.

M’omple d’alegria i de satisfacció quan he tingut a joves força conflictius i, que després de 5 anys, et paren pel carrer per saludar-te i demanar-te com et va, és aleshores quan trobes que la feina realitzada amb ells ha estat molt positiva.

Aquest any hem incorporat l’eix del voluntariat i per ara ja comptem amb la Mercè Rodríguez, una persona amb un tarannà molt dinàmic i amb una gran capacitat per dinamitzar un grup que venen a aprendre  fotollibre. Tanmateix  hem vist la necessitat i els beneficis que ens aporta el treball amb altres serveis i entitats del municipi i la comarca.  Creu Rroja, el Punt d’Atenció a la Dona, Serveis Socials o l’Oficina de Treball de Berga són alguns dels serveis amb els que col·laborem ja sigui programant tallers conjunts, fent derivacions, etc…

Ja per acabar  volem compartir amb vosaltres l’experiència del taller de mediació portat a terme de manera conjunta entre el Punt i el Consell Comarcal del Berguedà.

La idea va sorgir perquè volia implicar als pares d’un grup de nois/es  que venen els dilluns a fer una activitat conjunta amb el seus fills. La primera opció va ser fer un taller de primers auxilis però no es va poder portar a terme degut a l’alt cost que proposava Creu Roja (150€ per hora).
Descartada aquesta opció vaig veure una propaganda on s’anunciava un nou servei en el Consell Comarcal del Berguedà: el servei de Mediació Ciutadana; i el més important:  era gratuït.
Un cop parlat amb la responsable del servei,especificat les línies que es volien treballar (sobretot la prevenció abans d’arribar al conflicte) i haver consensuat objectius i activitats el passat 7 de març es va portar a terme l’activitat, amb una assistència del 85 % de joves i pares.
La Gemma Gallorte, la tècnica de mediació, va conduir molt bé el taller. No vam poder realitzar totes les activitats previstes degut a que tothom participava tant, que l’estona se’ns va tirar a sobre. Ens ho vam passar d’allò més bé, personalment vaig gaudir molt de veure com participaven pares i fills donaven el seu punt de vista davant d’un conflicte.
Per donar-li un toc més festiu vam acabar la sessió  gaudint tots junts d’un bon berenar que va ser l’excusa ideal per apropar-nos tots una mica més.

Gràcies a tots els “omnians” per poder fer realitat aquest projecte tan especial.

Eva Martínez, dinamitzadora PO Berga

Núria Perpinyà, tècnica ODC

 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce