Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) faciliten la forma en la que accionem diferents aspectes de la nostra vida. És cert que ens queda molt camí per recórrer, però en el moment actual, les TIC ens permeten l’accés a molts àmbits professionals a la xarxa, fet que ens ha obert les portes del coneixement i ens l’ha posat a l’abast d’un parell de clics. Mostra d’això són els recursos que podem trobar actualment a la xarxa en referència a temes relacionats amb la salut.

Les TIC faciliten l’accés a recursos i informació que ajuden a mantenir una vida saludable i evitar conductes de risc, oferint-nos un món d’oportunitats per conèixer, saber i compartir experiències relacionades amb la salut. Tanmateix, les TIC faciliten el treball dels i les professionals d’aquest àmbit i permeten avançar cap a un model tecnològic que facilita la transferència de coneixements, permetent la millora dels serveis sanitaris dirigits a les persones. La Salut i les TIC avancen de la mà cap a un model basat en una atenció cada vegada més personalitzada i humana amb i per a la ciutadania.

Significa impregnar-nos de coneixements i ens aporta molts beneficis, com pot ser la realització de tràmits sanitaris utilitzant Internet, podem interactuar amb la nostra infermera virtual, podem agregar l’Institut Català de la Salut al nostre Facebook i Twitter, i inclús, aviat, podrem consultar la nostra carpeta personal de salut.

No tenir accés a tots els recursos que se’ns ofereixen actualment suposa no poder gaudir d’elements que ens ajuden a saber com mantenir un estil de vida saludable. La Xarxa Òmnia, com a projecte social ha de garantir treballar per fer efectius aquests recursos a la ciutadania i s’ha de prendre consciència que tan és important aprendre a utilitzar un processador de textos com aprendre que podem trobar recursos relacionats amb la salut a la xarxa i sobretot, de llocs reconeguts i de prestigi.

D’aquesta manera, les persones dinamitzadores de la Xarxa Òmnia tenen la possibilitat de dotar a les persones de coneixements per evitar conductes de risc per a la salut i millorar el seu estil de vida. Poden ajudar-los a contactar amb grups de persones que estiguin en la mateixa situació, facilitar-los el coneixement en relació a aquest tema amb el suport de recursos externs, de comunitats de persones que es troben a la xarxa per compartir experiències i neguits, realitzar tràmits administratius per tal de fer gestions de salut com demanar hora al metge, etc.

Fruït d’aquesta necessitat de treballar la salut mitjançant l’ús de les TIC, al Punt Òmnia de Riuclar s’ha iniciat un projecte en el que es treballa per fomentar un estil de vida saludable fent ús de la informació i recursos de la xarxa.

La Marisol, dinamitzadora del Punt, darrerament ha detectat que les persones usuàries li feien nombroses consultes sobre diferents temes relacionats amb la salut a nivell de prevenció i hàbits alimentàris. Tanmateix, casualment es dona la circumstància que moltes de les dones que participen a les accions del Punt estàn embarassades i aprofiten per fer diferents consultes sobre l’embaràs, preparació del part i puerperi. D’altres usuàries mostren interès per informar-se sobre el càncer mamari, la menopausia,…

Tot això ha fet valorar a la dinamitzadora la possibilitat d’iniciar un espai al Punt Òmnia que donés informació a totes aquestes consultes i que alhora, fent ús de les tecnologies, les persones usuàries puguin utlitzar Internet i els serveixi com a recurs per tal d’ampliar coneixements  sobre estils de vida saludable i altres llocs d’interès que doni resposta a les seves necessitats i donant especial importància a la cerca de pàgines i recursos fiables en els que la informació sigui veraç i estigui contrastada per persones professionals en la materia.

Posant fil a l’agulla, la Marisol ha dissenyat un curs que faciliti l’accés a les TIC i que alhora, doni resposta a la preocupació comuna que ha detectat; l’interès generalitzat sobre temes de salut i nutrició. Així que el passat mes de maig, va posar en marxa un curs dedicat a la salut i nutrició. El curs està adreçat a dones en general i s’han apuntat dones del barri de Riuclar, Icomar, Torreforta i La Floresta. L’objectiu d’aquest taller és promoure estils de vida saludables, tenint en compte les necessitats individuals, familiars i socials, en el que s’adquireixin coneixements sobre nutrició, sexualitat, malalties de transmissió sexual, càncer mamàri, embaràs, preparació del part, puerperi i menopausia.


El curs en cap cas vol substituir els serveis d’orientació i prevenció que ofereix el servei públic sanitari, però si que pretén donar una primera informació a les dones que participen i que tinguin un coneixement bàsic d’aquests conceptes de salut i prevenció.

A nivell metodològic, el curs es desenvolupa de manera molt pràctica i es distribueix en varies sessions de treball. Al llarg de les diferents sessions, la Marisol explica a les participants tots els continguts i els hi ensenya com fer una cerca efectiva per Internet per complementar la informació que els hi dona. Tanmateix, serveix com a recurs per trobar informació sobre nutrició i dietes, d’on poden obtenir moltes idees per fer a casa.

A banda del treball a nivell de coneixements i competències digitals, el curs també facilita la integració de les dones que participen, ja que  a cada sessió del curs es dedica una estona per sortir a caminar i fer exercici, Aquest fet contribueix a que moltes de les dones vegin llocs als que no havien estat mai i coneguin a gent del barri. En definitiva, contribueix a que les dones s’integrin a l’entorn i estimulin les relacions socials amb la gent del barri.

La bona acceptació que ha tingut aquest curs deixa les portes obertes a la realització d’altres accions de difusió sobre la salut i hàbits per una vida saludable.

“M’agrada moltísim poder ajudar als altres i és per aquest motiu pel que em vaig decidir engegar un taller d’aquest tipus i portar-lo a terme ha estat molt positiu, ja que hi ha moltes dones amb la mateixa problemàtica i de moment estem aconseguint el que ens hem marcat, que és aprendre a menjar bé i conèixer diferents temes de sexualitat, nutrició, etc… M’aporta la satisfacció de poder ajudar-les, i que elles es troben molt agust a l’hora de fer les activitats. També cal destacar que si alguna no pot venir una setmana, m’ho comuniquen i passen pel Punt Òmnia a pesar-se un altre dia. La valoració que faig és molt positiva ja que cada dia tinc més usuàries interessades en formar-se. També com a diferència un cop començades les classes va ser que al principi els fills petits portaven productes molt ensucrats com galetes i ara porten fruita i pa.” – Marisol Ignacio

He aconseguit perdre pes i aprendre a menjar bé. També tractem d’altres temes que no tractem a casa i amb els que tenim dubtes, com els de sexualitat o problemes mèdics.  També he conegut dones del barri amb les que no havia parlat mai i sortim a  passejar pel voltant, cosa que m’agrada molt. Vull continuar fent-lo.” – Participant

Marisol Ignacio

Diniamitzadora Punt Òmnia Riuclar a Tarragona

Edgar Esterli

Tècnic Territorial Xarxa Òmnia  • Categories

  • Informació Òmnia

  • El núvol

  • Archives

  • Repositori Tasta'm

  • RSS Estigues al corrent del que fem!

  • logoomnia

    logopunttic

    logobenestarsocial

    logofce