Els nostres barris

Pubilla Cases (L’Hospitalet de Llobregat)

L’Hospitalet és un municipi de la comarca del Barcelonès. Dóna continuïtat a la trama urbana de Barcelona cap al sud. Està situat entre els municipis d’Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat i El Prat de Llobregat, i al marge esquerre del riu Llobregat. Amb una població de 254.804 habitants (2016) és la segona ciutat de Catalunya per habitants.

Pubilla Cases és un barri de l’Hospitalet de Llobregat i limita amb els barris de La Florida, Collblanc, Les Planes i Can Serra. Té una població de 29.155 habitants (2016). És un barri fruit del caòtic urbanisme del franquisme, la construcció descontrolada i sense criteri de petits edificis i cases particulars.

Actualment hi ha un gran nombre d’immigrants sud-americans (Colòmbia, Equador, Bolívia,…), pakistanesos i indis, que conviuen amb població d’origen andalús, extremeny i altres regions espanyoles i que van ser els primers veïns del barri durant l’emigració dels anys 60.

El barri té uns bons mitjans de comunicació (metro de Can Vidalet i Pubilla Cases, Trambaix, i els autobusos 1 i 2) que connecten el barri amb la resta de barris de la ciutat, les ciutats properes com són Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat, i finalment la ciutat de Barcelona.

 

Can Vidalet (Esplugues de Llobregat)

Esplugues de Llobregat és el municipi més petit en extensió de la comarca del Baix Llobregat, tot i que fins al 1990 va pertànyer al Barcelonés. Limita amb els municipis de Barcelona, Cornellà de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Joan Despí i L’Hospitalet de Llobregat.

Esplugues destaca pel seu nucli antic, únic al Baix Llobregat presidit per l’Església de Santa Magdalena, i amb indrets tan pintorescs com el Carrer de Montserrat o masies com Can Cortada, on va viure el Baró de Maldà, autor de l’obra clau de la literatura catalana de finals del segle XVIII, El Calaix de Sastre. A la masia de Can Casanoves, ara convertida en monestir, s’hi conserva el claustre gòtic del Monestir de Santa Maria de Montsió, portat des de Barcelona.

Can Vidalet és un barri d’Esplugues de Llobregat i limita pel nord amb el barri de Can Clota, també d’Esplugues, i els barris de Can Serra i Pubilla Cases de L’Hospitalet de Llobregat.

El barri de Can Vidalet compte amb diverses zones verdes, com el Parc de Can Vidalet, de origen modernista que anteriorment havia estat una finca d’estiueig de algunes famílies de l’alta burguesia barcelonesa. Una altre zona verda amb diversos espais lúdics i esportius és el Parc de la Solidaritat.

La zona ha vist incrementat el nombre de ciutadans d’origen estranger, majoritàriament de procedència llatinoamericana, que ocupen les zones més properes al municipi de L’Hospitalet de Llobregat, repetint així la dinàmica migratòria que des del segle XX es dóna a l’àrea metropolitana de Barcelona que ha creat una comunitat amb orígens diversos.