1999-2024: la Xarxa Òmnia celebra els seus 25 anys!

L’any 1999 la Generalitat de Catalunya posava en marxa el programa Òmnia amb la finalitat de donar resposta a la necessitat creixent d’universalitzar l’accés a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). En aquest primer any de vida es van crear 43 punts Òmnia, que es van ubicar a territoris amb reptes econòmics, socials i culturals.

Des del seu inici, el programa Òmnia ha abordat la realitat social des d’una metodologia comunitària; no s’ha volgut centrar en l’accés a l’àmbit digital de forma individual sinó que ha apostat per un acompanyament i capacitació dels diferents col·lectius en l’ús de les tecnologies a partir de l’acció comunitària. Aquest ha estat sempre el valor afegit d’Òmnia: oferir un espai d’acolliment, informació, aprenentatge, socialització i participació en la comunitat.

Ara, 25 anys després el programa té més sentit que mai. La creixent digitalització ha posat en evidència que el factor d’exclusió provocat per les bretxes digitals afecta diverses persones i grups, deixant-los al marge dels avantatges educatius, socials, econòmics i comunitaris que ofereixen les tecnologies. I també al centre dels riscos que se’n deriven. Cal, doncs, seguir treballant en l’apoderament i l’acompanyament dels col·lectius més vulnerables.1999-2024: visibilitzem la Xarxa Òmnia!

Aquest 2024 celebrem el 25è aniversari de la Xarxa Òmnia! Aquesta data assenyalada ens dona l’oportunitat de visibilitzar la trajectòria del programa i posar en valor les persones i organitzacions que el fan possible: dinamitzadors i dinamitzadores, participants i entitats gestores.

Durant tot l’any es desenvoluparà una campanya de comunicació que implicarà tota la comunitat i que s’articularà a través de nous materials comunicatius.

Text: Xarxa Òmnia

#25ANYSÒMNIA