La Pepi

L’Alba i el Cesk, de l’ODC, em van animar a compartir i fer-vos una mica més partícips a tots de la meva “experiència” amb persones amb discapacitats, ja que des de fa uns mesos el Punt Òmnia L’Escorxador de la Seu d’Urgell està equipat amb nou material adaptat. L’aportació de maquinari i programari s’emmarca dins de la Prova Pilot d’Accessibilitat de la Xarxa Òmnia. Sempre penso que no tinc massa a explicar i que segur que vosaltres feu la mateixa feina o millor que jo. Però després, pensant una mica més en fred, vaig veure que era una bona idea per donar a aquest tema de l’accessibilitat una mica més d’importància i fer-lo visible.

El meu repte és escriure periòdicament (potser un cop al mes) articles amb entrevistes i recursos que fem anar nosaltres i tot això penjar-lo a la comunitat. Espero no ser massa plasta. Gràcies a tots!!

LA PEPI

Ara fa 7 anys que treballo al projecte Òmnia. Des d’un bon principi havia pensat treballar amb col·lectius que tenen capacitats diferents, més coneguts com a grups amb discapacitats. Els hi volia oferir l’espai per acostar-los al món de les TIC i oferir-los recursos. De fet, un dels objectius principals del Projecte Òmnia és precisament el de treballar per l’autonomia dels usuaris, aconseguir que siguin capaços de…, que disposin de recursos, etc.

Ara fa cinc anys que el col·lectiu del Taller Claror http://talerclaror.wordpress.com (persones amb discapacitat física i psíquica) venen al Punt Òmnia. Son un total de 16 usuaris d’entre 20 i 55 anys. De seguida se’m va plantejar un autèntic repte, ja que tots ells presentaven dificultats molt concretes: discapacitat física a la mà, un braç, diferents graus de discapacitats visuals….I, això, sumat als diferents graus de discapacitat psíquica.

La Pepi, la protagonista d’aquesta historia, ho té molt difícil per agafar un “ratolí normal” i fer anar un teclat estàndard. Ens trobàvem que polsava massa estona una tecla i per molt que canviéssim la velocitat del ratolí i teclat, quan apretava massa estona una tecla feia que una lletra es repetís mil vegades. Per tant, perdia més temps esborrant que escrivint.

La Pepi va començar a treballar com la resta de grup, però de seguida vam veure que necessitava molt més temps per escriure una paraula que la resta dels seus companys i que havia de fer un gran esforç mental i físic per anar més o menys alhora que la resta de grup. Afortunadament, la Pepi té una voluntat de ferro i no va llençar la tovallola a la primera. Vam començar a treballar amb el què teníem i la valoració no és gens dolenta, tot el contrari. Amb el temps hem aconseguit treballar amb programes com el Gimp, processadors de text, presentacions amb Movie-Maker i, fins i tot, el grup es va animar i vam crear la primera revista del centre.

Amb un material No adaptat és molt difícil que una persona amb aquesta característica pugui treballar, fer recerca, jugar, informar-se… En poques paraules: estar dins del món de les noves tecnologies.

Al mes d’abril del 2010, l’Òmnia de la Seu va rebre una dotació de material adaptat per a persones amb discapacitat: teclats, joy-stiks, pantalles tàctils, braç articulat…. Per nosaltres va ser un premi i ens vam adonar que tot això ens permetria obrir un nou món de possibilitats a tots aquells participants amb discapacitat.

La Pepi va començar a treballar amb un teclat amb cobertor i un ratolí de bola. Cal reconèixer que tot i que estava contenta per fer anar un material nou, estava una mica neguitosa. Però no li va costar gens adonar-se que amb aquell material podria treballar sola, amb una autonomia increïble. La seva autoestima va créixer. Estava contenta perquè treballava sense haver de demanar tantes vegades ajuda. Tot un èxit!!!

Fins aleshores, la Pepi només venia les hores concretes amb el seu grup, però quan va acabar el “curs escolar” vaig tenir una sorpresa molt gratificant: la Pepi es va decidir a seguir venint sola al nostre espai. Així que el fet de tenir aquesta material va fer que ella mateixa s’animés a venir i a continuar treballant.

Durant aquest estiu ha agafat molt ritme, treballa de manera autònoma, té iniciativa, navega per la xarxa, fa recerca d’informació sobre els seus hobbies, jugar… Ara comença a interessar-se pel tema del correu electrònic i li encanta llegir el blog que fan entre tots.

Gràcies a aquest material hem fet que una persona depenent hagi passat a ser una mica més INDEPENDENT. Ara podem dir ben fort que Òmnia s’ha pogut obrir a més persones. Tot i així encara queda molt per fer!!




2 pensaments a “La Pepi

  1. Fina

    El que va començar com un prova de 3 mesos va ser tan positiva, que encara que han passat 6 anys d’anar cada setmana al taller d’informàtica, cada sessió és tan motivadora i rica en aprenentatges com la primera.
    El grup al qual perteneyem progressa “molt adequadament”. Poc a poc!!! però avancem i anem al Punt Òmnia amb la mateixa il.lusió i ganes d’aprendre com el primer dia.
    La Pepi, sempre ha tingut i té una voluntat de ferro. Si alguna cosa l’interessa és molt constant i perseverant. .Amb l’ajuda del material adaptat se li ha facilitat molt la feina. Això fa que encara estigui més motivada per continuar aprenent i entenent el món de les TIC.

    Aurora (usuària del T. Claror) diu: “Gràcies Ester per tot el que he aprés amb tú. Jo, com ja saps, faig servir un teclat amb les lletres molt grans i aixó m’ha ajudat a millorar l’escriure”.

    Fernando (usuari del Taller Claror): Jo tinc ganas d’anar al Punt Òmnia i tornar a treballar amb la pantalla especial “””

  2. pepi

    Hola Ester sóc la Pepi, gràcies per escriure sobre mi .Tinc moltes ganes de tornar al Punt Ômnia . MOLTES GRÂCIES I FINS AVIAT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.