Com ja sabeu fa temps que treballem amb col·lectius amb discapacitats diferents. Hem fet moltes activitats adaptades, però mai havíem fet una xerrada sobre seguretat a la xarxa amb persones amb discapacitat mental.
Abans d’escrire més vull donar les gràcies al Cèsar Isla responsable del cos del Mossos d’Esquadra de portar a terme aquestes xerrades a la població sobre tot més jove, i aquesta vegada també amb aquet tipus de col·lectiu.
L’experiencia ha estat genial, ens hem adonat de que molts d’ells saben més del que nosaltres pensem i que per la majoria i dins de les seves possibilitats, ha estat una xerrada molt profitosa. Hem parlat de tot, la part “bona de la xarxa” i molt més de la part “negativa”, consells per nevegar segurs, seguretat a les xarxes socilas….hem vist un parell de vídeos que han ajudat a assimilar i entendre millor el que s’ha parlat a la sessió.
Animo als dinamitzadors a no quedar-se “tancat” a fer aquest tipus d’activitats.
“El Punt Òmnia de la Seu d’Urgell, juntament amb el Cos dels Mossos d’Esquadra, han realitzat aquesta setmana una xerrada sobre seguretat a Internet dirigida a usuaris del Taller Claror. Aquesta activitat se suma a les diverses accions que porta a terme el Punt Òmnia de la nostra ciutat vers les persones que tenen alguna discapacitat, amb l’objectiu d’integrar-les també en el món de les noves tecnologies.
En aquest sentit, la Tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones de l’Ajuntament de la Seu, Anna Vives, ha volgut destacar que “el Punt Òmnia de la Seu desenvolupa una gran tasca en l’àmbit de persones amb algun tipus de discapacitat; fa temps que treballem amb el Taller Claror, entre d’altres col·lectius, i en aquesta ocasió hem cregut que calia introduir-los en la problemàtica que pot suposar un risc per a qualsevol usuari de la xarxa”.
El contingut de la xerrada sobre com usar les xarxes socials (Facebook) o el correu electrònic -entre d’altres eines de les TIC- amb total seguretat, s’ha adequat a les necessitats de la vintena d’usuaris del Taller Claror que hi han pres part. Així, els participants han rebut informació de com protegir les seves contrasenyes; de com evitar l’entrada de virus; informació sobre les descàrregues de vídeos i música, i sobretot, de l’ús de la webcam.
Cal recordar que el Punt Òmnia de la Seu fou un dels dos punts Òmnia de tot Catalunya premiats amb una dotació de material destinat a facilitar l’accessibilitat de persones amb discapacitat a l’ús de les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (TIC).
Els teclats adaptats, la pantalla tàctil, etc. han facilitat que persones amb dificultats motrius i de visió poguessin ser usuàries de les noves tecnologies, comptant, a més, amb la dinamització de la persona que encapçala el punt Òmnia, Ester Collado, que com Vives ha recordat ha estat guardonada com una de les 100 millors dinamitzadores de telecentres a nivell mundial.”