Hem tingut la sort d’assistir a una trobada organitzada pel centre d’estudis jurídics en el marc del programa Compartim de gestió del coneixement, volia fer una petita ressenya per compartir amb vosaltres l’experiència i el que m’ha portat descobrir a continuació.
Des del Punt TIC-Òmnia d’aquí a la Fundació Marianao, treballem conjuntament amb el Projecte David, que treballa en l’assessorament i acompanyament jurídic de presos. És freqüent, per no dir constant la derivació de persones que venen de la presó a fer accions formatives dins dels cursos d’iniciació o tallers o fins i tot de voluntaris al taller. L’experiència ha estat sempre positiva per tots plegats i us animo a que si podeu ho feu als vostres punts.
El progrma de la jornada (que encara podeu consultar aquí) presentava un matí de debat, reflexió i propostes en torn a un text inicial i amb la presència d’experts i projectes que s’han fet en el camp de les TIC dins i fora de les presons.
També es va presentar el vídeo que haureu pogut veure en alguns dels portals de la xarxa
.
A mi em va semblar d’allò més interessant en primer lloc per les experiències d’arreu d’europa que vaig poder conèixer que s’estan fent o que s’han fet (no sempre amb éxit malhauradament), tot i que algunes es centraven molt en la preocupació de la sol·lució tècnica i de seguretat, que evidentment és un dels temes importants però que a mi em sembla secundari davant de l’objectiu educatiu, formatiu, social i humà que hi ha al darrere de tota acció que es fa en un programa de reinserció.
Entre els grups de treball que es van fer a continuació :
1. Inclusió, participació i ciutadania digital, està inspirat en l’experiència dels Punts TIC-Òmnia dels centres penitenciaris i debatrà sobre les experiències que intenten trencar amb l’escletxa digital i sobre les vies de participació, d’expressió i comunicació que ofereixen les TIC i Internet.
2. L’educació formal, TIC i Internet, obre un debat sobre les experiències docents que integren l’ús de les TIC a les aules (les TAC!) i les aportacions que suposa Internet en aquest àmbit
3. Competències digitals, formació col·laborativa i sostenibilitat,recull algunes de les experiències del Projecte d’alfabetització digital i dinamització cultural com ara la utilització del model de desenvolupament de competències proposat per l’ACTIC en les accions formatives, la integració activa com a formadors dels mateixos participants i les avantatges de la reutilització d’equipament informàtic i de programari lliure en en aquestes accions
Jo vaig participar en el primer (Inclusió, participació i ciutadania digital), on vam fer una dinàmica intentant trobar respostes i noves preguntes al debat plantejat. Vaig intentar aportar el que humilment vaig poder però sobretot em vaig endur un munt d’idees en les que pensar i amb la sensació que encara hi ha molta feina a fer.
Em vaig quedar amb algunes frases o reflexions com ara:
Quan comença la reinserció dins la presó? Al mateix moment que hi poses un peu a dins?
Què s’està fent actualment dins les presons?
Senyores i senyors la tecnologia és la resposta a tot plegat … molt bé, quines eren les preguntes?
La formació en els TIC és nomès una eina per treballar moltes altres coses, sobretot cal voluntat i fe en un mateix per incrementar l’autoestima.
Des d’aleshores i no sé ben bé si a conseqüencia d’això o no he tingut dues experiencies més que han complementat el que vaig poder compartir en aquella jornada.
Juntament amb les tècniques del programa d’inserció laboral i les juristes del Projecte David he fet dues visites als centres penitenciaris Quatre camins i Brians I respectivament.
Unes visites que em van fer veure per una banda la necessitat d’oferir aquestes vies de formació, motivació i reinserció socio-laboral, i per altra banda la complicació de dur-ho a terme donat que de vegades hi ha recursos materials però no humans, d’altres a l’inrevés i en la majoria dels casos ni uns ni altres.
Sap greu perquè de bona voluntat n’hi ha però de vegades la voluntat cal expressar-la en accions.
Aquesta setmana tornaré a fer una visita on justament hi ha un intern que ha vingut a fer el curs d’iniciació i que ara em preguntava per fer les proves de l’ACTIC, si tot va bé podrà venir de permís a preparar-les i a fer-les aquí al Punt mateix.
Si us interessa, si teniu dubtes, o si teniu més experiències o informació que vulgueu compartir al respecte ja sabeu!
Estem connectats … seguim !
Maria
Pep, moltes gràcies per les teves aportacions i per la crònica.
Sempre és refrescant conèixer les impressions de la gent des de fora de la presó.
Espero que l’experiència de la visita a la presó hagi anat molt bé i que continuïs amb aquesta línia de “fer pedagogia” sobre l’àmbit penitenciari, tan necessària per trencar tòpics i aportar maneres de fer.
Una abraçada