Amb motiu de la diada de Sant Jordi aquest any hem fet un taller de construcció literària en grup al punt.
Ha estat una experiència creativa i divertida que ens ha permès treballar plegats per elaborar una petita peça ambientada en “una petita vila al costat d’un riu” …
Des dels tallers que fem amb els grups de salut mental, fins als grups d’adults, els infants del casal infantil o els joves de l’aula taller. Amb aquesta proposta durant la setmana passada hem estat elaborant un petit certamen literari en format cooperatiu. L’activitat és molt senzilla i l’hem fet grups ben diferents, sempre amb un gran éxit, aquí en teniu alguns dels resultats i l’explicació per si en algun moment algú més s’hi atreveix (no només per Sant Jordi , també en qualsevol altre moment).
Bones pasqües i feliç diada de Sant Jordi !!!
(imatge de Silvia Ortega, podeu conèixer més sobre les seves obres a : http://www.silviailustracion.blogspot.com.es/)
Activitat de Sant Jordi 2011
Punt Òmnia de la Fundació Marianao a Sant Boi de Llobregat
- Primer de tot cal explicar al grup que cadascú doni volada a la seva creativitat intentant donar un sentit a la història.
- Es fa una primera roda on cadascú proposa un personatge (cal que s’expliqui una mica el caràcter d’aquest i la seva ambientació o motivacions).
- Un cop tenim la llista de personatges es proposa una frase amb la qual comença la història (en el nostre cas “Hi havia una vegada en una petita vila al costat del riu Llobregat…”
- Es fa una segona roda on cadascú diu la frase amb que acabarà el seu fragment tot imaginant com es desenvoluparà la història.
- A partir d’aquí cadascú escriu el seu fragment fent aparèixer els personatges que s’han proposat, i començant per la frase on acaba el text del company/a que el precedeix i acabant amb la frase que s’ha proposat a l’inici.
- Quan tothom ha acabat es revisa el text i es fa una lectura conjunta per veure com queda tot plegat.
- Si hi ha algun aspecte que queda massa incoherent es pot proposar en plenari algun petit canvi, però la gràcia és que encara que hi hagi girs argumentals o canvis de registre o de la història, es tracta de respectar al màxim la construcció del grup.
- Finalment s’ajunten tots els fragments i … voilà: ja tenim el nostre conte de grup!
Es poden fer petites variacions, com per exemple anar-ho escrivint de forma seqüencial en comptes de tothom al mateix moment. Aleshores es pot fer sobre el mateix arxiu per exemple i cada participant va afegint el seu fragment a continuació dels altres. Això depen una mica de la naturalesa del grup, en les estones d’accés lliure per exemple he proposat de participar a diferents persones que no han coincidit en el mateix moment al punt.
També es pot aprofitar aquesta activitat per explicar l’estructura d’una narració, introducció nus i desenllaç o relacionar-ho també amb altres temàtiques (medi ambient, festivitats, cooperació, solidaritat …).
De moment nosaltres tenim aquestes creacions literàries reversionant la llegenda de Sant Jordi 😉
Si fe aquesta activitat no dubteu en dir-nos-ho!
Taller de Sant Jordi amb el grup del Centre de día Benito Menni
Taller de Sant Jordi amb el grup del Centre de día Benito Menni
Taller de Sant Jordi amb els nois de l’Aula Taller de Marianao