Taller de prevenció assetjament escolar i ciberbullying

Bon dia! 😉

Tal com us varem explicar fa ja unes quantes setmanes, des de el Punt Òmnia Riera Bonet, de Molins de Rei, varem apostar per la prevenció en casos de bullying, ciberbullying i assetjament escolar. Es per aquests motiu que em estat dinamitzant un taller, durant els mesos de Gener fins a Març, per a infants amb aquests motiu que us expliquem més a dalt.

Va ser un procés molt enriquidor, tant des de la part educativa i personal, com també, per el que fa a tot el desenvolupament, el procés, a l’hora de dinamitzar i desenvolupar el taller anomenat Jugar i Llegir edició Stop Bullying.

Va ser tota una ”sorpresa”, que personalment no ens esperàvem, quan dos dels infants en van dir que havien patit situacions de assetjament escolar. Ens varem quedar més tranquils quan ens informen de que, aquesta situació, ja estava regularitzada i controlada per part dels adults responsables dels infants. Tant per part de pares com de professors/tutors.

Com us dèiem abans, els procés del taller ha sigut molt enriquidor per totes dues parts. Els infants han pogut prendre consciència i entendre, que es l’assetjament en diferents variants que els hi ha afectat, els hi afecta o els hi pot afectar en algun o alguns moments de les seves vides, mitjançant tot un seguit de dinàmiques que hem portat a terme amb el grup.

Aquestes dinàmiques, han sigut variades i amb un sentit pedagògic, que ha permès que els infants puguin prendre consciència i aprendre, al mateix temps que ens divertíem, rèiem i jugàvem.

Varem començar fent us d’un parell de llibres didàctics com a guia per a intervenció psicoeducativa amb joves i infants en casos d’assetjament escolar, o de prevenció de bullying/ciberbullying. Aquests dos llibres anomenats, Acoso Escolar i ¿Por qué a mí? respectivament, son complementaris. En un dels dos llibres, hi ha tot un relat, una història, d’un nen que pateix assetjament escolar. En aquests relat, podem trobar diferents punts de vista del que pot representar, emocionalment, per a cada actor o actors involucrats en casos d’assetjament escolar. La perspectiva o com ho viu l’assetjat, l’assetjador, els assetjadors, el grup d’amics que veu però no diu res, els professors o tutors, el psicòleg, els pares i les mares, tant del assetjat com del assetjador o fins i tot el grup de pares i mares de l’ampa.

També, varem visualitzar diferents curtmetratges com el cas de l’Amanda Todd, alguns curts animats didàctics orientat a infants i joves, per tal de, fer una comprensió global del motiu del taller en el qual, tots/es ens veiem involucrats. Al mateix temps, també varem utilitzar els dossiers d’activitats del Departament de Treball, Afers Social i Famílies que ens va proporcionar la Xarxa Òmnia, en el moment que ens van proposar de dinamitzar un taller d’aquest caire, anomenat, Assetjament entre Iguals, del qual, varem extreure algunes dinàmiques participatives amb les qual varem riure una estona al mateix temps que avançàvem en la comprensió del bullying i de les seves conseqüències.

Un cop varem avançar en la comprensió de que estàvem treballant durant un període de mes de dos mesos mitjançant totes aquestes activitats descrites, com també, les explicacions i respostes a les preguntes que el dinamitzador donava al grup de joves i infants, varem poder elaborar un mural on, recolliríem totes les experiències apresses, i on, intentaríem donar resposta en matèria de prevenció, amb eines proposades per els infants i joves. En aquests mural entre altres, varem determinar:

Que es o de que es tracta quan parlem de bullying, cyberbullying i l’assetjament escolar.

En quins contextos es dona l’assetjament entre iguals.

Quines son les conseqüències.

Diferents eines de prevenció que varem poder determinar.

Un cop varem poder fer tot aquest treball de comprensió i elaboració, al mateix temps que ens divertíem, el grup participant, va proposar de fer una cançó amb motiu del tema que tractàvem, anomenada, Los 5 valientes del bullying.

Aquesta cançó, de manera informal, la varem gravar amb un dispositiu mòbil fent diferents talls. Ho podeu veure més avall.

Ja per finalitzar, el dinamitzador els hi va proposar a el grup de fer uns còmics mitjançant una pàgina web online destinada a confeccionar històries curtes. Aquí es on el grup va deixar volar la seva imaginació en funció de la seva comprensió i imaginació. Penseu que entre el grup hi havien infants de set i vuit anys. Una mostra d’aquests còmics la teniu en aquest mateix post.

Personalment, puc dir-vos, que ha estat una tasca molt enriquidora tan a nivell personal com professional. També us diré que mai havia dinamitzat encara un taller d’aquestes característiques però encara així, actualment, estic dinamitzant un altre taller per a infants en prevenció d’assetjament entre iguals, encara que de una durada més curta per motius de calendari i disponibilitat del grup participant. Us animo a tots i a totes, a que si podeu, us animeu a dinamitzar un taller amb infants de caire preventiu, ja que, des de el meu punt de vista, aposto per la prevenció amb infants. No es una tasca fàcil, requereix d’imaginació, improvisació i molta molta energia. Ja sabeu, son infants. Llestos, ràpids, plens d’energia i curiositat.

Bé, esperem que us agradi el vídeo, els còmics i tot plegat!

Fins ara i fins la pròxima. 🙂

20170511_205359

comic bull20170511_205133 abel