Iniciatives privades o canals oficials?
La millor manera d’ajudar en la crisi d’Ucraïna és a través dels canals oficials de l’administració. Com esteu veient aquests dies les ganes d’ajudar fan que surtin moltes iniciatives de persones i entitats pel seu compte. Tot ajuda, però de vegades no és eficient. És dupliquen esforços o aquests no estan orientats on realment es necessiten. I fins i tot és terreny abonat per paranys. Recollida de roba que no cal, transport de mercaderies per tota Europa que es pot adquirir a dins d’Ucraïna o a prop, fals personal de Creu Roja recollint diners…
Un exemple és https://www.ukrainetakeshelter.com/ , una iniciativa privada creada per dos estudiants molt joves a l’estil d’Airbnb i similars, que s’està fent ressò aquests dies. Permet posar en contacte a gent que vol oferir allotjament amb refugiats que ho necessiten. L’avantatge respecte dels canals oficials és la seva rapidesa. No calen tràmits farragosos. El desavantatge és que és un procediment no garantit, i no permet un control centralitzat i ordenat d’una situació tan greu com una crisi humanitària. Podeu trobar més informació als diaris sobre aquesta iniciativa. Si quan entreu a la web us surt en un idioma que no enteneu, a la part inferior esquerra el podeu canviar al castellà.
En quant a canals oficials, la Generalitat, ha llençat aquest protocol sobre els tres àmbits d’actuació per canalitzar les necessitats derivades del desplaçament de persones des d’Ucraïna com a conseqüència del conflicte que està sotmès el país:
– Infants i adolescents
– Cooperació
– Sistema de protecció temporal
Infants i adolescents:
Seguint les pautes de la informació facilitada per la Direcció General a l’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) en relació als menors arribats d’Ucraïna, cal diferenciar dues situacions: els/les que arriben amb progenitors i els/les que arriben sense.
- a) Si els infants i adolescents arriben sense progenitors, serà la DGAIA la responsable de la seva tutela. Per aquest motiu, qualsevol arribada que sigui detectada, caldrà ser notificada a l’adreça dso@gencat.cat. Un cop notificada, un equip de la DGAIA (UDEPMI) es posarà en contacte amb la família d’acollida per explicar el procés que caldrà seguir.
També hi ha a disposició un telèfon de contacte d’Infància Respon 116111 (Departament de Drets Socials).
- b) Si els infants i adolescents arriben amb progenitors, el Departament d’Igualtat i Feminismes donarà resposta a les necessitats que puguin representar la seva arribada. Us hi podeu posar en contacte a través d’aquesta adreça electrònica: igualtat@gencat.cat.
Addicionalment, per poder centralitzar les propostes que es reben per acollir infants i adolescents ucraïnesos, cal indicar a les famílies que enviïn un correu electrònic a l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció del Departament de Drets Socials (ICAA): icaa.dso@gencat.cat. Igualment, si rebeu alguna trucada o petició d’informació al respecte, adreceu-la a la bústia de l’ICAA des d’on se’ls respondrà.
Cooperació
Pel que fa a peticions d’informació i oferiments de col·laboració, cal adreçar a les persones i entitats a les següents adreces i telèfons:
– Solidaritat/cooperació. La forma més eficient de canalitzar-ho és a través d’aportacions econòmiques a les entitats especialitzades en acció humanitària que treballen sobre el terreny. Trobareu la llista d’organitzacions en aquest enllaç: http://cooperaciocatalana.gencat.cat/ca/que-fem/accio-humanitaria/ucraina (Departament d’Acció Exterior i Govern Obert).
– Oferiments en general i, en especial, de recursos per a refugiats:
o Per part d’ens locals o entitats: comiteacollida.igualtat@gencat.cat (Departament d’Igualtat i Feminismes)
o Per part de la ciutadania: telèfon 012
Sistema de protecció temporal:
A partir d’avui, totes les persones procedents d’Ucraïna que disposin de la nacionalitat ucraïnesa, podran sol·licitar el NIE amb permís de residència i treball; les que no tinguin la nacionalitat, però sí la residència legal, també podran sol·licitar-lo. Es podrà tramitar a qualsevol comissaria o als centres de recepció de la Creu Roja. No es concedirà si la persona té antecedents penals.