Sant Ponç: melmelada de tomàquet

Sant Ponç, una fira tradicional que fa referència al patró de les herbes remeieres i que es porta celebrant arreu de Catalunya des del segle XVI.

A l’Esplai Pubilla Cases Can Vidalet és una oportunitat per a conèixer amb els diferents grups d’edat receptes tradicionals, casolanes i, de pas, treballar la higiene alimentària. Enguany, l’Òmnia també ha participat d’aquesta activitat, realitzant melmelada de tomàquet.

L’activitat de Sant Ponç és tot un procés: buscar un producte adient per a treballar amb cada edat, buscar receptes, comprar i/o recol·lectar ingredients i altres materials, realitzar la recepta i, en el cas de les melmelades, esterilitzar els pots de vidre que farien d’envasos i bullir els pots una vegada plens per fer l’envàs al buit. Per últim, decorar els pots i etiquetar-los.

A l’Òmnia vam estar durant dues setmanes treballant Sant Ponç, per una banda cercant per Internet l’origen d’aquesta tradició i les diferents fires que es fan anualment pels diferents pobles i barris, i per altre banda buscant la recepta més adequada per a preparar la melmelada. Quan va arribar el dia, totes les participants es van apujar mànigues, es van rentar les mans i som-hi a fer melmelada.

La recepta que vam seguir va ser la següent:

Ingredients:

  • 5 kg de tomàquets (ja pelats)
  • 2.5 kg de sucre
  • 5 llimones

Pas a pas:

  1. Rentem bé els tomàquets.
  2. Amb un ganivet fem una creu al tomàquet.
  3. En aigua bullint escaldem els tomàquets 1 minut.
  4. Una vegada escaldats, pelarem els tomàquets amb molta facilitat.
  5. Tallem els tomàquets a trossos (no cal fer-los molt petits) i els posem en una cassola.
  6. Afegim el sucre i el suc de les llimones.
  7. Posem la cassola al foc i quan comenci a fer xup – xup, abaixem el foc i deixem que es vagi fent, aproximadament 1h, remenant de tant en tan perquè no s’enganxi. El tomàquet s’anirà desfent i evaporant l’aigua que deixi anar.
  8. Quan veiem una textura melosa ja podem apagar el foc. S’ha de tenir en compte que després d’apagar el foc encara espesarà una mica més.
  9. Per assegurar que no quedin trossos i suavitzar la textura, és recomanable batre-ho amb la batedora elèctrica.
  10. La melmelada ja està llesta per envasar en pots, omplint aquests al màxim.
  11. Tanquem bé els pots de vidre, els posem en una cassola i els cobrim amb aigua.
  12. Posem la cassola al foc i quan comenci a bullir l’aigua hem de calcular 20 minuts, el temps aproximat perquè surti l’aire que hagi pogut quedar dins els pots.
  13. Per acabar, deixem refredar els pots i ja els podem decorar i etiquetar amb la data de la conserva.

Us animem a provar de fer-ho a casa, un dia que us trobeu amb uns quants tomàquets massa madurs. La recepta és molt fàcil i el resultat per a llepar-se els dits!

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *