Edicions per anys

Oficina Tècnica | | Dimarts 4 desembre 2007

Des dels seus inicis el 1999, el projecte de la Xarxa Ã’mnia ha volgut que les noves tecnologies fossin un mitjà de millora i promoció de les persones i un element de participació i afavoridor de la cohesió social. Per aquest motiu esdevenia imprescindible la presència d’un professional en els punts Ã’mnia, amb capacitat dinamitzadora i amb coneixements socials i tècnics. En aquells moments trobar professionals que reunissin aquest perfil en la seva totalitat era complicat, ja que el món social i el tecnològic, fins al moment, anaven separats.

Aquesta introducció de les tecnologies de la informació i la comunicació com a eina de treball social i educatiu va generar la necessitat de donar suport formatiu a aquests nous professionals, els dinamitzadors i les dinamitzadores del projecte Òmnia.

Al llarg d’aquests anys, s’ha passat per diverses etapes.

En un inici, la formació que s’oferia als dinamitzadors era només en el camp de les TIC, però amb el creixement del projecte i la seva consolidació com a projecte social es va veure necessari la introducció d’aspectes metodològics en el camp social i educatiu.

La formació i l’experiència van ajudar a anar dibuixant cada vegada més aquesta figura professional, fins al punt que aquest model va ser incorporat per altres projectes d’altres organitzacions. Arribat aquest moment es feia necessari donar un pas més, un salt qualitatiu en la formació dels dinamitzadors del projecte Ã’mnia.

I aquest pas endavant es va fer a finals de l’any 2005 regularitzant la formació en format de Curs d’Extensió Universitària, per tal de donar i fer visible el valor que té tot el treball realitzat i alhora atorgar un reconeixement als dinamitzadors i dinamitzadores que fan que l’Ã’mnia avanci dia a dia.

Per tal de definir els continguts que havien de formar aquest curs era necessari fer una prospecció prèvia sobre el tipus i nivell formatiu dels dinamitzadors, així com l’experiència en els camps socioeducatiu, associatiu i de les TIC, i les necessitats formatives d’aquest col·lectiu.

Una part d’aquest procés es va realitzar mitjançant un qüestionari, i l’altra part mitjançant un grup de treball format majoritariament per professionals en actiu de la Xarxa Ã’mnia. A partir de tres sessions de treball es va anar definint el perfil del dinamitzador òmnia, així com les matèries, temàtiques i continguts que calia contemplar en la formació oferta.

Per concloure tot el procés la direcció General d’Acció Comunitària va presentar el nou pla de formació durant la Jornada Ã’mnia de 2005, el qual es plasma en un Curs d’Extensió Universitària de dinamització i educació en l’ús social de les TIC, reconegut i certificat per les Escoles Universitàries de Treball Social i Educació Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull.

Powered by WordPress | Tema de Roy Tanck traduit per Bloctum | Protected by Akismet