Exposició “Mujeres libres 1936-1939”

Comencem el cicle de sortides culturals com a BlogL’Hosfera. Una trentena d’alumnes dels diferents Punts Òmnia de L’Hospitalet ens vam ajuntar dimarts passat en el Museu d’Història de L’Hospitalet per a veure l’exposició “Mujeres libres 1936-1939”. L’exposició vol fer visible el paper de les dones en general durant la guerra civil espanyola, i en concret aquest col·lectiu de dones de la CNT que van lluitar pels seus drets i la llibertat d’expressió, una realitat desconeguda per a la majoria de persones que dimarts ens vam trobar en el Museu. L’exposició rememora la gran tasca que van realitzar el col·lectiu de Mujeres libres, unes dones que no tenien prou en quedar-se a casa veient com els homes marxaven a lluitar, moltes d’elles també volien lluitar i va ser quan van crear una escola de conducció de camions, maneig d’armes, d’altres ajudaven a aquelles dones que estaven embarassades o acabaven de ser mares i juntes cuidaven dels parts, la lactància, l’alfabetització, d’altres anaven com a enfermeres a cuidar dels ferits a la guerra; totes elles tenien un paper molt important, essent dones lliures, independents i ajudant a altres persones perquè també ho fossin; tot i així, no es reconeixien com a feministes, doncs el feminisme pertanyia a la classe burgesa i s’identificaven amb el color blau. En acabar la guerra la majoria es van exiliar, volien continuar divulgant els seus pensaments, les que es van quedar van ser perseguides, empresonades, torturades, fins i tot executades, per defensar els seus drets com a ciutadanes. Les que van aconseguir fugir, es van ajuntar amb altres dones d’arreu d’Europa amb els mateixos ideals i van poder continuar divulgant la llibertat de la dona a través de la revista Portavoz de la Federación de Mujeres Libres en el Exilio.

L’exposició va commoure a les persones assistents, fent present realitats anònimes i, gairebé oblidades, que han format part de la nostra història. A moltes persones els hi van venir records de la seva infantesa, però agraïdes de que algú es preocupi de preservar la història. Va ser un moment entranyable, compartint vivències i anècdotes.

 

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *