Postals de barri + Visita Tecla Sala

La 2a edició de Postals de L’Hospitalet, sota el títol “Abans i Ara” ha estat inaugurada a la Biblioteca central Tecla Sala, on estarà durant tot el mes de març.  En el següent enllaç podeu consultar dates i horaris: Exposició: Postals d’abans i ara, produïda per la BlogL’Hosfera

La inauguració va ser tot un èxit, ajuntant públic de tots els barris, compartint coneixements, experiències i commemorant la memòria històrica de la nostra ciutat. Fins i tot es va enregistrar el testimoni d’aquelles persones que van voler explicar davant la càmera la seva opinió.

El Punt Òmnia Pubilla Cases Can Vidalet vam voler tornar a l’exposició un altre dia per poder veure les Postals a un altre ritme, i vam aprofitar per a visitar el recinte de la Tecla Sala, coneixent la seva història i trajectòria de més de 100 anys des de la seva construcció. L’any 1855 es construeix el primer edifici com a molí paperer a càrrec de la família Basté, convertint-lo en l’any 1882 en una fàbrica tèxtil. L’expansió de l’activitat industrial comporta una ampliació important de les instal·lacions i al 1892, l’arquitecte Claudi Duran i Ventosa, que serà conegut com l’introductor del formigó armat a Espanya, realitza un imponent edifici de tres plantes, d’estil manchesterià, amb predomini dels murs de maó vist i grans finestres per a l’entrada de la llum. L’any 1913 la família Basté tanca l’empresa i l’adquireix la Senyora Tecla Sala, qui convertirà la fàbrica en una de les més destacades de tèxtil de L’Hospitalet; utilitzarà l’electricitat com a energia, començant l’activitat amb 2.000 fusos i arribant als 33.500 a la dècada dels anys 60. El cens obrer de l’any 1923 enregistra 322 treballadors, 271 dels quals eren dones, el 84% de la plantilla. La crisi del sector de l’any 1979 va obligar a tancar la fàbrica, convertint-se en una escola taller per a joves; comença la societat de la informació, amb ordinadors com a actual maquinària. Al 1982 l’Ajuntament compra el complex per a convertir-lo en equipament cultural. Actualment, aquest Centre Cultural esdevé un dels més importants de L’Hospitalet, acollint el Centre d’Art i la Biblioteca Central, a més de ser la seu de diferents entitats culturals com el TPK Arts Plàstiques, la Fundació Arranz-Bravo i el Centre d’Estudis de L’Hospitalet.

La nostra visita va acabar en el Centre d’Estudis, donat que algunes de les fotografies emprades en el Projecte de Postals han estat agafades del seu fons. Allà ens van explicar en que consisteix el recurs, la seva tasca i com organitzen tota la documentació recollida. És molt interessant tota la història que guarden entre les seves parets, accessible per a tota la ciutadania.

Per acabar, cal dir que el projecte de Postals no acaba aquí, l’objectiu de la BlogL’Hosfera és fer rotar l’exposició per tal que passi per tots els barris on estem els Punt Òmnia de L’Hospitalet, i anar fent crèixer l’exposició. Així que al llarg dels mesos anirem informant d’on es va traslladant l’exposició en el grup del facebook: Omnia Esplai Pubilla Cases Can Vidalet

 

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Forma part de: