Sabó natural

Per  tal de seguir treballant l’Economia Social i Solidària, enguany hem fet sabons naturals, reciclant així l’oli usat que emprem per fregir.

Hem conegut la importància de reutilitzar l’oli, com per exemple fent sabó natural, o reservant-lo en ampolles per a portar-ho a la deixalleria o altres punts de recollida, qui s’encarrega de portar-ho a entitats o empreses que en faran ús. Entre totes les persones participants vam reunir més de 9 litres d’oli, però com no el vam utilitzar tot, el sobrant el vam dur al Mercat que tenim a la vora, un dels punts de recollida.

És molt important, abans de començar a preparar el sabó, tenir tots els materials disposats i protegir-nos la pell amb màniga llarga i guants, ja que utilitzarem sosa càustica i una esquitxada d’aquest producte altament corrosiu ens podria cremar. Per aquest motiu, també hem de tenir en compte de no emprar cap material metàlic per la reacció química que fa i estar en un lloc ben ventilat.

Materials:

  • 6 litres d’oli usat
  • 6 litres d’aigua
  • 1 kilo de sosa càustica

L’oli ha d’estar ben colat perquè no hi hagi el marro dels fregits, així que podem aprofitar en el moment de colar-ho per a mesurar la quantitat d’oli que tenim, i el reservem.

En una galleda de plàstic o palangana, hi posem tanta quantitat d’aigua com haguem calculat d’oli; en el nostre cas van ser 6 litres. Mica en mica, a la galleda amb aigua, hi afegim la sosa càustica i anem remenant amb un pal de fusta; en aquest moment comença a fer reacció química i la barreja augmenta la temperatura. Remenem fins que la sosa s’hagi diluït totalment i ho deixem refredar a temperatura ambient. Quan la barreja estigui més o menys a la mateixa temperatura que l’oli, començarem a afegir aquest, molt a poc a poc i sempre remenant en el mateix sentit per tal que no es talli, com si féssim all i oli. Haurem d’estar remenant fins que comenci a espessar, manualment uns 45 minuts aproximadament, tot i que és més pràctic i ràpid fer-ho amb una batedora elèctrica si es té.

Una vegada aconseguida la textura més espessa, ho avocarem en motllos. Aquests poden ser molt diversos, de fusta, de silicona o plàstic per a glaçons o magdalenes…, en el nostre cas vam emprar cartrons de llet, els quals vam tallar la part superior i els vam rentar bé. Depèn del motllo ja els fem amb la forma desitjada o una vegada solidificat es pot tallar a trossos. El sabó triga unes 24 hores en solidificar-se, tot i que no es pot començar a utilitzar fins passat un mes per a què la sosa càustica s’evapori totalment i no faci mal a la pell.

Aquest sabó va molt bé tant per a la pell com per a la roba. Perquè sigui més aromàtic se li pot posar a l’hora de fer la barreja diferents herbes i espècies, des de farigola, romaní, aloe vera, pell de taronja o llimona fins a olis essencials. Hi ha qui també li posa colorant per tenir sabons de diferents colors.

Nosaltres ja estem desitjant desemmotllar-los!!

 

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *