Visita Palau Mercader

Dins del marc històric Memòria en Xarxa, 1939 l’Abans i el Després, de la Diputació de Barcelona, vam visitar el Palau Mercader, veient així 3 exposicions el mateix dia i aprofitant per a passejar pel Parc de Can Mercader, desconegut per a moltes de les persones que van participar de la sortida.

La visita va començar per la Planta noble del Palau, de la mà d’una guia molt immersa en la història de l’edifici que ens va explicar tota la successió de famílies que hi van viure, i com va passar de Masia a Palau. Aquesta visita va durar una mica més d’una hora i ens va permetre veure gairebé totes les sales, amb la decoració i materials autèntics de l’època en la qual va ser habitada. Va haver unes poques sales que no es poden visitar perquè estan en període de restauració.

La visita va fer un salt a la planta baixa, on es troben les 2 exposicions temporals sobre la Guerra Civil Espanyola; una és un petit plafó on s’explica la salvaguarda del Palau durant la Guerra per part dels cornellanencs, els quals van evitar que fos ocupat per les tropes i malmés, tot i que moltes de les peces originals de gran valor van desaparèixer. Algunes van poder ser recuperades anys més tard i d’altres es troben en altres museus.

Per últim, vam veure l’exposició de la Guerra Civil en còmic, una exposició molt original que explica la Guerra des de 3 punts de vista molt diferents. Els còmics escollits per a fer l’exposició son La Brigada Lincoln, basat en documents originals que explica la participació d’aquesta brigada nord-americana en contra el feixisme; El Cisco, basat en l’experiència personal d’aquest senyor que als seus 103 anys rememora les seves vivències a favor dels republicans, tot i que mai li va agradar la violència li va tocar lluitar al front d’Aragó i va viure una de les jornades més cruentes de la guerra, la Batalla de Belchite; el darrer còmic és La Pieza, que tot i ser una història fictícia, pren per protagonistes a Queipo de Llanos (el Carnicero de Badajoz) i en Picasso amb la seva obra el Guernica, i el dibuix d’aquest còmic pretén captar tota la realitat possible a través de la vestimenta dels seus personatges i els espais on succeeix la història.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *