ÀMBIT PREVENCIÓ

1.QUI SOM?

Som una fundació d’àmbit estatal que opera principalment a Catalunya i que també desenvolupa programes en col·laboració amb altres entitats o federacions a diferents comunitats autònomes.

2.QUÈ FEM?

La Fundació Àmbit Prevenció té com fins d’interès general el foment de l’autonomia de les persones i la millora de la seva salut i qualitat de vida, donant suport a diferents cicles vitals.

Són beneficiàries de la fundació les persones que es troben en situació o a risc d’exclusió social, tals com les que viuen amb el VIH/sida, les que són consumidores de drogues, les que es troben a la presó, les persones que es troben en contextos de prostitució, les persones migrades, i especialment les dones, adolescents, joves i les seves famílies. Tots els serveis que oferim són gratuïts.

3.DINS DE QUATRE CAMINS:

 Des de l’any 1998 s’està intervenint al C.P de Quatre Camins. En un inici la intervenció es tractava de crear, per una banda, grups d’autoajuda pel VIH/sida i per altra banda Tallers de formació en Reducció de Danys. Des de l’any 2004 l’activitat s’ha centrat en temes de Reducció de Danys mitjançant una metodologia d’educació entre iguals. El format “educació entre iguals” és una bona estratègia de prevenció, doncs la informació-formació,  és més efectiva quan es dona entre “iguals”, a més potencïa una relació de col·laboració entre els interns dels Centres Penitenciaris, i permet allargar més la formació i informació que el temps que duren els tallers.La formació que reben els iguals, és de salut i des d’una perspectiva de reducció de danys, té una durada de 8 a 10 setmanes i això ens permet intervenir en diferents grups al llarg de l’any.

També es col·labora amb sessions puntuals amb els grups que porten els mateixos educadors del centre. Amb aquest projecte es pretén formar als interns usuaris de drogues del C.P Quatre Camins en temes de salut relacionats amb el consum, per tal de reduir els riscos que aquest implica, a la vegada que se’ls forma com a “agents en reducció de danys o mentors” per tal que puguin transmetre aquests missatges en el seu entorn i siguin agents preventius.

La formació la dona personal sanitari o educadors socials, puntualment intervenen un o l’altre si la sessió ho requereix, aquests últims aporten un valor metodològic i també afavoreixen el fet de poder treballar temes de caràcter més transversals, com gènere i drogues, estigma i drogues.

El disseny dels temes estan contínuament en supervisió i adaptant-nos a les necessitats dels interns, hem inclòs recentment temes sobre sexualitat i drogues o substàncies emergents i les seves vies de consum.

Aquest programa es realitza a qualsevol Mòdul del centre a instàncies de l’entitat o dels mateixos professionals que ho consideren oportú. En algun cas s’insereix en el programa de drogodependències del mateix centre o en altres casos en mòduls que estan propers a la sortida i es considera tan important aquesta formació en Reducció de danys com la prevenció de recaigudes que dona el C Penitenciari.

Els equips de tractaments dels diferents Mòduls, han demanat en diferents ocasions assessorament i informació en reducció del dany per a poder dur a terme un millor disseny en la intervenció amb els interns. Implantarem durant l’any vinent sessions de supervisió de casos sota la mirada de reducció del dany per als equips de tractament del Centre Penitenciari. Aquestes sessions les programarem de manera bimensual, amb un total de 6 anuals, d’altra banda, i en el mateix sentit es realitzaran formacions grupals als equips de tractaments sobre Reducció de Danys i noves substàncies emergents, contextos d’ús i competències culturals amb població LGTBIQ+

4.FORA DE QUATRE CAMINS:

  • Programa Adhesión al tratamiento antirretrovirales. Barcelona. -“Construyendo el futuro de las personas en riesgo de exclusión social a través del empleo”, programa de inserción de personas seropositivas. A través de la Federación Trabajando en Positivo. Barcelona -“Viviendas positivas”. UTE con Madrid Positivo.
  • Programa “Intervención preventiva, asistencial y de seguimiento en la adherencia al tratamiento antirretroviral en población VIH-SIDA sin techo” UTE con el Comité Ciudadano de la Comunidad Valenciana. Barcelona y Valencia.
  • Programa de agentes de salud en el Distrito de Ciutat Vella. Servicio de Reducción de daños. Barcelona.
  • Programas de prevención del VIH/SIDA en colectivos que ejercen la prostitución en Barcelona, Baix Llobregat y Mataró: a) Dona i Salud, b) Àmbit Home, c) Intervención dirigida a mujeres en entornos de prostitución en Mataró, d) Intervención socio-sanitaria en zonas de carretera de la comarca del Baix Llobregat, e) Programa nocturno sobre prostitución y consumo de substancias.
  • Programas de reducción de daños y riesgos en población drogodependiente en Barcelona y Baix Llobregat: “Programa de intercambio de jeringuillas del Baix Llobregat y Programa de guardia”.
  • Programa de prevención del VIH/Sida dirigido a la población drogodependiente interna en la prisión de Quatre Camins-La Roca.
  • Programa para la adhesión a los tratamientos antirretrovirales en poblaciones vulnerables en el Distrito de Ciutat Vella. Barcelona.
  • Programa de gestión y seguimiento de RMI en Ciutat Vella.Barcelona.
  • Programa de inserción en Ciutat Vella. Barcelona.
  • Programa, en colaboración con la Fundación Hospital Clínic, para la detección del VIH y el seguimiento sanitario de colectivos vulnerables en Ciutat Vella.
  • Programa de orientación en derechos civiles en colaboración con Creación Positiva y la Oficina para la No Discriminación. Barcelona.
  • Programa de soporte psicológico y social para afectados por el VIH/SIDA que se desarrolla en colaboración con el Hospital de Mataró en la comarca del Maresme.

5.ON SOM?

Robador 15 bajos barcelona

Jocs Floral 171 bajos