Cepaim

QUÈ SOM?

La Fundació Cepaim és una entitat sense ànim de lucre que treballa des de 1994 per la convivència i la cohesió social.

Cepaim és una organització independent, cohesionada i sostenible que dona respostes a dinàmiques socials relacionades amb el fet migratori i amb els processos d’exclusió social, des d’una perspectiva comunitària.

Promoure una societat inclusiva, cohesionada, igualitària i intercultural que faciliti l’accés ple als drets de ciutadania de les persones més vulnerables, especialment les migrants.

Principis:

Participació, Transformació social, Innovació permanent .

Integritat en les actuacions .

Defensa i extensió dels drets humans, socials i polítics, cohesió i inclusió social, apoderament i transparència i coherència en la gestió .

QUÈ FEM?

– Acolliment i protecció internacional

– Cooperació al Desenvolupament i Codesenvolupament – Desenvolupament rural i repte demogràfic.

– Ocupació i formació

– Igualtat, no discriminació i interseccionalitat

– Interculturalitat i desenvolupament comunitari

– Intervenció amb infants, joves i famílies

– Habitatge i exclusió residencial

– Mediació intercultural en Centres Penitenciaris

Què fem dintre del centre penitenciari?

La fundació Cepaim gestiona aquest servei des de fa molts anys als Centres Penitenciaris de Joves, Quatre Camins i Puig de les Basses. Durant aquests anys, hem capitalitzat moltes experiències treballant dins dels centre penitenciaris:

  • Donant suport als equip multidisciplinaris en matèria de la diversitat i el coneixement dels codis culturals dels interns de diferents procedències, i
  • També treballant en la prevenció i resolució de conflicte,
  • Ens hem implicat donant suport als centres en temes de identificacions, renovacions de targetes d’entitats dels països d’origen mantenint un vincle i relació amb les representants diplomàtiques i consulars a Catalunya, amb el objectiu d’ajudar a les persones a legalitzar la seva situació administrativa.

Com a entitat i des del començament hem participat en les diferents xarxes que treballen o aborden temes relacionat amb persones en privacitat de llibertat, com les Taula de Participació Social TPS, les reunions de coordinació amb les direccions dels centres, i amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, com amb altres entitats que gestionen serveis dins dels centres.

  • L’objectiu central d’aquest programa és el servei de mediació intercultural, que consisteix en facilitar una atenció adequada a les necessitats i interessos de la població interna dels Centre Penitenciari de Quatre Camins que procedeix d’altres cultures, així com també als professionals que hi treballen, a fi de facilitar la convivència entre persones de diverses procedències culturals, fomentar el coneixement de les perspectives cultures i de la diversitat religiosa, així com també el coneixement dels drets humans que són transversals a les diferents cultures, la tolerància i el respecte.
  • Prevenir la conflictivitat i la millora del clima social del Centre Penitenciari o bé resoldre els conflictes ja existents provocats per les diferències culturals entre aquesta població, la resta d’interns/es i els professionals dels centres, i finalment col·laborar en el suport a la població estrangera vulnerable, que no compta amb arrelament, i la integració social.

Específicament:

1. Fomentar el reconeixement de la diversitat cultural promouen activitats educatives, tallers i espais de trobada per a millorar les competències de comunicació intercultural en la població immigrant i els seus interlocutors en el medi penitenciari i en societat.

2. Prevenir i mediar en els conflictes culturals que es puguin presentar entre immigrants i els seus interlocutors. Evitar la violència real o simbòlica i que una de les parts imposi els seu codi cultural a l’altre a través d’una pressió assimiladora o la indiferència. Assessorar als professionals en el disseny i l’aplicació de programes educatius interculturals i inclusius.

3. Realitzar la traducció lingüística i facilitar la interpretació de codis culturals tant a nivell oral com escrit (traducció de documents, normatives, fulls informatius, cartells,…). I mantenir contacte amb les famílies.

4. Proporcionar suport, informació, orientació i assessorament en matèria social, legal, sanitària i administrativa amb els consolats, ambaixades o amb altres organismes, en relació amb les derivacions de casos i necessitats detectades per als equips de tractament i administració penitenciària.

També constitueix l’objectiu específic d’aquest programa poder facilitar informació i contactes a la població immigrant en situació de llibertat condicional, dels serveis externs que en els àmbits econòmics, psicològic, sanitari, educatiu i cultural els poden servir de recolzament en el seu procés de reinserció e integració social. Juntament amb l’equip disciplinari del propi CP Quatre camins en aquest cas.

Aquesta actuació es justifica en el cas d’immigrants interns o en llibertat condicional, en tant que es tracta de persones que afronten una situació doblement difícil. Per una part, el fet de ser immigrant implica la desconeixença de les normes, valors i costums propis de la societat d’acollida.

ON ESTEM?

En la major part de les províncies espanyoles, juntament amb illes Canàries, també països africans com ho són el Marroc i el Senegal.

A Catalunya ens pots trobar a:

BARCELONA Carrer de Sant Pau, 80. 08001

Tel: 934 87 38 16