Monthly Archives: setembre 2010


[Recursos] Eines online per a l’edició d’imatge

Molts cops hem volgut editar una fotografia o fer una postal de Nadal amb una foto que tenim al nostre ordinador i per la dificultat d’entendre, instal·lar o manipular programes de retoc fotogràfic com l’Adobe Photoshop, el Gimp o el Corel ho hem deixat córrer, ens hem posat en mans de professionals o amics que n’entenen. Doncs bé, existeixen unes eines en línia que ens poden ajudar molt.

Aquestes eines tenen l’avantatja de no caler instal·lar-les als nostres ordinadors, només amb una connexió Internet les podem utilitzar. Moltes d’aquestes eines són molt fàcils de fer anar i gratuïtes en part. Dic en part, perquè algunes funcionalitats d’aquestes eines són de pagament però amb les eines gratuïtes ja podem fer molta feina.

Amb aquestes eines no tindrem cap dificultat en pujar una fotografia des del nostre ordinador així com també obtenir-les des dels nostres àlbums en línia com Picassa, Flickr, Facebook, Photobucket, etc.

Aquí us deixo els enllaços a les diferents eines d’edició d’imatge en línia:

Als usuaris novells amb l’edició d’imatge, els recomano començar per l’eina Picnik, l’Aviary o el FotoFlexer, veureu la quantitat d’opcions que tenim disponibles i lo fàcil i divertit de fer-les anar.

Bona pràctica !!!


Horaris d’octubre del programa connecta’t

Aquest divendres s’inicia al Punt Òmnia Tortosa, el programa Connecta’t per trobar feina. Aquest programa, fruit de la col·laboració entre la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), pretén dotar d’eines per a la recerca de feina a treballadors a l’atur.

El contingut formatiu del Programa s’organitza en dos mòduls de 10 hores lectives cadascun. La formació s’estructura en dues sessions de contingut diferent:

  • Modalitat A: “Introducció bàsica a l’ofimàtica“, orientada a conèixer i iniciar-se en els entorns d’ofimàtica bàsica (sistema operatiu, ús bàsic de processadors de text i navegació per Internet).
  • Modalitat B: “Eines per a la recerca de feina a través de les TIC“. L’objectiu és conèixer i aplicar al procés de recerca de feina les tecnologies de la informació i la comunicació més bàsiques: elaboració de currículum i de la carta de presentació; recerca activa de feina a través d’Internet (alta d’usuaris en portals web d’ocupació, cercar ofertes de feina, enviar el currículum per correu electrònic, etc.)
Els horaris d’octubre són els següents:


– Modalitat A
Octubre (10 hores)

dimarts 1 de 16 a 18 hores

divendres 5 de 18 a 20 hores
divendres 8 i 15 de 16 a 19 hores

 

– Modalitat B
Octubre (10 hores)

dimarts 19 i 26 de 18 a 20 hores

divendres 22 i 29 de 16 a 19 hores

 

Podeu descarregar-vos el fitxer del contingut de la formació, fent clic aquí: Continguts i programació.

Conferència a la UOC sobre guifi.net: 2 Octubre a Tortosa

En el marc de l’inici de curs dels estudis d’Informàtica, la UOC, organitza una conferència sobre el projecte Guifi.net. La conferència tindrà lloc el proper dissabte 2 d’octubre a la seu de la UOC a Tortosa a les 11:30 hores.

La conferència Xarxa oberta: la infraestructura de telecomunicacions creada i gestionada des de la ciutadania. El projecte guifi.net anirà a càrrec de Pau Escrich Garcia.

Organitza: Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC.


El Punt Òmnia participa en el projecte Casals en Xarxa

El Punt Òmnia Tortosa i el Casal de Gent Gran de Ferreries, participaran en la prova pilot del projecte Casals en Xarxa, conjuntament amb el Casal de Gent Gran d’Igualada. L’activitat és durà a terme els dijous 7, 14, 21 i 28 d’octubre i el 4 de novembre, i consistirà en unes activitats per a la gent gran utilitzant l’ordinador amb el fil conductor de la memòria com a rerefons. Durant les activitats és realitzarà unes videoconferències amb el Casal de Gent Gran d’Igualada on s’intercanviaran experiències i s’explicarà, també, conceptes teòrics sobre el funcionament de la memòria. La gent gran que participi en aquesta prova pilot “memòria i ordinador“, disposarà d’eines informàtiques per mesurar i desenvolupar aspectes bàsics sobre la memòria.

El projecte Casals en Xarxa

El projecte Casals en Xarxa pretén impulsar les tecnologies de la informació i la comunicació als equipaments cívics de Governació amb l’objectiu de millorar la participació i socialització a través de les TIC de les persones usuàries.
Des de projecte Casals en Xarxa es facilitaran eines per a les persones usuàries dels equipaments perquè la seva estada sigui més participativa i vagi més enllà del propi casal. A través de les TIC, es connectaran per videoconferència amb usuaris d’altres equipaments o gent des de casa, i podran compartir experiències i activitats.
Aquestes videoconferències es realitzaran a través d’una interfície d’usuari senzilla, molt intuïtiva i innovadora. El programari que s’utilitzarà estarà adaptat a les necessitats de les persones usuàries que el faran servir, i es basarà en la plataforma desenvolupada per la Fundació I2Cat.
Amb aquest projecte s’interconnectaran diferents equipaments cívics, com ara: casals de la gran, centre cívics o ludoteques mitjançant videoconferències. Mitjançant aquestes connexions es permetrà reproduir en directe sessions de grup o altres activitats. Aquest també persegueix potenciar l’intercanvi i la relació entre persones de diferents llocs de residència i de diferents edats.

El programa Connecta’t arriba al Punt Òmnia Tortosa

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) col·labora amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), adscrit al Departament de Treball de la Generalitat, en l’execució del programa Connecta’t 2010, d’Alfabetització Digital per a la Recerca de Feina.
El programa s’adreça a les persones aturades, registrades a les oficines de Treball de la Generalitat, amb especials dificultats per trobar feina. L’objectiu és oferir-los una mínima formació en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i dotar-los d’eines digitals per a la recerca d’un lloc de treball. Aquesta formació, 1.200 hores mensuals durant el període comprés entre juny i desembre de 2010, es duu a terme a 59 municipis de Catalunya, en les instal·lacions de 61 Punt TIC i 18 entitats col·laboradores de l’STSI.
El contingut formatiu s’organitza en dos mòduls independents de 10 hores cada un:

  • Mòdul A: Eines ofimàtiques i d’Internet (alfabetització digital bàsica)
  • Mòdul B: Creació del Currículum Vitae i d’una carta de presentació. Internet com a eina de cerca de feina

La participació voluntària i desinteressada dels Punt TIC en el programa és una bona oportunitat per reforçar el seu paper com a referent TIC d’àmbit territorial, consolidar la seva oferta de serveis i ampliar el perfil d’usuaris/àries potencials. El SOC, per la seva part, gaudeix l’experiència acumulada pels Punt TIC pel que fa a la formació i dinamització digital i garanteix l’extensió del programa a tota Catalunya.

Connecta’t al Punt Òmnia Tortosa

El programa Connecta’t, a la ciutat de Tortosa, es desenvoluparà a les instal·lacions del Punt Òmnia Tortosa [Casal de Gent Gran de Ferreries] durant els mesos d’octubre, novembre i desembre de 2010. A l’inici de cada mes, penjarem els horaris dels diferents grups.


30 de setembre – Jornada de dinamització de la Internet Social

Un cop més arriba la Jornada de la Internet Social.

El 30 de setembre de 2010, al Citilab de Cornellà de Llobregat, tenim una cita: la Jornada de la Internet Social, un espai que ha de servir per a donar continuïtat al treball realitzat en etapes anteriors.

El nostre objectiu d’enguany és donar visibilitat al treball que es realitza a la xarxa des de la vessant de la ciutadania i de les entitats que en ella participen. Centrarem la nostra mirada en cinc eixos de treball, que han tingut un gran protagonisme a la nostra xarxa al llarg d’aquest 2010 i del quals es presentaran experiències de bones pràctiques:

  1. Accessibilitat
  2. Voluntariat
  3. Xarxa
  4. Ocupabilitat
  5. Formació i competències TIC

A més a més, comptarem amb la Conferència a càrrec de Dolors Reig “Comunitats i construcció col.lectiva de coneixement a la web social: noves oportunitats” i també amb la presentació del museu virtual del poble gitano.

Aquesta jornada serà un espai de trobada on tots plegats, dinamitzadores, dinamitzadors i altres tècnics i tècniques implicats en el projecte podrem treballar junts i fer Xarxa.

Benvinguts i benvingudes a aquesta nova jornada de la Internet Social!


La fibra òptica al Punt Òmnia Tortosa

El Consell d’administració del CTTI (Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació) ha acordat aquest matí l’adjudicació del projecte Xarxa Oberta l’empresa Imagina-Axia. Aquesta xarxa connectarà les seus corporatives de la Generalitat i els municipis de Catalunya, habilitant un punt de presència de fibra en dependències municipals.

 

La Xarxa Oberta es desplegarà inicialment a les seus amb infraestructura disponible i els municipis de les Terres de l’Ebre; això suposarà la connexió de 696 edificis en 95 municipis. L’import de l’adjudicació és de 253 milions d’euros en 20 anys.

Pel que fa a l’explotació de la xarxa, consistirà en la prestació de serveis de connectivitat a les seus actuals i futures. L’excedent d’amplada de banda servirà per a la prestació de serveis al mercat majorista, en els termes que determini la Direcció General de la Competència de la Comissió Europea. Un cop finalitzat el contracte de concessió, de 20 anys de durada, l’empresa explotadora, Imagina-Axia, posarà la Xarxa a disposició de la Generalitat.

Fibra òptica al Punt Òmnia Tortosa

El Punt Òmnia Tortosa està situat en una de les dependències de la Generalitat, el Casal de Gent Gran de Ferreries, que seran connectades amb en el desplegament del projecte de la Xarxa Oberta a la ciutat de Tortosa. La MAN (xarxa metropolitana) que ja s’està desplegant pels carrers de la ciutat connectarà el Punt Òmnia amb fibra òptica, un gran pas endavant pel que fa la millora de les comunicacions, tant en fiabilitat com en velocitat. D’aquesta manera, esperem, un cop connectats, oferir nous serveis als ciutadans i ciutadanes, així com també, a entitats i associacions que vulguin disposar d’aquesta connexió de fibra òptica.


Oferta formativa – Setembre i octubre 2010

Després de les vacances, reprenem l’activitat lectiva al Punt Òmnia Tortosa amb el propòsit de donar el millor servei i fer front a la demanda creixent de cursos. Així, hem preparat més de 10 nous tallers per aquest últim trimestre de l’any, en els qual s’inclouen cursos d’iniciació a l’informàtica, iniciació a Internet, correu electrònic, ofimàtica avançada i activitats per associacions veïnals i cessions d’espais a entitats com, per exemple, la UNED Sènior.

Us deixem amb l’oferta de tallers dels propers mesos:

Taller de correu electrònic

Durada: 12 hores (6 sessions de 2 hores cadascuna)
Places: 8 persones per grup.

 

Continguts:
  • Introducció al correu electrònic.
  • Serveis de correu electrònic (Gmail, Hotmail, …)
  • Configuració i gestió d’un compte Gmail.
  • Utilitats del correu electrònic.
  • Funcions d’un correu electrònic.
  • Contactes i xat.
  • Introducció al Buzz de Google.
Metodologia:

Classes teòriques i petits exercicis per reforçar els coneixements apresos.

Grups i horaris:

 

Grup 1
Tarde: Dilluns i dimecres de 16:00 a 18:00 hores
Del 20 de setembre al 6 d’octubre

Grup 2
Matí: Dimarts i dimecres de 10:00 a 12:00 hores
Del 21 de setembre al 13 d’octubre

—-

 

Taller d’iniciació a l’informàtica
Durada: 20 hores (10 sessions de 2 hores cadascuna)
Places: 8 persones per grup.


Continguts:

  • Familiaritzar-se amb l’informàtica. Què és un ordinador?
  • Interacció amb la màquina. Possibles usos.
  • Diferents parts d’un ordinador. Unitats. Part física.
  • Familiaritzar-se amb els perifèrics (teclat, ratolí, pantalla, impressora,…).
  • Què és un Sistema Operatiu? Primers passos amb el Windows XP.
  • Introducció a la gestió d’arxius.
  • Introducció al programari.
  • Introducció a l’edició de textos. Processadors de text.

Metodologia:

Classes teòriques i petits exercicis per reforçar els coneixements apresos.

Grups i horaris:

Grup 1
Tarde: Dilluns i dimecres de 18:00 a 20:00 hores
Del 20 de setembre al 20 d’octubre

Grup 2
Matí: Dimarts i dijous de 10:00 a 12:00 hores
Del 21 de setembre al 21 d’octubre

Inscripcions i informació:

Per obtenir més informació dels propers cursos, consulta el calendari d’aquest bloc o contacteu amb nosaltres mitjançant:

  • Taulell del Casal de Gent Gran de Ferreries. Veure el mapa : cAlfara de Carles 27-33.
  • Telèfon: 977 502 300
  • Correu electrònic: tortosa@xarxa-omnia.org

Recordeu deixar les vostres dades personals: Nom, Cognom i telèfon de contacte.

Us hi esperem!


Viasona.cat, l’enciclopèdia de la música catalana

23.000 lletres de cançons, 3.000 discs i 1.500 intèrprets estan recollits a Viasona.cat, el portal digital de documentació de la música en català que ha llançat el grup Catmèdia.

L’objectiu d’aquesta enciclopèdia és indexar les lletres dels artistes i grups que han produït musicalment en català des de 1961 fins a l’actualitat. La tasca de documentació s’anirà complementant amb la incorporació dels nous treballs que es vagin editant.

Viasona.cat incorpora també la Sonosfera, una anella de 250 blocs relacionats amb la música catalana.

Viasona.cat ofereix la possibilitat de crear-s’hi un usuari. Introduint nom d’usuari i contrasenya es poden crea llistes de cançons preferides, deixar comentaris i puntuar les pàgines dels grups, àlbums i cançons. Els usuaris registrats també podran participar als fòrums de debats i enviar missatges privats.