El Punt Òmnia de Valls al Ciberàgora 2012

Els dies 5 i 6 de juliol el  Punt Òmnia de Valls va assistir a les jornades 2012 del Ciberàgora, que enguany tractaven de smart cities,  terme de creixent popularitat i que es podria traduir com a ciutat digital o intel·ligent.

Aquest és un terme  encara  bastant difús i que s’utilitza de manera que no sempre és prou coherent. En tot cas,  dins de les seves estratègies té en compte no només estructures i serveis físics, sinó també  altres conceptes, com ara la societat de la informació o la sostenibilitat.

Segons la definició de Viquipèdia: Les ciutats digitals poden ser categoritzades en sis dimensionsr: economia digital; mobilitat digital; ecosistema digital; ciutadania digital; vida digital i, finalment, governança digital. Aquests sis eixos o dimensions connecten amb les teories del desenvolupament i el creixement urbà…

Una ciutat pot ser qualificada de digital (o intel·ligent) quan inverteix en capital humà i social, en infraestructures tradicionals (transport) i modernes (TIC), en infraestructura de comunicacions del combustible, en desenvolupament econòmic sostenible i una alta qualitat de vida, amb una gestió racional dels recursos naturals, a través de la gestió participativa.

Durant les jornades es van tractar diferents reptes i algunes experiències ja aplicades, per esdevenir una smart city i millorar així la qualitat de vida dels ciutadans.

El primer dia es van presentar avenços i reptes en els diversos àmbits relacionats amb el tema, com ara:

  • City branding
  • Tecnologies smart per a la cultura a les ciutats
  • Mobilitat sostenible i energia: vehicles elèctrics,  xarxa intel·ligent i xarxes de càrrega.
  • Tecnologies aplicades a la salut
  • Seguretat i privadesa en una smart city

El segon dia  es van explicar diferents projectes que s’estan duent a terme i experiències innovadores ja aplicades.

La ponència inaugural va estar a càrrec del filòsof Josep Maria Torricabras, que va fer una bona introducció al tema, emfatitzant que una smart city ha de ser una ciutat amable, inclusiva, democràtica i amb opcions diverses per a diferents tipus de necessitats.

En resum, 2 dies molt intensos i profitosos per a conèixer el futur més immediat i l’impacte que tindran i estan tenint  les  TIC en el dia a dia d’una ciutat.

És va citar Amsterdam com a model de smart city. Vegeu aquí la web de la seva ciutat.