Un any i mig després de la posada en marxa de l’acreditació acTIC, el passat divendres dia 1 de juliol, es va presentar el nivell 3 (avançat) al Cibernàrium de Barcelona.
A la presentació van participar diferents persones implicades en diversos aspectes de l’acTIC, oferint una anàlisi del que havia estat la prova fins el moment i del que havia de ser en el futur.

Durant la inauguració, a càrrec del Sr. Carles Flamerich, director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació – DGTSI, i la cloenda a càrrec del secretari general del Departament d’Empresa i Ocupació, Sr. Enric Colet, es va destacar la importància de l’acreditació i el suport que des de l’Administració es pensava oferir, tenint en compte el valor que té que la ciutadania pogui acreditar les seves competències en l’ús de les TIC, i la presència que aquestes han de tenir en el desenvolupament de la societat actual i el seu teixit empresarial.

Els acords que laDGTSI ha signat amb el Cibernàrium i el SOC (Servei per l’Ocupació de Catalunya) van ser també motiu d’explicació per part d’alguns/es responsables que van citar els compromisos de les seves respectives organitzacions, tot esperant que el Cibernàrium pugui oferir formacions específiques per la preparació de la certificació, dins de l’oferta formativa en TIC, i que el SOC adapti els continguts de la formació del seu programa Connecta’t adreçat a persones en situació d’atur aconseguint més coherència amb els objectius de l’acreditació.

logo_acticLa part més interessant  va arribar de part del Ricard Faura, cap de Servei de Societat del Coneixement, i del Josep Toda, responsable de l’Oficina Gestora de l’acTIC, que van fer una mica de memòria sobre els inicis de la prova, la metodologia de creació i els reptes actuals, especificant les característiques del nivell avançat i explicant el seu desenvolupament, a quin sector de la població anava adreçat, etc. També es va parlar de la situació actual dels centres acreditadors i de com es limitarà la creació de nous centres, als realment interessats, donat que en l’actualitat hi ha 300 oberts a tot Catalunya. Es va destacar la feina que s’està portant a terme amb Ensenyament amb la finalitat de donar coherència als continguts de l’ACTIC en relació a la feina que es fa a l’escola amb els petits en relació a les TIC. I finalment es va parlar dels acords amb diferents entitats de formació, èssent Òmnia una part important en relació al treball en l’adquisició de les acreditacions però no es van comentar millores respecte el suport que des de la Xarxa Òmnia s’està donant des dels inicis de l’acTIC.

Pel que fa al personal funcionari es situa com a nivell mínim d’acreditació a l’Administració el nivell mig, deixant el nivell avançat a professionals amb unes necessitats més especialitzades, indicant quines serien les dues competències a seleccionar del total, per determinats departaments com ara màrqueting,  finances, etc. S’està intentant garantir la interoperabilitat entre els diferents departaments per poder agilitzar els tràmits de certificació del personal. També es va parlar de l’experiència de portar l’acTIC a les presons per complementar l’oferta formativa en TIC que es desenvolupa actualment i integrar un sector sensible de la població.

llibre acticEn relació als materials de suport, es van presentar els materials de suport en forma de llibre de l’editorial Altaria (http://www.altariaeditorial.com/novedades.php),  i d’un simulador de la prova, ambdós materials de pagament, aspecte que no facilita l’accés als seus continguts a una part molt important de la ciutadania i de centres acreditadors. Dels llibres hi ha exemplars pels nivells 2 i 3, i s’han anunciat descomptes pel centres de formació. Pel que fa al simulador  (www.simuladoractic.cat) permet que l’alumne s’enfronti a una prova molt similar a la que haurà de fer durant l’acreditació.

Els dubtes que es podrien plantejar en relació a aquest tema és la necessitat de realitzar llibres tradicionals de pagament com a millor opció per facilitar una adquisició de coneixements i competències que continuament es van renovant en el món de les TIC. Una proposta interessant en aquest sentit seria el plantejament de continguts digitals multimèdia, publicats sota una llicència lliure i gratuïta, actualitzables i accessibles i que permetessin un accés lliure i gratuït del seu contingut. Fins ara, sabem que els materials existents en línia com els de Citilab per preparar l’acreditació tenien problemes de coherència amb els seus temaris.
Sobre aquest particular dir que es publicaran en breu els nous materials per l’acreditació del nivell mig per part del Citilab, que gràcies al seu format SCORM poden ser inclosos en altres espais propis de centres de formació, entitats, etc… Podeu accedir als materials en línia existents en l’actualitat als dos enllaços següents:

Materials de suport per a la preparació de l’acTIC de l’XTEC (nivells 1, 2 i 3).
Materials de suport per a la preparació de l’acTIC del Citilab (nivells 1 i 2 properament).

Els aspectes més tècnics de desenvolupament de l’eina van arribar de mà de professionals d’Informàtica de El Corte Inglés, responsables de la creació de la nova prova, que van especificar quines eines i quin procediment havíem fet servir per a la creació de l’aplicació, com s’havien desenvolupat els continguts, amb quin personal i amb quina experiència s’havia comptat. Novament una empresa privada pren protagonisme en la creació d’una acreditació adreçada a la ciutadania…
Es va comentar que s’havia fet un esforç per garantir que la posada en marxa del 3r nivell de la prova, no presentés els problemes tècnics que es van donar durant les primeres implementacions dels 1er i 2on nivell, però no es va especificar si s’havien realitzat modificacions o adaptacions en els seus continguts ni si s’havien plantejat possibles millores en la inscripció de persones amb discapacitat aprofitant vies telemàtiques que garanteixin la interoperabilitat entre els registres de les diferents Administracions per tal de verificar, per exemple, el grau de discapacitat de una persona sol·licitant. Afortunadament, com a canvi positiu s’han millorat les condicions de pagament de la taxa de les persones en situació d’atur.

twitter acticPer finalitzar, comentar que des de l’Administració es va destacar l’efecte positiu de generació de negoci que per a algunes empreses privades tenia l’edició de llibres de suport per la preparació de la prova i d’un entorn de simulació, mentre que no es van presentar propostes de millora per tal de donar suport mitjançant, per exemple, ajudes econòmiques, als centres acreditadors, molts d’ells, Punts Òmnia o Punts TIC, en mans d’organitzacions que pateixen greus situacions de finançament. L’ambient que es respirava a la presentació no deixava entreveure la relació de l’acreditació de competències amb l’ús social de les TIC. Caldrà continuar reflexionant al voltant del paper que l’acTIC ha de tenir a la Xarxa Òmnia, i la Xarxa Òmnia a l’acTIC per donar sentit social a una prova que ara mateix no sembla del tot propera als objectius i línies estratègiques del projecte Òmnia.

Podeu veure les reflexions d’alguns assistents al Twitter amb el hashtag #actic3.
http://twitter.com/#!/search/%23actic3

Els materials que es van fer servir a la presentació, així com diferents fotos i vídeos estan disponibles fent clic aquí.

S’espera que el 3er nivell de l’acTIC estigui disponible al setembre de 2011.

Gabriel González
Tècnic ODC Òmnia


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce