Alguns Punts Òmnia depenen d’entitats o administracions de caràcter comarcal i cal que busquin formes per arribar a tota la població, ja que moltes vegades aquestes comarques tenen un transport públic insuficient i a la gent no els és possible moure’s fàcilment.Aquest és el cas del Punt Òmnia del Consell Comarcal de la Segarra. El punt està situat a Cervera, però la formació l’han portat als pobles. El dinamitzador és qui fa les classes i qui es desplaça als diferents llocs. Això li representa un gran esforç,  perdre hores en els desplaçaments, manca d’hores per fer treball intern pel que sovint ha de preparar sessions fora d’hora de treball.  Sense la seva col·laboració aquest projecte no hauria sortit tant bé.Durant el 2008 els cursos es van fer a 5 pobles diferents, a part de Cervera, i eren d’iniciació, encara que, quan el nivell dels alumnes ho va permetre es van donar unes pinzellades de cursos més avançats.

Formació als pobles de la Segarra

Resum de les experiències als pobles on s’ha impartit els cursos, que han tingut una durada de 12 sessions.

MASSOTERES: Abril – Juny 2008. Hi havia 8 ordinadors, 4 del poble i 4 cedits pel Consell Comarcal de la Segarra, els antics del Punt Òmnia. El nivell dels 7 assistents no era gaire alt, i tenien poc contacte previ amb l’ordinador. Però l’ambient dintre la classe era realment bo. El fet que hi hagués diferència d’edats va fer que uns avancessin més que altres en l’assoliment dels objectius. Cal dir que una noia que venia a les classes era invident i l’alcalde del poble va estar cada dia al seu costat redactant-li texts.

TORA: Abril – Juny 2008. El curs es va fer a cal Clarenes i tots els ordinadors eren del poble, tot i que al principi estaven realment en mal estat. No obstant, l’ajuntament va fer vindre un tècnic i la setmana següent ja teníem 5 ordinadors en bon estat per a fer el curs. Es van apuntar 12 persones i varem fer dos grups on ells mateixos es van separar per edats. La mitjana d’edat del primer curs estaria entre 55 – 60 anys, mentre que la del segon entre 30 – 35.

GUISSONA: Abril – Juny 2008. El curs es va fer a l’espai Fassina on es compta amb una sala de 8 ordinadors en bon estat, tot i que al ser de dimensions reduïdes i degut a l’època de l’any varem acabant passant calor. Es van apuntar 10 persones d’edats compreses entre 50 i 65 anys, la majoria dones. Van tindre una motivació molt alta durant totes les sessions i pràcticament no van faltar a cap sessió.

GRANYENA: Octubre – Desembre 2008. El curs es fa en una sala annexa a l’ajuntament. Al no tenir ordinadors se’ls hi ha deixat 3 del Consell Comarcal de la Segarra. Assisteixen 4 homes i 2 dones d’una edat mitjana propera als 60 anys. Principalment treballem processament de texts per a que agafin rapidesa amb el teclat i jocs

per a que millorin amb l’ús del ratolí. També em fet algunes sessions de retoc fotogràfic amb el programa Picasa.

SANAÜJA: Octubre – Desembre 2008. El curs es desenvolupa en un local del poble on es fan diverses activitats. Els 4 ordinadors son deixats del Consell Comarcal. Assisteixen 5 dones d’una edat mitjana entre 40 o 45 anys i 3 homes d’una edat mitjana superior als 60. Tot i haver-hi diferència de nivell notable entre els assistents es treballa força bé i s’avança bastant.

GUISSONA: Octubre – Desembre 2008. El curs es torna a fer en l’espai Fassina, però el grup d’assistents es nou. Una part dels 8 assistents es immigrant i una altra part de gent del poble. També hi ha diferències d’edats i de coneixements previs d’informàtica, per la qual cosa uns assoleixen els objectius més despresa que altres. L’ambient torna a ser força bo i cooperatiu.

Tinc mota feina avui!

…i l’any 2009 per La comarca de La Segarra…

A Sant Ramon s’ha treballat aquest primer trimesres amb un grup de 18 dones. Els ordenadors i instal·lacions que s’han utilitzat han sigut els de l’escola primària del poble, tot i que la meitat de les dones han portat el seu propi portàtil.

 Les classes han girat entorn a la navegació per internet, ús del correu electrònic i ús del processador de texts i full de càlcul del paquet ofimàtic OpenOffice. L’aprofitament cal considerar-lo com a bo i l’assistència voltant el 80%.

 A Guissona hem tingut una meitat de persones d’origen immigrant, i l’altra meitat gent del poble. La gent ha sigut bastant jove i amb capacitat per aprendre. Hem treballat navegació per internet, ús del correu electrònic, full de càlcul i processadors de text, també he intentat que milloressin el seu coneixement de la llengua i cultura catalanes. L’assistència ha estat desigual, des de gent que ha vingut cada dia i s’ha quedat amb ganes de continuar fins gent que només va vindre al principi, de mitjana a classe hauran assistit unes 5 persones i l’aprofitament bo.

I el proper trimestre ens traslladarem a Tarroja, Massoteres i Sanaüja, on a hores d’ara estem ultimant els detalls d’horaris. I d’altres pobles que s’han interessat pel projecte són: Hostafrancs i Sant Guim de Freixenet.

 Per saber-ne més contactar amb el dinamitzador, Josep Lluís:  segarra@xarxa-omnia.org

Fotos dels cursos

Josep Lluís Turuguet, Dinamitzador PO Consell Comarcal de la Segarra
Olga Cuevas i Melis, TTO Lleida


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce