Anant a conèixer el Punt Omnia de Roda de Barà vaig trobar la Silvia, dinamitzadora amb una llarga trajectòria al Punt i la Laia, que fa poquet que ha començat. Parlant amb elles hem van presentar un dels treballs que han fet al punt i es diu “veu de dones”.

La Silvia ens relata la seva experiència:

“Des del punt es va crear un taller que el vam anomenar “Veus de Dones” i, per què dones?  doncs perquè per l’horari només podien assistir dones.

En ell ens trobàvem dones de diverses procedències (Marroc, Suïssa, Santo Domingo, Catalunya, altres indrets d’Espanya).

En un principi era una espai on es parlava de temes del seu interès i molt variats: la llei del matrimonis, les parelles de fet, herències, les relacions amb les dones autòctones, formes d’actuar, els codis de cada país, com celebrem els casaments, com fem les festes del naixement d’un fill…

D’aquest taller va sorgir també l’idea de recollir plegades els trucs per la llar que utilitzàvem cadascuna a casa seva. Varem publicar en el Punt Òmnia el recull en forma de llibret. També vam pensar plegades que es podria fer un diccionari trilingüe (català, castellà i àrab). Amb l’ajut del Pla de Desenvolupament Comunitari (PDC)  es va presentar un projecte al Ministeri de Treball i Assumptes Socials, per així aconseguir  finançament per poder publicar d’una manera més professional. Van ser molt generosos i llavors vam pensar d’editar també un DVD amb estructura de pàgina Web, per poder utilitzar-lo a les nostres classes d’idiomes.

Vam recollir suggeriments entre els assistents al taller. Ens vam trobar que la majoria de les dones àrabs no parlaven l’idioma sinó que utilitzen com una mena de dialecte que es diu darija i es clar, no té escriptura. Llavors vam fer una mena de barreja: les noies més joves van fer la majoria dels dibuixos a má; unes altres dones escrivien a l’ordinador les paraules y les frases que hi volíem posar… i així, de mica en mica va anar prenent forma.

La dificultat del DVD va ser que hi ha gravacions d’àudio, i vam necessitar un gran desplegament de col·laboradors, coordinar els horaris de cadascun, els nois, les dones… Tothom gravant els diàlegs, els mots… i tot, realitzat amb els recursos que teníem en aquell moment en el Punt Òmnia….”

Sílvia i Laia Dinamitzadores PO  Roda de Barà

Míriam Garcia TTO Tarragona


  • Categories

  • Informació Òmnia

  • El núvol

  • Archives

  • Repositori Tasta'm

  • RSS Estigues al corrent del que fem!

  • logoomnia

    logopunttic

    logobenestarsocial

    logofce