Raquel Mingorance Bonache

Estudis o perfil: Llicenciatura en Psicologia (UAB), Certificat d’Aptitud Pedagògica (UAB)
Edat: 31
Punt Òmnia: Punt Òmnia Solsona
Anys al Punt o en el projecte: 1 any i mig…

Què destacaries de la feina de dinamitzador?
El més gratificant de la feina de dinamitzador és el contacte directe amb els usuaris/àries i viure amb ells el dia a dia. Encomanar-se de l’alegria, la tenacitat i ganes d’aprendre de la gent.
També destacaria la capacitat i la implicació del dinamitzador per a crear i adequar els continguts del tallers a la diversa tipologia d’usuaris/àries que s’apropen al PO.

Un altre factor molt important és la capacitat d’adaptació i de gestió del canvi del dinamitzador, ja que en un PO cada dia et pots trobar situacions diferents i a vegades inversemblants, hi hem de tenir la capacitat d’adaptar-nos a aquests canvis, o “torejar” determinades situacions i resoldre problemes.
És necessari també en la feina del dinamitzador una renovació i reciclatge constant.

I del  PO  Solsoona?
Destacaria se’ns dubte els seus usuaris, per la voluntat i alegria amb què participen del PO.
Una cosa que em va sorprendre quan vaig començar, és la gran participació i motivació de la gent gran en les activitats; se’ns dubte que la disponibilitat d’hores lliures és un factor important per a poder participar però la seva il·lusió i tenacitat, en el meu cas, no és comparable a la de cap altre col·lectiu.

Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
10 anys d’il·lusió i d’esforç de tots aquells companys  i companyes que porten molt temps en el projecte, il·lusió i d’esforç dels que no em portem tants i d’aquells que han deixat marca durant el seu camí.
El fet de portar deu anys també demostra la necessitat del projecte per a tots els territoris.

Jose Navarro

Estudis o perfil: Enginyer Tècnic
Edat: 34
Punt Òmnia: Blanes
Anys al Punt o en el projecte: 2 anys

Has creat algun material, un projecte, quelcom a destacar…:
omnia-blanes.blogspot.com

Què destacaries de la feina de dinamitzador?
El fet de formar-te diàriament, que hagis d’estar al dia de tot allò que passa a la xarxa, cercar nous recursos i eines per millorar en la realització de tallers, proposar noves activitats o solucionar els petits problemes i dubtes que sorgeixen a diari al punt fa que cada dia aprenguis coses noves. Això es molt engrescador i fa que tinguis sempre una gran quantitat de projectes que pots fer i que t’agradaria posar en marxa amb la gent… és molt motivador.

I del  PO Blanes?
Sense cap dubte la relació entre les persones, els llaços que es creen en el grup i el bon ambient de treball i col•laboració que creen al seu voltant que moltes vegades continua després d’acabar un taller i s’organitzen per continuar venint al Punt Òmnia i compartir coneixements… sents que han fet seu el Punt. La seva il•lusió per conèixer i descobrir el que hi ha dintre d’aquesta màquina que fins feia unes setmanes era tant desconeguda i l’agraïment que mostren a la feina del dinamitzador per sentir-se cada dia una mica més autònoms és el que fa que cada dia obris el Punt amb il•lusions renovades i amb més ganes de continuar aquesta feina amb ells.

Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
S’ha fet molta feina, deu anys treballant per acostar les TIC a la societat (o socialitzant les TIC) i amb 123 punts en marxa i amb uns resultats envejables en molts d’ells, es molta feina i ben feta.
Però a part de mirar enredera i felicitar-nos pel camí fet, els deu anys a de ser una fita per a la reflexió, per marcar nous objectius d’acord amb la evolució de les TIC enfront la societat, veure les coses que no estan bé i les que necessiten millorar-se, perquè també tenim punts on les condicions de treball no son les més apropiades i dinamitzadors amb condicions laborals molt millorables. Ser crítics a l’hora que constructius ens ajudarà a que d’aquí a deu anys més ens tornem a felicitar per la feina feta.

Yerusa Azor

Edat: 24 anys
Estudis o perfil: Finalitzant la carrera de Pedagogia.
Temps en el projecte: Des de el Febrer del 2008.
PO: Torrelles de Llobregat.

Realment el temps de vinculació amb el projecte és relativament poc. Però si que és cert, que tant el projecte d’inicial de Punt Òmnia de Torrelles de Llobregat com la dinamització era nou. Així que us podeu imaginar les preguntes i curiositats que tenia en el seu moment respecte al projecte. Una de les coses que més m’agradaria, i que moltes vegades hem comentat amb els companys alguns fins i tots amics que passa de ser un projecte a ser una realitat més dins de la nostra societat en la qual vivim.

Què destacaries de la feina de dinamització?
Per mi la feina de dinamització és un paper clau dins aquest projecte, encara que moltes vegades la feina que realitzen no es veu. Però realment és una feina molt gratificant. El poder ajudar a les persones a resoldre els seus dubtes i les seves inquietuds respecte al món de les noves tecnologies, ensenyar valors, transmetre aquests valors, educar fa que la nostra feina sigui maca. Una de les coses que més destaco de la meva feina com a dinamitzadora és que cada dia, és un dia diferent i amb reptes diferents. Mai ser qui pot entrar per la porta i quines coses poder surgir.

I del Punt Òmnia de Torrelles de Llobregat?
El que més destaco d’aquest Punt és la cohesió, interacció que hi ha entre els usuaris. Al començament tots eren, no hem coneixien ni a mi ni a la resta d’alumnes i ara són els mateixos el qui agafen les iniciatives de fer coses. Per tant, dins del Punt jo sóc una més.
El que també m’agradaria destacar és la bona acceptació que ha tingut el Punt Òmnia dins del municipi i les ganes que tenen de participar en aquest projecte. La motivació de fer coses amb els ordinadors fa que el Punt sigui un espai més dins del poble a tenir amb compte.

Què significa per a tu que Òmnia arribi als 10 anys?
Què aquest projecte arribi als 10 anys fa que reflexionar de la bona feina que s’està fent. Una feina dedicada a la persones i ha cobrir les necessitats que hi ha dins de la nostre societat.
Crec que també és el moment d’avaluar el projecte, mirar els objectius generals, revisar-los i modificar-los, d’aquesta manera segur que ens podrem plantejar noves línees de treball.  També volia agrair a tota la gent que ha fet possible arribar als 10 anys de projecte Òmnia.

Diego Padilla

Estudis o perfil: Pedagogia
Edat: 35 anys
Punt Òmnia: Fundació Barberà Promoció
Anys al Punt o en el projecte: 7 anys

Has creat algun material, un projecte, quelcom a destacar..
Ara mateix estem molt engrescats en la pàgina web i la revista del nostre Punt. L’estiu passat vam remodelar la nostra web i la vam convertir en un bloc per tal que els usuaris/participants puguessin publicar els seus articles (http://xarxa-omnia.org/barpro). Des de juliol de 2008 a abril 2009 s’ha publicat 200 articles en diverses categories. Les seccions de gastronomia, turisme, oci i temps lliure són les que han tingut més aceptació fins ara.
D’altra banda, estem apunt de treure el 3er número de la revista del nostre Punt. Ara mateix, i com  primícia mundial, us puc dir el nom que finalment hem posat. La revista es dirà MosaicÒmnia (la Gabriela F, usuària del Punt ens va donar la inspiració basada en la técnica del trencadís de Gaudí).

En els tallers d’alfabetització digital i en l’ús de l’accés lliure estem proposant als nostre usuaris que participin en l’elaboració del bloc i la revista. A partir d’uns temes que es trien per votació popular s’escolleixen els 6-7 més votats cada quatrimestre. Els usuaris que volen publicar el seu article ho poden fer a la revista i al bloc. A més a més, fora de la revista hi ha usuaris que publiquen directament els seus articles al bloc sense que surtin a la revista perquè són de temàtiques diferents o, perquè simplement els hi agrada escriure articles.
Només hi ha una condició per fer un article a la revista o al bloc: el contingut i les imatges han d’ésser de collita pròpia. Crec que és molt important que tot el que facin sigui d’ells i no copiat de cap altre lloc.

Hem dona una satisfacció enorme veure com la gent porta les fotografies de les seves càmeres digitals per publicar-les al seu article i us he de dir que hi ha fotografies molt originals i treballades.
Nosaltres (Diego, Toni i Edu) els hi donem un cop de mà, els motivem,… però són ells els que pensen, escriuen i publiquen finalment els seus articles.

Què destacaries de la feina de dinamitzador?
Per a mí, és una feina molt agraïda i exigent al mateix temps. M’agrada veure com apren i es relaciona la gent al Punt. En un dia passen pel centre nens, joves, adults i gent gran i cadascun d’aquests col•lectius demanen o exigeixen coses diferents (no em digueu que això no és un repte apassionant!!!).
El més important no és el contingut que ensenyem, sino com ho trasmetem perquè els usuaris ho aprenguin i això ja no és tant fàcil. Encara que repetim sovint els talles inicials, cada grup és un món apart, on es creen unes sinèrgies dins del mateix que et fa canviar o adaptar la teva forma d’explicar o plantejar les activitats. A més a més, les noves tecnologies van canviant i això implica una formació permanent i un replantejament constant de les activitats que anem proposant.

I del PO Fundació de Barberà?
Del meu Punt Òmnia destacaria a les persones que venen a aprendre, compartir, ensenyar informàtica. És aquesta gent la que m’ajuda i la que em motiva per continuar fent la meva tasca. M’agrada destacar a les persones que s’impliquen i col•laboren en les coses que anem proposant. Sempre ha d’haver algú que “tiri del carro” i al meu Punt hi ha unes quantes persones.

Gràcies Luis, Paqui, Maria, Antonia, Margarita, Aurelia, Gabriela,…

Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
Per a mí significa una consolidació com a projecte però encara hem de seguir avançant perquè tots els dinamitzadors tinguem les mateixes o semblants condicions laborals. El pilar més important del projecte sóm els dinamitzadors i crec que encara no s’ha fet justícia, necessitem aquest reconeixement professional per tal de tirar endavant.

Dulce Sorolla

Estudis o perfil:  Psicòloga social
Edat: 35
Punt Òmnia: FUNDACIÓ ADSIS, Carmel, Barcelona
Anys al Punt o en el projecte: Tres anys i mig.

Has creat algun material, un projecte, quelcom a destacar…
No destacaria res més que la meva feina diària, els materials es van actualitzant constantment, adaptant-los als usuaris i als canvis tecnològics.
Els projectes més macos que recordo des de que estic al punt son les “trobades literàries” on cada participant -gent gran- portava un text (poema, acudit, anècdota, conte…) que havia editat amb el processador de texts i el posava en comú davant de la resta, al mateix temps que fèiem un pica-pica.

no images were found

L’altre projecte que ha funcionat prou be és el blog “los viernes a l sol”, que des de fa gairebé dos anys porten a terme quatre senyores amb molt d’entusiasme (www.notanjoves.blogspot.com).

Què destacaries de la feina de dinamitzador?
La habilitat per acollir tothom que s’apropa al punt i fer-lo sentir còmode, particep d’un espai de trobada on pot desenvolupar algunes de les seves inquietuds. La capacitat de gestionar els grups de manera que sorgeixin dinàmiques interessants, constructives o senzillament lúdiques.
En l’àmbit formatiu d’adults destacaria la paciència en el tema d’alfabetització informàtica. Quan el ritme d’aprenentatge en un grup és molt heterogeni es fa difícil trobar les eines metodològiques perquè tot rutlli i hi hagi un bon ambient i un bon aprenentatge. La gent gran sovint requereix l’atenció del dinamitzador d’una manera constant i personalitzada.
Pel que fa als joves, la labor constant d’educació.

I del  PO ADSIS?
La vinculació que agafen els usuaris amb el centre i amb els tallers. Suposo que a  molts punts Omnia és així, però de totes maneres crec que és destacable. També el flux de gent tant constant que s’apunta per aprendre informàtica. Sembla que amb tant de temps i persones que han passat pel centre, s’haurien d’esgotar els demandants del barri, però no es així, cada dia ve gent a apuntar-se en llista d’espera i és manté estable el numero de futurs usuaris que esperen per iniciar els taller cada trimestre.

Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
Un motiu per sentir-se satisfet amb la labor social que fem, i un motiu per tirar endavant els anys que faci falta.

Carles Fuxet

Estudis o perfil: ASI. Mòdul d’extensió Universitària. Cursos de Participació, integració i gestió de grups.
Edat: 36
Punt Òmnia: Patronat Antoni Roig (Torredembarra)
Anys al Punt o en el projecte: Des del gener 2002

Has creat algun material, un projecte, quelcom a destacar..
Si d’algun projecte n’estem especialment contents a Torredembarra, es els de les jornades gastronòmiques i el d’edició de curts.
En les jornades, on l’excusa de les receptes de cuina dona la base per treballar diferents aspectes informàtics per després al finalitzar el curs, fer un tast de les mateixes. Aquesta festa es al mes de juny i normalment ajuntem uns 150 plats de més de 30 països diferents.
En el cas dels curts, el treball en equip, el foment del debat i la bona relació de les persones fan que, es puguin realitzar petites històries de tota mena i temàtica amb vídeo. Per això, cal treballar els guions, la fotografia, la gravació, l’edició del material…

Què destacaries de la feina de dinamitzador?
El dinamitzador, es aquella persona que ha de centrar tota la tasca que es fa i es pot fer sota l’aixopluc del punt. Aquesta tasca, hem vist com al llarg dels anys ha anat transformant-se, adaptant-se i creixent vers l’Òmnia i el seu entorn, be barri o be municipi.
La feina del dinamitzador al ser tant àmplia en contingut, ens permet treballar diferents aspectes de les persones, i amb les persones. Per mi, el que destacaria, és la gran quantitat de coses que  he aprés dels nostres participants a les activitats, sense oblidar també, les que hem aprés plegats. I encara més, la gran quantitat d’amics que es fan i viuen al teu voltant.

I del PO TORREDEMBARRA?
El punt de Torredembarra, que no meu, al estar ubicat al centre del municipi i juntament amb d’altres serveis socials, ensenyament i activitat culturals, permet que tingui una vida molt activa i participativa.
El perfil d’usuari també ens permet treballar amb projectes de llarga durada, cosa que facilita la transversabilitat del mateix. De fet en alguns dels tallers son ells mateixos els que es munten la seva pròpia programació i temporalització de la mateixa.

Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
Els deu anys han de servir per pensar en els vint. La feina portada a terme per part de les persones que dia a dia estan al capdavant dels diferents punts de Catalunya, es mereix un altre 10.
Es bon moment per sentar-se i debatre si cal actualitzar el projecte, cosa que de ben segur en alguns aspectes, de ben segur que  serà necessari:
– Escollir un camí definitiu per a tots. Linux, windows?
– Regulació dels contractes dels dinamitzadors/es.
– Quines son les noves necessitats ara que estem vivint dintre de la societat de la comunicació i les TIC?
– Creació d’un “Comitè de Dinamitzadors” a l’estil dels comitès de personal i reconegut per la Generalitat per treballar sobre els drets i deures dels mateixos?
– Quin és el maquinari realment necessari a cada punt?


  • Categories

  • Informació Òmnia

  • El núvol

  • Archives

  • Repositori Tasta'm

  • RSS Estigues al corrent del que fem!

  • logoomnia

    logopunttic

    logobenestarsocial

    logofce