Gent que mou la xarxa

David Moliner Gámez

Estudis o perfil: Tècnic superiror en sistemes de telecomunicacions i informàtica
Edat: 23
Punt Òmnia: CIJ Mowgli
Anys al Punt o en el projecte: 3 anys

Has creat alguna cosa, un projecte, algo a destacar…:
Blog: omniamowgli.wordpress.com
Diversos manuals d’usuaris
Actualment treballant en un projecte de virtualització de sistemes operatius per els usuaris.

Què destacaries de la feina de dinamitzador?
Un treball dinàmic i enriquidor on els usuaris aprenen del dinamitzador a veure les noves tecnologies com un mitjà i no com la finalitat. I a la vegada el dinamitzador s’enriqueix de les vivències i de l’experiència dels usuaris.

I del teu PO?
És un Punt Òmnia que es nodreix de nens i de gent gran el que fa que per les tardes tinguem un intercambi generacional molt maco.

Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
Una motivació per seguir endavant i continuar innovant i creant noves eines per apropar les noves tecnologies a tothom.

Marc Pascual Ruiz

Estudis o perfil: Pedagogia
Edat: 30 anys
Punt Òmnia: Casal dels Infants del Raval a Barcelona.
Anys al Punt o en el projecte: 2 anys i 10 mesos.

Els meus materials a la xarxa:

Iniciació a la informàtica
Navegació amb Firefox
Aprèn a fer ús dels buscadors
Wiki (http://puntic.wikispaces.com)
Slideshare (http://www.slideshare.net/marcpascualruiz)
Issuu (http://issuu.com/marcpr)
Archive.org (Recerca de feina – Plantilla cv en català i castellà)

Altres recursos:

Coses del Raval – Revista i bloc : impulsats des del Espai Tecnològic – Punt Òmnia del Casal dels Infants del barri del Raval, duta a terme per les usuàries i usuaris del projecte, que passen per les diferents formacions i activitats que s’ofereixen.

Portal Multimèdia d’Educació Comunitària (http://www.mirall-mraya.org).

1. Què destacaries de la feina de dinamitzador?

La gran flexibilitat que et permet una feina com aquesta, en la qual cada dia es descobreixen i s’aprenen noves coses, que et permeten endegar activitas diferents, innovadores, curioses, divertides, etc. A l’hora que es viuen les emocions i experiències dels qui passen per les activitats com si fossin descobriments propis. Es genial veure com les persones aprenen i es senten feliçes dels progressos que mica a mica van fent, tot i els dubtes i les pors que tenen al començar. Donar-los suport, escoltar les seves necessitats, i interessos fa possible que en el seu dia a dia puguin oblidar durant uns moments les circumstàncies personals de cadascun d’ells.

2. I del teu PO?

La veritat es que s’hem fa difícil destacar alguna cosa, probablement ho destacaria tot, el bon clima que hi ha entre els usuaris (més de 60 nacionalitats que conviuen i es donen suport quan tenen dubtes i un no dóna a l’abast), la gran varietat d’activitas que s’ofereixen, que permet vincular als usuaris i fer-los avançar en els seu procés d’aprenentatge, el sentiment de pertinença al barri que s’afavoreix per trencar amb l’estigma social, els moments en que un/a usuari/a porta a un nou usauri i fent-li d’interpret li diu el que pot fer a el Punt. La veritat es que són moltes les coses que fan especial el dia a dia al projecte.

De les activitats que es realitzen, en destacaria la Càpsula TIC, pensat com un espai de formació i resolució de de dubtes, en el qual es plantegen activitats de curta durada per aquelles persones que segueixen el seu procés formatiu. Amb ella s’ha afavorit que alguns dels usuaris perdin completament la por per l’autoformació. I el Relacionant, que al cap i la fi és el projecte amb el qual vaig començar al Casal. Una formació adreçada a les families del barri, en la qual vaig apostar per convertir totes les sessions formatives en un espai de formació conjunta, on una mare o pare i els seus fills assisteixen i aprenen junts informàtica, tot afavorint els vincles familiars i educatius. Sovint es pot veure com són els nens qui ensenyen als pares com desar i obrir documents, navegar per internet, etc.
Finalment destacaria la bona sintonia que té el Punt amb les entitats del barri, especialment amb aquelles que treballen amb els col·lectius més desafavorits.

3. Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?

Quant vaig conèixer el projecte Òmnia ho vaig fer com alumne en pràctiques de la Fundació Marianao, on en Luismi el meu tutor, n’era el dinamitzador. Tot i que en aquell moment no vaig participar de l’Òmnia directament, si que la idea hem va encantar.

Personalment m’agraden les TIC i en si tots els mass media. Deu anys, són l’evolució d’allò que vaig conèixer, ja fa 8 anys. Una evolució plena d’alts i baixos, amb molts èxits, el de totes aquelles persones que han aconseguit apropar-se a les TIC a través dels Punts, i amb molts reptes, els de totes les persones que encara avui estan exloses del món de les TIC, perquè no se les poden permetre, perquè no les han fet servir mai o perquè el nivell d’estudis que tenen no els permet ni tant sols llegir.
Crec que la feina que fa Òmnia, va més enllà de les seves línies, és essencialment comunitària, treballa amb i per les persones, les escolta i les fa sentir escoltades, els dóna resposta i les acompanya en el camí, sense deixar a ningú enrera.
No fa excepcions, perquè els qui estan al davant, en el seu dia a dia (els dinamitzadors i dinamitzadores), creuen en la possibilitat de millora. Per tot això cal que ara, ens plantegem entre tots cap a on volem anar, quin ha de ser el proper repte per arribar als 20, 25, 50 anys, una reflexió en la que cal que participin totes les persones implicades.

Sandra Pérez García

Estudis o perfil: Tècnica en animació sociocultural
Edat: 32 anys
Punt Òmnia: Sant Llorenç
Anys al Punt o en el projecte: 2 anys

Has creat algun material, un projecte, quelcom a destacar?
Alguns manuals i exercicis sencills per a les persones usuaries del Punt, amb explicacions breus i fàcils d’entrendre i amb esquemes i imatges.
També aquest any hem elaborat junt a la Joana de joves una guia de recerca de feina i formació que ens està anant molt bé a l’hora de fer el curs.
Estic preparant un curs de català per nouvinguts i autòctons que vulguin aprendre el català. Estic creant els grups i al setembre està previst que comenci. En aquest curs col·laborarà Rachid, col·laborador de la revista Al Kalima molt nova a Terrassa i del col·lectiu magrebí de Terrassa. Aquest curs vol apropar més el català a les persones nouvingudes i a totes aquelles del barri que vulguin aprendre el català, fent traduccions al darija i en alguns casos, si cal, al àrab.

1. Què destacaries de la feina de dinamitzador?
El contacte amb la gent, poder decidir i actuar. Dinamitzar per mi és una simbiosi entre les persones usuaries i tú, un donar i rebre constant. És un treball en equip i que s’ha de fomentar a cada instant. Necessites dels altres, de la seva participació i motivació, perquè qualsevol projecte, petit o gran, es realitzi, o almeny s’intenti. I després destacaria que trobo que és una feina que es practica molt l’autocrítica i on has d’estar bastant pendent del que pasa al barri i a la gent, perquè dependrà bastant d’això el funcionament del Punt i els tallers que es portaran a terme.

2. I del teu PO?

Destacaria la confiança i el diàleg que s’ha anat obrint mica en mica. És un Punt on sempre hi ha activitat. Un Punt on la població inmigrant està molt present i on mai falten nens i nenes amb l’alegria que els caracteritza.

3. Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?

Genial, em sembla que existeix un treball anterior i present que dóna respostes a les mancances de la societat. Omnia és un projecte que ha donat i dóna espai i llibertat a la creativitat i a d’altres valors essencials per a la convivència i esperem que continüi molts anys més.

Jordi Rodríguez Soler

Estudis o perfil: Gairebé acabada la carrera de enginyeria informàtica en sistemes. Tècnic acreditat Cisco systems. Títol de monitor de lleure, he estat molts any en un agrupament i ven aviat el de director.
Edat: 27
Punt Òmnia: Associació de Veïns Campclar a Tarragona
Anys al Punt o en el projecte: 2 anyets

Has creat algun material, un projecte, quelcom a destacar…:

Doncs tinc mig acabat un manual de vídeo que he de penjar a livemanual.info, i ara mateix estic investigant el en camp del bluetooth per poder fer cosetes amb els telèfons mòbils

1. Què destacaries de la feina de dinamitzador?
La diversitat d’experiències que acumules, i que la gent t’explica, les histories personals de cadascú i com han arribat ha unir-se gent tan variada.

2. I del teu PO?

Ara que per fi tinc Internet (algú encara deu estar rient…) les coses pinten molt bé, estic ubicat al nou Casal Cívic, i clar tot esta nou de trinca, molta gent que no venia si anima i cada cop tenim més gent que demana informació dels taller i els horaris per venir, estem arribant a l’overbooking.. per quan Òmnies de 50 ordinadors jejeje

3. Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?

Doncs fa poquet que sóc per aquí així que la impressió que em donen els 10 anys és que el projecte encara funciona, tot i que li fa falta una bona empenteta si el que realment volem es ser punters en les noves tecnologies, Internet fa temps que va pel mon i no només ens em de quedar amb això, bluettoth, programes propis, edició de vídeo, linux ……ja ho veurem

Enric Torras i Bonvehí

Estudis o perfil: Gestor Cultural, Dinamitzador telecentres, Filòleg, Guionista.
Edat: 31
Punt Òmnia: Palau Bojons Vic
Anys al Punt o en el projecte: 3 annus veris

Has creat algun material, un projecte, quelcom a destacar…:

Grups monogràfics amb horaris compatibles amb accés lliure.
Tallers d’ alfabetització digital per a persones en atur, recerques avançades per a joves, jocs educatius, web 2.0, persones amb capacitats especials, recerca de feina..
Col•laboracions de monogràfics web amb Civisme, Participació Ciutadana, AAVV…

1. Què destacaries de la feina de dinamitzador?

Primer de tot la multiculturalitat i multigeneracionalitat integrades. Això a la pràctica acaba essent un punt de trobada per trencar tabús, fer a les persones més cíviques i autogestores del seu temps en el cas de la informàtica.
I després que coneixes molta gent i et fan avançar i aprendre per necessitat.

2. I del teu PO?
Que se’ns atansen persones de distins barris de Vic, però també de distints municipis ( fins i tot de Sant Hilari Sacalm ) i sense comptar els turistes!
Això provoca que la tasca sigui com un riu caudelós, el qual espero, no li facin cap trasvassament.

3. Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?

Credibilitat, fortalesa del projecte ( si encara n’anomenen projecte) i sobretot èxit entre moltes generacions de catalans.

Ciutadania Òmnia

Punt Òmnia de Sant Josep Obrer, Reus

Soy Visens Pascual y para mi el Punto Òmnia és un aliciente muy grande que me ha servido para conocer muchas cosas que nunca me imaginé que pudiera llegar a dominar. Gracias al dinamizador he vuelto a tener ilusión por aprender cosas. Hoy en día no sabría vivir sin un ordenador ya que aparte de las actividades que realizamos en el Punto, en casa también lo utilizo mucho para organizar fotos, traducir textos, escuchar música, comunicarme con amigos y muchas cosas más.

Gent que fa la xarxa

Rafael Fernandez Mellado

Entitat que representa: AVV Josep Torregassa
Punt Òmnia: PO Solsona
Anys a la Xarxa Òmnia: 1 any i 9 mesos

1. Com a responsable, què veu que aporta Òmnia a la seva entitat?
El hecho de poder contar con el Punto Omnia significa una alegría y un bien para todo el barrio y el pueblo.
El punto es un espacio abierto a toda aquella persona que quiera conocer y participar de actividades a través de la informática, y proporciona acceso gratuito y recursos a aquellos que de otra forma no podrían tenerlo.
Des de siempre nuestro barrio ha sido un entorno dentro de la ciudad de Solsona poco conocido y bastante apartado de la resta del territorio, la obertura del PO Solsona ha facilitado la comunicación y el conocimiento del barrio a la resta de la población de Solsona.
Mucha gente pregunta por la Omnia, se acerca, y se animan a participar. La gente está muy contenta y satisfecha con el trabajo que se hace en el Punto Omnia.

2. Com va néixer la voluntat de tenir un PO?
La voluntad de tener un PO nació gracias a la unión de dos asociaciones de vecinos de nuestra población, Sant Antoni de la Plana y Josep Torregassa, ya que al ser Solsona un núcleo pequeño de población, fue necesaria la unión de las dos asociaciones para la obertura de nuestro punto.
Surgió con la intención de ampliar y mejorar los servicios y las posibilidades para todos nuestros vecinos, así como para toda la comarca.
El punto Omnia significa una mejora para todos y el acceso a las TIC para todos aquellos que de otra forma no tienen posibilidad.

3. I per acabar, com valoren que Òmnia faci 10 anys?
El hecho que Òmnia haga 10 años demuestra la necesidad para la gente del proyecto y el trabajo bien hecho.
La valoración del recorrido es muy positiva.
Y esperamos que dure mucho más, porque la gente lo pide y demuestra interés.


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce