Cristian Velasco i Tere Sancho

Estudis o perfil: Cristian, INEF i Tere Sancho Treballadora social i Educadora social
Edat: Cristian 38 anys i Tere 43 anys
Punt Òmnia: Amposta
Anys al Punt o en el projecte: Crsitan 1 any i 7 mesos i Tere 4 anys i pico..

Has creat algun material, un projecte, quelcom a destacar…:
1- Material de promoció del punt quan iniciarem l’activitat.
2- Fitxes de funcionament intern ( fitxa d’acollida, fulls de seguiment…)
3- Material elaborat pels usuaris en els tallers realitzats.
4- Revista Amposta (recull fotogràfic… de material d’antuvi)
5- Recull de receptes de cuina
6- Bloc “Dones d’Amposta i voltants”
7- Material de sessions formatives

Què destacaries de la feina de dinamitzador?
Crec que és la figura principal del projecte. És qui s’encarrega de donar-li vida i sentit a tota la feina que es fa a l’òmnia, donat que, és l’eix entre les persones que gestionen i els usuaris que venen al punt, el que desenvolupa la tasca a primera línia i el que treballa a partir de la realitat que té al davant.

I del teu PO?
L’Omnia d’Amposta és un espai amb accessibilitat per a tothom i amb molta ventilació, cal remarcar-ho perquè això implica que d’entrada, és un lloc agradable.
Per altra banda, creem que tots dos dinamitzadors, fem un bon equip, Cristian s’encarrega de no perdre el fil en les noves tecnologies i Tere s’encarrega de no perdre de vista la vesant social del projecte per a que no es transforme amb una acadèmia de formació, i de gestionar el punt.
Una cosa que val la pena destacar també és que des de la nostra entitat gestora, La Fundació Privada Montsià, ens han recolzat en totes les actuacions i hem rebut suport en totes les coses que hem plantejat.

Com ja hem comentat en diverses ocasions, tenim una part de la feina que la dediquem al treball amb persones amb malaltia mental i Òmnia Amposta és un recurs pont entre el regim d’internament en l’hospital psiquiàtric i la seva reinserció a la vida quotidiana. A part d’aquest col·lectiu, també podem dir que és un lloc on, la població, i sobretot les dones amb edats compreses entre 40 i 65 anys ,s’han apropat per descobrir tot aquest món desconegut de les TIC.
Una altra cosa que diria del nostre punt és que l’any passat varem obtenir el certificat de qualitat ISO, i amb aquests paràmetres de la ISO duem a terme la nostra feina.

Finalment dir que també és des del punt Òmnia d’Amposta que gestionem el que anomenen Aula Mòbil, que amb un intent de descentralitzar la possibilitat de poder apropar-se a les noves tecnologies en d’altres llocs de la Comarca, i que no suposi una despesa haver de desplaçar-se per poder assistir, disposem de 15 ordinadors portàtils que els podem desplaçar fàcilment a d’altres indrets del territori i poder facilitar material a entitats o serveis que no disposen de recursos.

Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
Significa que el projecte realment ha estat útil i necessari perquè no es pot fer durar un projecte durant 10 anys si realment no té acceptació entre la població.
També vol dir que la gent que des de el primer dia s’ha implicat i apostat pel projecte ho ha fet bé, en el sentit que perdura en el temps i els que ens hi hem afegit més tard, hem recollit els fruits d’aquesta gent i ens trobem amb el llegat d’un projecte que ja té cos i ànima.

Amb el projecte podem treballar amb les noves tecnologies des de la vessant tecnològica, però com una eina que ens serveix per lluitar contra l’exclusió social i per tant lliguem el que és tecnologia amb la persona, dos conceptes que d’entrada poder sembla que no tinguin res a veure.

Lola Sirre

Estudis o perfil: Técnica Integració Social
Edat: 28 anys
Punt Òmnia: Club d’Esplai Pubilla Casas-Can Vidalet
Anys al Punt o en el projecte: Incorporació al mes de septembre del 2009

Has creat alguna cosa, un projecte, algo a destacar…:
De moment he aconseguit trencar la vergonya d’un antic usuari Punt Òmnia Pubilla Cases-Can Vidalet amb un alt nivell en les TIC que comparteix amb mi dos dies en setmana la dinamització de l’aula com voluntari. Aquest gran home es diu Jesús Laporta (70 anys d’edat).

Què destacaries de la feina de dinamitzador?
La paciència. També destaco el qual t’agradi ensenyar, movitar, fer que la ciutadania que s’acosta al Punt Òmnia torni a repetir. En general tenir unes bones habilitats socials.

Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
Significa créixer, evolucionar, confiança, expectatives i omplir d’experiències a tots/@s les persones que passen per tots els Punts Òmnia existents a Catalunya, tant usuaris com professionals.

Arnau Selga

Estudis o perfil: Sociologia – Cooperació i Desenvolupament Internacional
Edat: 31 anys
Punt Òmnia: Gao Kaló
Anys al Punt o en el projecte: 1 any i 8 mesos

Has creat alguna cosa, un projecte, quelcom a destacar…:
El PO Gao Kaló va néixer el gener de 2008 a la Unió gitana de Gràcia, i a mi em van contractar per dur-lo. Mai abans havia treballat de dinamitzador i vaig haver de començar-ho tot de nou: reformar l’aula per adaptar-la, tornar a instal·lar els equips informàtics, conèixer la gent de l’associació, fer difusió de l’Òmnia, crear els tallers, fer els horaris i, fins i tot, posar-li nom al Punt. Per tant, es podria dir que vaig crear el PO a la vegada que m’he anat formant com a dinamitzador.
Dels primers mesos en destacaria, sobretot, la col·laboració desinteressada que vaig obtenir per part de molta gent. Primerament, dels usuaris de l’associació que em van ajudar a reformar l’aula i a fer difusió del Punt, i després, d’altres dinamitzadors que he anat coneixent als cursos de formació contínua de l’Òmnia i que han estat una referència clau per poder tirar endavant el projecte.

Què destacaries de la feina de dinamitzador?
De la feina de dinamitzador en destacaria, per damunt de tot, la relació i el tracte amb les persones. És la part més complexa i a la vegada més gratificant de la dinamització. Crear un ambient alegre i distès al Punt pot ajudar a que s’animin a participar persones, que d’altra manera, difícilment accedirien mai a una formació sobre noves tecnologies.

I del teu PO?
El Punt està ubicat dins la Unió gitana de Gràcia i l’aula s’ha adaptat a l’ambient alegre i familiar que s’hi respira. En un primer moment, molts usuaris de l’associació ni s’apropaven, perquè veien l’aula com un espai que no anava amb ells. Amb el temps, anem aconseguint dos reptes que teníem: que cada vegada més gent de la Unió s’interessi per les formacions del Punt i que molta gent del barri s’interessi pel que es fa a la Unió gitana de Gràcia.

Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
Per mi significa que la Xarxa Òmnia és molt jove i que pot millorar molt encara. Les noves TiC cada vegada són més importants en la nostra vida quotidiana. Queda molta feina per fer amb els col·lectius en risc d’exclusió. Cal seguir lluitant contra la fractura digital fent molta alfabetització digital, i també seguir avançant amb els usuaris més motivats.

Erika Arrieta Melgarejo

Estudis o perfil: Comunicadora Social
Edat: 31 anys
Punt Òmnia: Salt
Anys al Punt o en el projecte: 9 meses

Has creat algun material, un projecte, quelcom a destacar…:
L’elaboració de tres revistes amb tres grups de nens entre 9 i 13 anys durant l’estiu.

Què destacaries de la feina de dinamitzador?
El contacte que estableixes amb els usuaris. Ets la persona en qui confien la primera vegada que s’atreveixen a utilitzar les noves tecnologies. Per a uns altres, en canvi, ets la persona que comparteix un llenguatge comú i ho ajuda a aconseguir respostes a les seves demandes més especialitzades.

I del teu PO?
Salt s’ha transformat en els últims anys en un lloc receptor de persones estrangeres que van venir a Catalunya, en la seva majoria provinents del Marroc i països africans, buscant una millor qualitat de vida. La població autòctona ha vist el canvi i conviu amb la realitat, però comparteixen pocs espais que realment permetin establir relacions socials solides. Des d’aquest Punt Òmnia estem potenciant aquesta interacció amb els usuaris proposant activitats comunes per a aprendre els uns dels altres.

Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
Una parada important en la ruta. Crec que s’ha donat resposta a la necessitat, poc visible, d’alfabetització informàtica i de gaudir d’un  espai públic i gratuït per a interactuar amb les TIC. Ara, la millor manera de felicitar-nos és fent més gran el projecte i adequar-nos a les noves demandes de la comunitat.

Assumpta Ordeig Sala

Estudis o perfil: Humanitats
Edat: 39 anys
Punt Òmnia: Pla del Remei (Vic)
Anys al Punt o en el projecte: any i mig

Has creat algun material, un projecte, quelcom a destacar…:

A part dels materials formatius propis que impliquen les dinàmiques del Punt, com a material significatiu vam realitzar un taller de capgrossos. Amb els nens i les nenes vam fer recerca per internet per tal de crear un dossier explicatiu i després, juntament amb dues persones de l’associació de veïns, vam fer un taller on la mainada podia fer-se el propi capgròs que posteriorment, per les festes, el va lluir i desfilar amb la resta dels gegants del barri. Va ser una experiència molt positiva des d’un punt de vista participatiu, festiu i artístic.

Què destacaries de la feina de dinamitzador?
Per a mi dinamitzar suposa, en una primera fase, intentar conèixer el context, conèixer les persones que participen al projecte i establir una relació personal amb elles en la mesura que sigui possible. Després cal tenir en compte que tot i que la dinamitzadora és la persona de referència del projecte, aquest és fruit d’un treball conjunt, per tant, cal estar disposada a rebre i compartir totes les propostes que vagin sorgint. Per això és molt important una predisposició d’obertura i en qualsevol cas no establir unes dinàmiques immòbils. Cal tenir present, alhora, la diversitat de persones amb les quals comparteixes el projecte (edat, sexe, país d’origen, persones amb dificultats psíquiques o físiques,…) i respectar i tenir en compte cadascuna de les realitats. Finalment, dinamitzar vol dir proposar, formar, compartir, informar, rebre, acompanyar, en definitiva, ser-hi.

I del teu PO?
A part de tots aquests aspectes acabats de comentar, el Punt Òmnia Pla del Remei depèn de l’associació de veïns del barri, per això s’ha potenciat força la vessant veïnal i comunitària del projecte. Això suposa, entre d’altres coses, una participació en la majoria de propostes veïnals, la qual cosa implica una relació constant amb d’altres col•lectius i/o institucions i, com és obvi, amb els veïns i les veïnes. Aquesta implicació amb la comunitat és, per a mi, el sentit i la singularitat del Punt Òmnia Pla del Remei.

Què significa per tu que Òmnia arribi als 10 anys?
Una dècada de trajectòria significa la consolidació d’un projecte. Un projecte que com qualsevol iniciativa nova ha hagut d’anar superant unes dificultats per tal de poder créixer. En tot cas, considero que el més important d’aquesta trajectòria ha estat, que amb el temps, les persones que hi hem estat participant i les institucions que li han donat suport hem assolit uns objectius molt importants: creure, treballar i fer créixer l’Òmnia.


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce


Forma part de: