Ahir 4 de novembre, 14 professionals de la xarxa Òmnia ens vam reunir al Centre Cívic de Sant Josep a Sant Vicenç dels Horts amb la intenció de compartir unes hores de reflexió i treball conjunt sobre l’actualitat del projecte.

Comencem la reunió amb la presentació de cada persona dinamitzadora a la resta del grup, destacant a més a més una activitat, línia de treball o activitat extraordinària actual que pensen pot ser d’interès a la resta.
Aquesta primera participació, com és d’esperar, s’allarga però crec que val la pena pels recursos i reflexions que s’han pogut compartir. De fet es presenten diferents experiències replicables a altres punts Òmnia i reflexions que segurament enriquiran l’activitat dels diferents centres.

Alguns del temes que van sorgir:

 • Jornada a Madrid sobre bretxa digital.
 • L’experiència a la Fontsanta amb els jocs en línia com a activitat per atreure els joves al punt.
 • La participació i resposta dels debats oberts a la comunitat Òmnia.
 • L’activitat que el punt Òmnia Akwaba portarà al carrer el 28 de novembre
 • L’èxit del Facebook entre els usuaris del punt Òmnia Espronceda.
 • La utilització de programari lliure de forma preferent a serveis tancats de multinacionals com Google.
 • La utilitat de la sindicació de continguts en el seguiment de les novetats a la comunitat Òmnia.
 • Les dificultats per treballar a barris amb el col·lectiu gitano a barris com Sant Cosme o Masia Espinós.
 • La xarxa XPLAI de Viladecans i les seves possibilitats de dinamització.
 • Els recursos i activitats que grans centres com Vapor Llonch o Masquefa desenvolupen actualment.
 • El reciclatge d’antics alumnes com a suport als nous alumnes als tallers, una forma de treballar la voluntat de servei i reforçar els aprenentatges.
 • Sistemes d’avaluació de nivell de coneixements TIC a Masquefa.
 • Tallers d’informàtica per nens de P3 a P5 a l’escola a Torrelles.
 • El control parental i l’enfocament que s’hauria de donar al tema als punts.
 • L’experiència a Sant Vicenç integrant TIC, teatre i cançons amb els diferents usuaris que participen al punt.
 • Una experiència de denúncia social al carrer en vídeo que es vol desenvolupar a la Fontsanta.

Posteriorment a aquest diàleg inicial fem una breu aproximació a l’ACTIC, els requeriments i el significat d’integrar-ho a la xarxa Òmnia. Expliquem l’experiència a Viladecans com a centre pilot. Només 4 dels punts assistents: Vapor Llonch, Masquefa, Santa Coloma de Cervelló i Viladecans han demanat ser centre col·laborador. Reflexionem sobre la utilitat per la ciutadania i les dificultats que els punts amb dotacions de maquinari posteriors a 2007 tenen en termes de memòria RAM.

Als pros i contres de l’ACTIC li segueix una revisió del programa de la jornada anual Òmnia que es desenvoluparà el proper 26 de novembre. En principi tothom té previst assistir-hi.

Reflexionem sobre aspectes relacionats amb el lliurament de les dades quadrimestrals destacant que no tothom respecta els terminis i els problemes actuals de les plantilles:

 • llistats dels punts no actualitzats
 • falta de compatibilitat amb OpenOffice
 • sistema de taules poc adequat a la redacció d’objectius
 • periodicitat de les planificacions, que siguin quadrimestrals no és el més adient a la realitat dels punts

A aquest respecto invito a tothom a que faci les seves aportacions que millorin les futures eines.
Aclarim els conceptes que hi ha al darrera de les dades estadístiques que es demanen i es fa una petita presentació dels resultats de la primera anàlisi estadística feta i la necessitat de retornar aquesta informació a la comunitat. S’aporta una nova variable a incloure en les revisions properes: número d’ordinadors a l’aula. La valoració és molt positiva. Insistim en el valor organitzatiu i de reflexió sobre la pròpia activitat que han de tenir aquestes dades més enllà del seu valor burocràtic.

Un altre tema tractat durant la jornada és el de la formació Òmnia. Només una persona de les presents, la Yerusa, ha iniciat el màster la UOC, encara que l’Ester ens diu que dos companyes de Masquefa, la Carol i la Yolanda també ho estan fent.

S’expliquen les novetats de la formació basada en el curs d’extensió universitària, i la situació actual dels certificats per la gent que ja ha fet tots els mòduls. La gent planteja quina oferta hi haurà per aquelles persones dinamitzadores que hagin completat el curs l’any vinent.

Aclarir els actuals espais virtuals de participació i comunicació de la xarxa Òmnia, i els criteris d’utilització d’un o altres ens porta els següents minuts de la trobada, recalcant el valor com a espai de comunicació i generació de coneixement de l’actual comunitat ning. S’aclara el concepte i la utilitat de la sindicació de continguts i em comprometo a fer un manual de sindicació els continguts de la comunitat fent servir Firefox i Google Reader.

Insistim en el valor de la comunicació diària i la facilitació d’eines com Skype. Compartim el manual elaborat per l’Isaac Mas, i reflexionem sobre les dificultats d’algunes persones dinamitzadores per poder participar als espais virtuals i fer servir la missatgeria instantània.
Demano foto dels punts Òmnia per integrar-ho a Google Maps.

Finalitzem parlant de l’estat actual d’ampliació de la memòria dels ordinadors dels punts anteriors a 2007 (tothom ja ha rebut l’ampliació) i de les noves versions de les imatges de Ghost que es van generar durant la formació de Manteniment de Sistemes i l’estat actual de la qüestió de la compartició de les mateixes.

Com sempre, trobar-me amb la gent i poder compartir un espai de reflexió, és un dels millors moments de la feina. Es troben a faltar més espais de treball conjunt. Es valora la possibilitat d’organitzar espais mensuals per treballar temes de forma monogràfica a partir de la discussió que s’inicia amb el tema del control parental.

Com sempre gràcies Cesca, Dolors, Àlex, Vanessa, Ester, Yerusa, Rosa, Olga, Isabel, José María, Azucena, Paula y Marta.

Gabriel González
TTO Baix Llobregat


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce