La Vegueria de Girona compta actualment amb 11 punts de la Xarxa Òmnia repartits en 5 de les 6 comarques existents: 3 punts al  Gironès, 3 punts a l’Alt Empordà, 2 punts al Ripollès, 1 punt al Baix Empordà , 1 punt a la Selva i 1 punt al Pla de l’Estany. La Garrotxa no disposa de cap punt adherit a la xarxa òmnia.

La realitat i funcionament de cada punt Òmnia és divers depenent del seu entorn, els usuaris, els projectes que treballa i els objectius marcats. Per tant no hi ha punts millors ni punt pitjors, sinó que parlem de punts diferents però, per sobre de tot, punts que permeten que tothom tingui accés a les noves tecnologies.

Ens hi apropem?

El  Gironès

El Punt Òmnia Plataforma educativa està situat a la ciutat de Girona, en el Centre Cívic Onyar, ubicat al barri de la Font de la Pólvora. El Xevi, el dinamitzador del punt, ha sabut adequar la programació del punt tenint en compte les necessitats de les persones que viuen en el entorn més pròxim. Així doncs els tallers d’alfabetització digital, els de cercar feina o d’altres tan bàsics com aprendre a escriure a través de les TIC son usuals en aquest punt. També cal remarcar que l’estabilitat del dinamitzador en el projecte ha estat clau, ja que el fet de conèixer els usuaris i mereixes un respecte ha millorat la convivència en el punt i fins i tot entre veïns del barri.

El Punt Òmnia de Can Geronès està situat a Monells. Una major part de persones viuen de l’agricultura i la ramaderia i per tant el funcionament del punt s’ha hagut d’adaptar als seus horaris. Tan sols està obert 14 hores setmanals però son les hores justes per tal de tenir participants. L’ èxit ha estat adaptar els horaris de la formació a cada persona. Tothom pot anar al seu ritme, sense preses i pas a pas. La gent gran ho agraeix i gaudeixen anat al punt.

El Punt Òmnia de l’hotel Entitats les Bernardes està situat a Salt i gestionat per l’associació Nous Catalans. Tot i la poca trajectòria de punt (8mesos) ja és tot un referent a Salt. Cal remarcar que el 80 per cent dels usuaris que atenen són persones nouvingudes. Precisament, per donar resposta a aquesta realitat s’han proposat activitats obertes a tots els veïns en les que es potencia el coneixement de l’entorn, de la cultura, l’establiment de xarxes socials, l’acolliment lingüístic, entre d’altres. La funció comunitària d’aquest punt en el territori és un valor afegit que cal preservar i accentuar.

Alt Empordà

El punt Òmnia del Casal Cívic Bon Pastor està situat a Figueres. Inaugurat fa 8 mesos ha sabut projectar les activitats adients per captar els usuaris de les altres activitats del casal. Actualment està treballant la memòria històrica de la ciutat de Figueres amb un grup d’avis i àvies que un cop superat el curs d’alfabetització digital s’han engrescat en aquest nou projecte.

El punt Òmnia del Centre Cultural Can Laporta està situat a la Jonquera. La peculiaritat d’aquest punt és que fa de suport de totes les activitats del centre cultural. Així tan hi podem trobar els infants de repàs, com el grup de joves, els avis fent algun taller o alguna entitat que demana la cessió de l’espai. Un punt amb un funcionament peculiar.

El punt Òmnia de l’Escala, situat a la població que porta el mateix nom, està actualment en un moment de canvi. L’activitat està centrada en portar a terme els tallers d’acolliment per a persones nouvingudes i el taller d’ocupació; tots dos tallers promoguts pels Serveis Socials de l’Ajuntament de l’Escala.

Ripollès

El punt òmnia Eudald Graells està situat a Ripoll. Un dels Projectes que cal remarcar del punt és el treball en xarxa que porta a terme amb l’àrea de Serveis Socials de l’ajuntament. Una aposta per fer del punt un espai d’igualtat d’oportunitats per a tothom. Tanmateix també remarcar la tasca del punt al treball en xarxa amb les entitats que treballen pel foment de l’ocupació al Ripollès.

El punt Òmnia Ripoll 60 també està situat a la població de Ripoll. Aquest punt pertany a l’associació veïns que porta el mateix nom que el punt. Aprofitant que la nova dinamitzadora, la Wafa, parla el Català i l’àrab perfectament s’ha encetat un nou projecte dirigit a dones nouvingudes procedents del Marroc. Es treballa iniciació a les TIC, cultura Catalana, festes …

La Selva

El Punt Òmnia del Centre Cívic Mas Borell està situat a Blanes. El punt és un recurs referent en el barri, sobretot a nivell formatiu. Ofereix tallers d’ alfabetització digital, informàtica bàsica, navegar i xatexar, web 2.0, entre d’altres. En Jose Utilitza una metodologia molt participativa i en la que els usuaris son els vertaders protagonistes. També cal remarcar el taller d’alfabetització digital per a persones a l’atur que aquest any porta a terme.

Pla de l’Estany

El Punt Òmnia del Centre Cívic la Farga situat a la població de Banyoles, atén bàsicament persones nouvingudes del Senegal i el Marroc. Aquest fet l’ha convertit en un recurs puntal al barri ja que ha esdevingut un lloc de trobada d’infants, adolescents, adults i gents gran per realitzar processos d’integració i socialització a través de les noves tecnologies.

Alt Empordà

El Punt Òmnia de Can Genís està situat a Palafrugell. El fet de compartir espai amb l’àrea de joventut fa que el punt formi part de varis actes que s’organitzen des d’aquesta àrea. Tanmateix però, aquest fet, no és un impediment per a oferir tallers a infants, adults i avis. Actualment s’està portant a terme un taller interessant en el que es pretén recuperar la memòria de la família i/o del poble a través del diàleg entre avis i néts, digitalitzant fotografies antigues i plasmant els records en un bloc.

Moltes gràcies per llegir-nos,

Núria Perpinyà

Tècnica Territorial Òmnia


  • Categories

  • Informació Òmnia

  • El núvol

  • Archives

  • Repositori Tasta'm

  • RSS Estigues al corrent del que fem!

  • logoomnia

    logopunttic

    logobenestarsocial

    logofce