Arribem a la segona part dels articles dedicats a la realitat Òmnia del Baix Llobregat per conèixer com funciona el projecte a les poblacions de l’Hospitalet, Sant Boi de Llobregat i el Prat de Llobregat.

Baix Llobregat

L’Hospitalet
Punt Òmnia JIS Arrels (1999)

Fer visible la realitat actual i passada del barri de la Torrassa és una de les línies de treball més importants de la Mila Serrano i el Roberto de Petri en la dinamització del seu punt. Bona mostra d’això és la publicació de la revista “Els nostres barris” i el treball de memòria històrica que fan mitjançant les TIC i que podeu consultar aquí. Aquest treball comunitari es concreta també en la seva participació al projecte Bloglhosfera que desenvolupen en col·laboració amb altres punts Òmnia de la zona com el de Bellvitge i Gornal i que els porta per exemple a fer tours fotogràfics pel barri amb els seus veïns.

Punt Òmnia AV Gornal (2005)

La realitat cultural del barri de Gornal és un excelent espai de treball per l’Enric Mangas en la seva tasca de dinamització en relació amb l’associació de veïns del barri que ja porta més de 30 anys promovent millores de l’entorn. Els tallers sempre s’organitzen amb una orientació crítica i de bon ús de les eines TIC tant entre els col·lectius més joves com els de gent gran. Per l’aula passen nombroses entitats relacionades amb el món de la diversitat funcional i la drododependència, conscients de la importància que té la línia de treball comunitari del projecte.

Punt Òmnia Centre Infantil i Juvenil Bellvitge (1999)

Un altre dels punts que participen a la Bloglhosfera de la mà de la Cristina Espinosa, la seva dinamitzadora i que desenvolupa una activitat totalment coherent amb les 3 línies d’actuació del projecte. Als tallers de treball amb les TIC per a infants i adults, s’afegeixen espais de treball amb diferents col·lectius com ara el grup de persones amb discapacitat GEPIS (Grup d’Esplai per a la Integració Social, persones adultes amb discapacitat psíquica i física) amb el recolzament de les ajudes tècniques amb les quals disposa la sala, o un grup d’infermeres de l’Hospital Duran i Reynals de Bellvitge. La inserció laboral també troba diferents propostes per a tots tipus de col·lectius als espais Guiatge i la col·laboració amb Aprendre Aprendre i espais com fanàTICS o Espai Família són un bon exemple del treball amb la comunitat.

Punt Òmnia Esclat (1999)

Amb una activitat molt centrada en la dinàmica de la pròpia entitat i amb poc contacte amb la xarxa Òmnia, aquest punt desenvolupa la seva activitat amb nens i joves a través de cursos d’alfabetització digital que acullen col·lectius de Centre Obert, Esplai, UEC i PQPI amb la Mireia Ciércoles, dinamitzadora, oferint recursos educatius i d’oci digital que millorin la integració d’aquests participants. Una major visibilitat i participació a la comunitat Òmnia segur que seria un element positiu pel punt.

Punt Òmnia Sanfeliu (1999)

Amb una situació molt semblant al punt anterior, l’Araceli Segarra desenvolupa accions de formació TIC a nivell bàsic i també espais d’accés lliure i inserció laboral a on els participants poden fer el seu currículum o consultar ofertes de feina en línia. Molt mediatitzat per les característiques de l’entitat, el punt no té cap visibilitat a la comunitat perdent l’oportunitat de compartir i poder aprendre de tota l’experiència d’una xarxa de professionals que fa 10 anys… malgrat que… mai és tard!

Punt Òmnia la Florida (1999)

Un altre dels punts de l’Hospitalet vinculats a l’Esplai. Dinamitzat per l’Ana Andújar i el Raúl Sánchez ofereixen espais de formació a la gran població d’origen immigrant del barri, i també espais més lúdics d’utilització de les TIC pels nens i joves de 3 a 16 anys que assisteixen al centre. La seva dimensió comunitària es tradueix en la participació en diverses activitats extraordinàries com ara Jocs Florals, la col·laboració amb el CPNL i el projecte de parelles lingüístiques, o la Comissió de Festes del Barri. Actualment estudien establir un conveni amb l’Ajuntament per poder oferir el punt Òmnia com a un recurs d’inserció laboral lligat a la tasca municipal. Disposen d’un espai web que caldria actualitzar! 😉

Punt Òmnia Pubilla Casas (1999)

Acaba d’aterrar està pràcticament la Lola Sirre, dinamitzadora d’aquest punt. Després d’un funcionament una mica irregular durant els darrers mesos, el punt ha reiniciat la seva activitat amb una programació d’alfabetització digital adreçada a la nombrosa llista d’espera d’adults existent i amb experiències tan interessants com l’espai per dones que han patit maltractament, i al qual treballaran per poder millorar les competències i les possibiilitats d’inserció laboral d’aquest col·lectiu.

Punt Òmnia Akwaba (1999)

Un magnífic exemple d’acció al territori i treball per la inclusió digital amb col·lectius diversos culturalment fent servir eines innovadores per la participació i la visualització apostant pel Programari Lliure. Propostes com la tv comunitària online CREATV, el projecte multimèdia del barri Canals 2.0 o la propera Jornada Akwaba “Connectant camins per la Pau” de la qual podeu consultar el programa, són un exemple de les possibilitats de reflexió i millora crítica que ofereixen als veïns i al teixit associatiu dels barris de la Torrassa i Collblanc fent servir les TIC.

Sant Boi de Llobregat

Punt Òmnia Centre Esplai Eixida (1999)

Un dels dos punts Òmnia presents al que carinyosament es coneix com “el poble dels bojos”. Amb la recent incorporació de l’Àlex Guevara el punt ha reiniciat la seva activitat oferint cursos d’alfabetització per adults i espais d’inserció laboral en col·laboració amb l’Aprendre Aprendre. Un punt amb una presència important d’activitats infantils donades les característiques de l’entitat com ara per exemple els tallers de reforç escolar en col·laboració amb l’AMPA del CEIP Montbaig del barri de Camps Blancs.

Punt Òmnia Fundació Marianao (1999)

El segon punt Òmnia inaugurat a Catalunya. 10 anys apropant les TIC al barri de Marianao i als col·lectius en risc d’exclusió social dintre de l’acció i el projecte socio-educatiu de la seva entitat. A destacar la seva feina amb col·lectius de salut mental i propostes innovadores com l’actual taller de robòtica, els tallers monogràfics sobre temes d’informàtica personal de curta durada iniciats ja fa anys, l’aula Linux i el treball amb el teixit associatiu del barri oferint recursos i formació en temes TIC. La seva acció es veu molt amplificada per les sinergies que s’estableixen amb la resta de projectes de la Fundació en temes d’inserció laboral, immigració, assistència jurídica, alfabetització d’adults.. El Pep Oliveras és l’actual dinamitzador després de la marxa d’un servidor (llagrimeta).

El Prat de Llobretat

Punt Òmnia Grup Infantil Sant Cosme (1999)

L’Azucena Allueva és la dinamitzadora d’aquest punt situat a un barri amb una presència important de comunitat gitana, desenvolupant accions de formació inicial en temes TIC bàsicament i espais d’accés lliure adreçats adults. Aquests espais es complementen amb diferents tallers pels nens i joves de l’esplai i del centre obert. També cal destacar el treball que desenvolupen amb les persones amb discapacitat intelectual de la Residència Hebre. A millorar la seva participació i visibilitat a la xarxa Òmnia.. i la jornada laboral de la persona dinamitzadora.

Punt Òmnia Centre de Promoció Social Francesc Palau (1999)

Finalitzem el nostre recorregut pel Baix Llobregat amb un altre punt Òmnia històric i que treballa en una línia d’inclusió social molt coherent amb els principis de l’entitat, centrada en col·lectius en risc d’exclusió social com ara els de Renda Mínima d’Inserció, bàsicament dones, a través d’una promoció molt estructurada del voluntariat aprofitant la voluntat de servei de moltes de les antigues usuaries del punt. L’Olivia Ortega es reincorpora avui mateix, havent estat substituida per una companya, la Dámaris Morte, després de la seva baixa per maternitat, dinamitzant novament el continu fluxe de persones que es mouen entre les diferents activitats del centre com a espai de trobada comunitari i de creació d’oportunitats. Benvinguda de nou Olivia!


Gabriel González TTO Baix Llobregat.


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce