La Vegueria de Catalunya Central te actualment 12 punts d’accés a les noves tecnologies pertanyents a la Xarxa Òmnia. Aquests estan repartits en les 5 comarques existents. El Bages amb 4 punts en el seu territori encapçala la llista, seguit per Osona amb 3 punts, l’ Anoia també amb 3 punts, el Solsonès amb 1 punt i el Berguedà també amb 1 punt. Ens trobem davant una vegueria en la que la representació de la xarxa és extensa a tot el territori.

Bages

A la capital del Bages, Manresa, hi trobem centralitzats els 4 punts Òmnies de la comarca. El fet d’estar situats en barris diferents fa que cada un sigui referent a la seva zona. Tanmateix també cal remarcar l’activitat conjunta que han organitzat entre els 4 punts i que s’ha portat a terme en diverses ocasions.

El Punt Òmnia de les Escodines està situat al barri que porta el mateix nom i pròxim al centre de Manresa. És un punt que funciona molt bé a causa de la iniciativa de l’Alba, la dinamitzadora. Gaudeix innovant en les formacions i provant només metodologies per tal que l’usuari esdevingui més protagonista en el seu propi aprenentatge. Adapta cada formació al col•lectiu que l’ha de rebre cercant informació d’allò que els pot interessar més. Tanmateix per tal que cada usuari pugui posar en pràctica els coneixements assolits o seguir aprenent a casa, visualitza allò treballat en un bloc i l’utilitza com a complement educatiu pels alumnes i o usuaris.

El Punt Òmnia Balconada situat en el barri de la Balconada és un punt que actua com a agent social . Molt dels usuaris acudeixen en el punt no tan amb la intenció d’adquirir coneixements per a alguna finalitat, sinó per compartir amb altres persones vivències i estones. El punt forma part de totes i tots aquells que viuen i es senten de la Balconada ja que per els usuaris és una peça clau del barri.

El Punt Òmnia la Font està situat al barri de la Font dels Capellans. El punt està consolidat com a referent per a tots els veïns i veïnes que, han trobat en el punt, un espai per poder avançar en el món de les TIC. Molts dels usuaris que actualment estan fent tallers de temàtiques avançades, van tocar per primera vegada un ordinador en el mateix punt. Això ha fet que el punt sigui un espai en el que els usuaris es senten com a casa seva i que, la relació entre el Diego, el dinamitzador, i els usuaris sigui molt propera. Tanmateix cal remarcar que el punt participa activament amb les activitats del barri i del pla de Desenvolupament Comunitari afavorint el treball en xarxa i treballant pels objectius de manera comuna.

El Punt Òmnia el Xup està situat al barri del Xup, a la perifèria de Manresa. El volum d’usuaris que utilitzen el punt és molt alt, tan a nivell de formar-se com per a fer-hi activitats escolars i treballs. Per aquest motiu els dinamitzadors, l’Alicia i el Josep Manuel, han hagut de cercar noves metodologies que els permetessin atendre a tots els usuaris. Tanmateix han fet una bona feina de transmissió de valors i accions cíviques a dins el punt que, ha millorat notablement la convivència i relació dels usuaris dins del centre.

Osona

La capital d’Osona, Vic, disposa de 2 punts Òmnia en el seu territori. El que més diferència aquest punt és que un pertany a l’Ajuntament i l’altre pertany a una entitat de veïns. Aquest fet fa que la manera de gestionar cada punt sigui diversa:

El punt Òmnia Palau Bojons està gestionat per l’Ajuntament de Vic. Si alguna cosa cal destacar d’aquest punt és el gran allau d’entitats que el sol•liciten per a fer-hi tallers. És molt conegut a la comarca i es pot afirmar que de dilluns a divendres de 9 a 2 les hores estan cobertes per diferents entitats i associacions que l’utilitzen. També cal destacar la gran feina que s’hi desenvolupa dins l’espai de recerca de feina de mateix ajuntament. EL punt passa a ser un element clau dins aquest projecte ja que els activitats de cerca de treball es porten a terme en el mateix punt.

El punt Òmnia Pla del Remei està ubicat al barri del Remei, en els edificis Montseny. El barri en els últims anys ha rebut una arribada massiva de persones immigrades que han trobat en el punt, un primer lloc d’acollida i de recolzament. Tanmateix el punt també és el centre neuràlgic de l’entitat de veïns; i cerquen activitats per la Festa Major, hi fan reunions, van a veure l’Assumpta,… en definitiva un punt integrat en el dia a dia dels veïns del Remei.

El punt Òmnia Federica Montseny ubicat a Manlleu i és l’únic punt d’accés a les noves tecnologies que trobem a la capital del Ter. L’Abel, el dinamitzador, ha trobat la fórmula adequada per oferir un servei que era molt necessari en el barri en el que s’ubica el punt. La formació s’adapta a la demanda dels usuaris i s’ofereixen diferents nivells perquè els alumnes puguin seguir formant-se un cop superats els primers coneixements. Realment un punt que segueix el projecte Òmnia en totes les seves vessants.

Anoia

El Punt òmnia AV Montserrat està situat a Igualada. Un dels majors èxits del punt ha estat saber atraure els participants oferint formacions a mida de cada col•lectiu i, adaptant-se a les necessitats de cada moment. D’aquesta manera, la Gemma, ha aconseguit tenir un públic molt fidel que espera impacient cada taller dels que ofereix.

El punt Òmnia de Masquefaula situat a Masquefa està ubicat al CTC (Centre Tecnològic Comunitari) de la ciutat, és possiblement el millor equipament disponible en aquests moments a la xarxa. A destacar la línia de treball envers la diversitat funcional i la presència que té aquest tema en tots els aspectes de funcionament del punt, amb la presència d’una aula “accessible” amb tot tipus d’ajudes tècniques. Es tracta d’un punt totalment integrat en la política de foment de la Societat de la Informació de l’Ajuntament i en relació amb propostes pioneres com ara l’oferta de connexió wifi “Masquefa sense fils”.


El punt Òmnia de Vilanova del Camí està situat en la població que porta el mateix nom que el punt. Actualment es troba en un moment de canvis per tal de oferir més opcions a la població. Situat a la seu de joventut ofereix activitats sobretot dirigides al col•lectiu jove. En aquesta nova reestructuració, un dels objectius es oferir activitats per tal de convertir el punt en un espai intergeneracional.

Berguedà

El punt Òmnia de l’ AV Santa Eulàlia està situat a Berga. La dinamitzadora, l’Eva, està al punt des dels seus inicis i, aquest fet, fa que sigui molt coneguda i estimada per tot el barri. En el llarg d’aquests 7 anys el punt ha esdevingut un referent en el barri i, molts dels veïns, han aprés a manejar l’ordinador gràcies a la formació rebuda i a la paciència que la dinamitzadora ha mostrat sempre.

Solsonès

El punt Òmnia de Solsona, tal com indica el seu nom, està situat a Solsona. Tot i estar ubicat en un barri allunyat del centre, el bon funcionament ha fet que hi acudeixi gent de tota la vila. Les llistes per inscriure’s als tallers formatius son extenses i, la Raquel, la dinamitzadora, ha hagut d’inventar noves fórmules per poder encabir tothom a les formacions. Les entitats també han respost molt bé a aquest nou servei de Solsona i, mica en mica es van fent reso de les oportunitats que s’ofereixen a nivell de noves tecnologies en el punt.

Núria Perpinyà Tècnica Territorial Òmnia • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce