La Circular ha estat una de les novetats d’enguany per millorar la comunicació i el coneixement entre els diferents protagonistes que formen part de la Xarxa Òmnia. Tant per donar a conèixer les diverses realitats dels nostres Punts Òmnia-PO com per mostrar el treball de les persones Dinamitzadores, la DGACO, l’ ODC i l’OT… i fer pedagogia de l’acció comunitària que es desenvolupa a través de les TIC.

Han estat 6 les edicions publicades on hem compartit i visualitzat tot allò que ens uneix i que ha fet que la Xarxa Òmnia arribi enguany al seu 10è aniversari.

http://blog.xarxa-omnia.org/odc/circular-omnia

En termes quantitatius que reflecteixen la qualitat de la Circular, això ha significat un total de 62 pàgines publicades, compartint les reflexions de les persones responsables i dinamitzadores, coneixent les persones a través de la “ciutadania Òmnia”, donant la benvinguda a noves persones dinamitzadores, compartint idees, recursos, bones pràctiques, projectes… que poden oferir nous reptes i coneixement a tota la Xarxa.

Ara, anem a fer un petit anàlisi de cada apartat…

1. NOVETATS DE LA XARXA

– Al mes de Febrer entra en funcionament l’Oficina de Dinamització Comunitària-ODC amb un equip de 6 persones Tècniques Territorials d’Òmnia-TTO’s amb l’objectiu de donar suport metodològic a les persones dinamitzadores i Punts Òmnia-PO.

– Naixement del bloc de l’ODC: “Una finestra oberta a la Xarxa Òmnia”
Un espai on descobrir la realitat dels Punts Òmnia, reflexionar sobre la nostra pràctica, analitzar la realitat i conèixer el dia a dia de les persones dinamitzadores en el seu context social… un bloc que amb 10 mesos de vida ha arribat a ser finalista dels Premis Blocs de Catalunya 2009!

– Comença a funcionar la Comunitat Òmnia. La comunitat es crea per trencar les barreres de la distància entre Punts Òmnia, per fomentar l’intercanvi, el suport i la relació entre persones dinamitzadores.
Actualment som més de 150 persones!!!

2. INFORMACIONS DE LA DIRECCIÓ GENERAL D’ACCIÓ COMUNITÀRIA (DGACO)

La DGACO ens ha mantingut informats amb 28 entrades a la circular: possibles subvencions a les que podem optar, formacions (Curs d’Extensió Universitària i formacions inicials), recordatoris sobre les dades estadístiques, les inauguracions dels 4 nous Punts Òmnia, les trobades per vegueries, informar de la llei de protecció de dades, l’ampliació de memòria RAM als PC de 43 punts, la Jornada 10 anys d’Òmnia i molt més…

3. INFORMACIONS DE LA OFICINA TÈCNICA-OT

L’Oficina Tècnica ha ofert 18 entrades parlant de suport, recursos i activitats pels Punt Òmnia, recull d’activitats amb recursos dinàmics, millores pels nostres blocs, propostes pel Dia Internacional d’Internet, àlbum del temps, emissions en directe des dels punts, entrevistes als dinamitzadors i Òmnia en directe… Anem a veure alguna proposta:

– EL RECULL DE LES ACTIVITATS ÒMNIA
Recurs dinàmic, que recull les activitats realitzades al llarg dels 10 anys d’Òmnia pretenent afavorir la cerca i sobretot la fàcil trobada de recursos que puguin servir en el dia a dia de tots els dinamitzadors i dinamitzadores. Les activitats Òmnia: http://blog.xarxa-omnia.org/activitatsomnia/

omnia-activitats

– ELS ÒMNIA EN DIRECTE
Canal XarxaÒmnia: per a fer retransmissions en directe de qualsevol esdeveniment que tingui lloc al vostre punt i que us animem a compartir amb la resta dels punts. Trobareu més informació a: http://blog.xarxa-omnia.org/endirecte/

omnia-directe

4. EL DIA A DIA DE L’OFICINA DE DINAMITZACIÓ COMUNITÀRIA – ODC

L’Oficina de Dinamització Comunitària i amb la participació de totes les persones dinamitzadores han fet una aportació de 118 entrades en la circular.
Entrades on es parla de les reunions i jornades de treball amb les persones dinamitzadores dels Punts Òmnia, el creixement del bloc de l’ODC i de la Comunitat, Tasta’m (recull d’enllaços de programari i recursos en línia), benvinguda a les 29 persones que s’han incorporat a la Xarxa i les 4 persones que han deixat el projecte, creació de coneixement col•laboratiu i grups de treball, l’apartat “Esta molt bé” que dóna a conèixer accions, projectes, activitats de la Xarxa… i molt més.

En aquest sentit destacar els següents continguts:

– ESTÀ MOLT BÉ…..

Espai amb 58 entrades on s’han recollit accions, projectes, programes i activitats… que es desenvolupen gràcies a l’enginy de les persones dinamitzadores, a la gestió estratègica dels PO i al treball en Xarxa de les entitats o organismes. Un espai per mostrar la creativitat del dia a dia, però també, per oferir idees que poden servir amb la seva adaptació a altres Punts Òmnia de la Xarxa.

Veiem algunes accions:

PINZELLADES DIGITALS A LA CASA DE LA CARITAT DE VALLS
Excel•lent iniciativa que porten executant des de l’any 2008 de destinar jornades monogràfiques per desenvolupar diferents temes relacionats amb el món de les TIC que no passen necessàriament per la formació a través de l’ordinador. Treballen temàtiques com la TDT a Catalunya, DNI electrònic, Xarxes socials….

TALLERS D’ESTIU A L’ÒMNIA GRUPO UNIÓN LA MINA
La programació d’estiu elaborada pel David i la Núria del PO Grupo Unión de La Mina.
4 tallers on volen treballar temes que durant el curs no poden tractar tan abastament. http://xarxa-omnia.org/files/cartell_estiu2009.pdf.
Propostes com ara Install Party, Taller d’animació, Jocs en Xarxa o Xarxes Socials són el tallers que donaran un sentit diferent durant l’estiu i fa que l’activitat del PO no s’aturi.

TEATRE I NOVES TECNOLOGIES AL PO SANT VICENÇ DELS HORTS
La creació artística i multimèdia també està present a Òmnia a través del PO de Sant Vicenç dels Horts on els participants “es van transformar en artistes” i amb les TIC han fet la seva pròpia obra de teatre “Diario de un emigrante”

DINAMISME AL PO EUDALD GRAELLS DE RIPOLL
2 propostes que trenquen amb l’espai físic del PO i l’apropen a la ciutadania:

L’Òmnia al carrer: els dimecres del mes de juliol el PO es trasllada a la plaça de l’Ajuntament, amb l’aula
mòbil cedida pel punt TIC Televall, amb la intenció de difondre l’existència del punt i apropar-lo a la població.

Nit d’observació d’estrelles: el dijous 9 de juliol de 9 a 12 de la nit es fa una sessió d’observació d’estrelles. Comença amb un petit col•loqui i ressopó, observació de la galàxia a través del programa estelàrium i seguidament observació a través dels telescopis… http://omniaeudaldgraells.blogspot.com

– LES PERSONES QUE MOUEN LA XARXA…

El moviment és essencial per créixer e innovar… moviment és el que proporcionen les persones dinamitzadores a la Xarxa Òmnia.
Aquest espai està creat amb la participació de 37 persones dinamitzadores on es donen a conèixer: parlen dels anys que porten en el projecte, la seva tasca com a persones dinamitzadores, sobre els seus PO i les seves aportacions i vivències formant part d’un projecte que ja té 10 anys d’història.
Anem a veure els dinamitzadors d’Òmnia… Poc a poc hi serem tots!

– LES PERSONES QUE FAN LA XARXA

Les persones responsables dels PO són una part important del projecte… Òmnia també és una xarxa que aporta serveis a les entitats on estan ubicades.
Per altra part, és interessant saber com va néixer el projecte de treball d’un PO… aquestes coses expliquen els 12 responsables que han participat de les entrevistes…

– I LA CIUTADANIA ÒMNIA!

L’element clau que fa que el projecte sigui possible és la ciutadania, cada persona amb la seva peculiar forma de ser enriqueixen el dia a dia de la Xarxa Òmnia. Han estat 20 usuaris els que han tingut veu per trnsmetre la seva experiència al Punt Òmnia i el seu accés a les TIC.


Fins aquí un petit anàlisi del que ha significat la circular Òmnia, una eina al servei de la Xarxa… Gràcies a tothom per la vostra participació i per poder fer-la possible!

Míriam Garcia
Tècnica Territorial d’Òmnia


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce


Forma part de: