…i abans d’entrar de ple en acció per construir l’any 2010, és important fer una mirada enrera per identificar els que entenem han estat els 9 “moments” que han deixat emprenta durant l’any 2009.

Obviament que segons la perspectiva o l’enfoc, cadascú pot trobar els “seus” moments però des de la visió global de l’equip de l’ODC s’han identificat els següents que compartim amb tothom i que han marcat un any de canvis, intens…

1. La Xarxa Òmnia “10 anys fent Òmnia”.

No tots els dies es fan 10 anys, és més, mai es tornen a fer 10 anys i per tant, ha estat un moment important que ha fet reflexionar a totes les persones implicades per fer una mirada enrera i descobrir tot el camí fet i el projecte construit i, també per mirar cap endavant i començar a construir el projecte del futur que ja ha arribat.

La Jornada Òmnia va ser un fidel reflexe d’aquest sentiment, de voler anar molt més enllà, de millorar la qualitat de la xarxa en tots els sentits, de fomentar les complicitats i agrair a tots aquells i aquelles que han portat el projecte fins els nostres dies.

2. La creació de l’Oficina de Dinamització Comunitària-ODC

Un dels canvis més visibles ha estat passar d’un sistema de coordinació centrat en tres fundacions que s’encarregaven de donar suport i seguiment metodològic a tota la xarxa, a un sistema d’una fundació sota el concepte d‘Oficina de Dinamització Comunitària-ODC.

El resultat ha estat un equip de proximitat a través dels i les Tècniques Territorials d’Òmnia-TTO’s, un sistema unificat i coordinat de seguiment i atenció a les persones dinamitzadores i als Punts Òmnia, incidint en la millora qualitativa i metodològica dels PO, visualitzant la Xarxa des dels diferents territoris, un treball per Vegueries, jornades de treball amb persones dinamitzadores en totes les vegueries, oferint recursos metodològics a través dels TASTA’M, desenvolupant la identitat digital de la xarxa…..

3. Neix la Comunitat Òmnia

… i l’aparició en el mes de maig d’un espai virtual de trobada que s’ha convertit en un punt a la xarxa per relacionar-se i conèixer als seus diferents membres, per viure el dia a dia, per formar part d’un col·lectiu i sentir-se acompanyat, un lloc on compartir i intercanviar recursos i informacions… construir projecte de manera comunitària.

Les dades més que espectaculars amb més de 154 persones que hi formen part, 294 entrades de posts de blocs, 660 fotografies i 18 vídeos, 13 grups de treball temàtics… més de 9500 visites i també més de 64 mil pàgines llegides, un impacte que ni els més optimistes esperaven el dia de la seva posada en funcionament.

4. El bloc “Una finestra Oberta a la Xarxa Òmnia” finalista en els Premis blocs de Catalunya 09

El mes de febrer donava les seves primeres passes el bloc amb l’objectiu de convertir-se en un espai de reflexió i creació de coneixement a partir de la pràctica i experiència de les persones dinamitzadores i la gestió del coneixement per part de l’equip de l’ODC.

I fruit de tenir un bloc es va obrir la possibilitat de participar en la cursa als Premis Blocs de Catalunya, la sorpresa va ser arribar a la final en l’apartat de “blocs corporatius” amb un bloc que només tenia 3 mesos de vida però un contingut… arribar a la final, un èxit, no guanyar perquè va guanyar un gran bloc com el Bloc deGestió del Coneixement del programa Compartim del Departament de Justícia cap problema, la Xarxa Òmnia estava present per primer cop en un dels esdeveniments de reconeixement del treball a la xarxa en llengua catalana a Catalunya.

5. La participació en la Jornada de PDC “Les TIC i el treball comunitari a la Xarxa Òmnia”

I en la línia de donar a conéixer el projecte Òmnia i cercar vies de treball amb altres agents en el territori es va participar en la Jornada dels Plans de Desenvolupament Comunitari-PDC amb una presentació relacionada amb les possibilitats que ofereixen les TIC per millorar l’impacte dels projectes que es porten a terme en el territori. Només va ser una hora i un bons materials aportats però es van obrir moltes portes i possibilitats de futur.

6. Noves inauguracions de Punts Òmnia-PO

Isona i Conca-Della, Salt, Figueres, Masquefa i Valls han estat l’exemple del creixement de la Xarxa Òmnia que es va obrint pas en nous territoris i en altres amplia la seva presència convertint-se en projecte de referència per a la ciutadania per l’empoderament digital i entrar amb garanties en aquesta nova era.

7. Circular Òmnia

Ha estat una eina que ens ha ajudat a arribar a moltes persones implicades en el projecte que fins ara desconeixien el valor i la magnitud d’Òmnia i, per altre part, també ha servit per descobrir pensaments, metodologies de treball, compartir informació…..i visualitzar la gran xarxa que som.

Un sistema de tractament i organització de la informació que ha permés convertir Òmnia en publicació mensual per cercar complicitats i facilitar el seguiment dels esdeveniments del dia a dia.

8. Els blocs dels PO com eines metodològiques i de visualització

Ha estat un treball de “guerrilles” i de formiguetes des de l’equip de TTO’s segons el lloc i el moment, però els PO estan donant un pas endavant a través de les seves persones dinamitzadores per visualitzar la seva feina i millorar els seus hàbits metodològics utilitzant eines com els blocs que permeten una major interacció amb l’exterior a través de la xarxa.

9. Sentiment de pertinença… 😉

Reproduïm el missatge d’una persona dinamitzadora que explica molt millor el repte d’humanitzar la xarxa, només afegir que ha estat un treball conjunt entre la DGACO, OT i ODC:

“A Tú i al equip que esteu al ODC!!!

Aquest any amb vosaltres i per primer cop en tres anys em sento part del projecte de la Xarxa Òmnia…
Ja sabeu que em teniu a la butxaca 😉

Una abraçada ben forta!!!”

Seguiu així i compteu amb mi pel que calgui…

Esperem que l’any 2010 continuem sent un equip, bé un molt bon equip!!!
Us desitjo el millor!

Fins aquí els 9 moments que per l’equip de l’ODC han marcat l’any de la Xarxa Òmnia, segurament vosaltres tindreu d’altres que us convidem a afegir en aquest post i enriquir la visió d’un any que ha estat de 9.

Però ara, comença un nou any, l’any 10 i tot està per fer, tot per construir, tot per guanyar… 😉

Cesk Gasulla Ramon
Equip de l’ODC de la Xarxa Òmnia


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce


Forma part de: