El passat dimarts 23 de febrer vaig tenir oportunitat d’assistir al seminari que amb el títol “Tendències Tecnològiques de futur” va organitzar Barcelona Centre Tecnològic.

Més enllà de l’orientació purament tecnològica i empresarial que crec que la jornada va tenir, vull destacar algunes de les exposicions que crec, poden ser interessants en l’àmbit del projecte Òmnia.

Cloud computing i Eye Os

Pau Garcia-Milà, cofundador de eyeOS es va ficar al públic assistent a la butxaca. Amb la frescor de la seva edat i aquesta personalitat que fa possible apropar conceptes tecnològics al gran públic, va parlar de les possibilitats del producte estrella de la seva companyia: EyeOS. Un escriptori basat en Programari Lliure i online que ens permet no només disposar de les nostres dades des de qualsevol ordinador connectat a Internet, sinó també disposar d’un entorn de treball unificat independentment de l’ordinador amb el qual treballem, a més a més d’un entorn de treball col•laboratiu molt interessant.

A Òmnia estem al cas d’això i hi ha alguns punts com ara Mowgli a Cornellà que estan començant a investigar sobre les possibilitats que aquesta eina suposaria per tal que els seus usuaris poguessin tenir el mateix entorn de treball al punt i a casa seva, acabant amb les dificultats que moltes persones tenen en el seu procés d’aprenentatge de les TIC.
Més informació a: http://es.eyeos.org

E-confiança i seguretat de les dades

Aquest va ser un tema transversal a diverses exposicions i ja va sorgir quan es va presentar eyeOS, justificant com a més segurs aquests espais en línia en relació a dispositius físics sense còpia de seguretat com el disc dur del nostre PC o les cada vegada més habituals memòries USB. Es va parlar de privacitat i de l’ús que les macrocorporacions com a Google i els seus serveis  fan de les nostres dades… a Google diuen que no llegeixen els nostres correus, però no és curiós que la publicitat que apareix a Gmail estigui relacionada amb el tema del qual parlem en els nostres missatges?

El cas Kindle i la novel•la de “1984” de George Orwell va ser un bon exemple de com els dispositius electrònics digitals actuals posen en risc la nostra privacitat. Milers de còpies de “1984” descarregades a la memòria dels llibres digitals Kindle de l’empresa Amazon van desaparèixer misteriosament d’un dia per l’altre de la memòria dels dispositius per sorpresa dels usuaris. Sobretot d’una noia que ja tenia fetes 50 pàgines d’un treball sobre l’obra i que va veure com aquestes desapareixien també… la pèrdua, però, li ha sortit rentable, ja que Amazon ha hagut d’indemnitzar amb uns quants milions a aquesta usuària. La desaparició del llibre era totalment intencionada donat que no disposaven dels drets de publicació necessaris i es van veure obligats a treure l’obra del seu catàleg.
Més informació aquí.

Green IT – virtualització i medi ambient

L’impacte mediambiental de les TIC és un tema seriós i cada vegada és més urgent trobar tecnologies més netes i menys perjudicials en la seva utilització. Les màquines virtuals són un bon exemple de com disposar de diferents ordinadors amb els seus sistemes operatius i programari sota un mateix maquinari. Si voleu experimentar amb el tema ho podeu fer amb VirtualBox, un Programari Lliure que us permetrà fer servir diferents sistemes operatius a la mateixa màquina des del vostre Linux o Windows habitual. Més informació a : http://www.virtualbox.org/

Web vertical

Ni web 2.0 ni 3.0… web vertical, i que és això? Imagineu una web a on pogueu anar afegint capes amb els vostres comentaris, les vostres aportacions… i cada capa conserva l’autoria i el contingut sense modificar la font original. Coneixeu el treball amb capes dels programes de retoc fotogràfics tipus The Gimp? Doncs això, però aplicat a webs… una nova forma de compartir i fer.
Si teniu curiositat visiteu: http://www.layers.com

Podeu accedir als àudius i presentacions de la jornada al següent enllaç:
http://www.bdigital.org/ca/servicios/Pagines/DetallesDebate.aspx?xid=76

Gabriel González – tècnic equip ODC


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce