A nivell metodològic s’està treballant la importància de dissenyar les  programacions per part de les persones dinamitzadores dels Punts Òmnia-PO amb l’objectiu de planificar i desenvolupar l’activitat formativa de manera clara, estructurada i amb criteris pedagògics.

gotic3

La programació permet a les persones dinamitzadores tenir present les tres línies de treball del projecte (inserció sociolaboral, ús comunitari i formació) i a la vegada, tenir una visió global sobre l’organització i la diversitat d’accions formatives que es desenvolupen en el Punt Òmnia.

Saber perquè fem una formació, informar de quines habilitats i competències poden adquirir les persones participants, atendre a la diversitat de necessitats d’aprenentatge  i col·lectius, concreció de les accions en l’espai i en el temps,  com a eina de difusió i d’imatge del Punt Òmnia… poden ser algunes de les CLAUS per treballar amb les programacions.

Per altre banda, és una eina divulgativa de com treballa el Punt Òmnia  que, en format digital, permet amplificar amb els diferents mitjans virtuals que disposin,  arribar a la màxima població, organitzacions, entitats i/o professionals de diferents programes… per fomentar la igualtat d’oportunitats.


Encuentra más fotos como esta en Comunitat Òmnia

Referent a les persones usuàries, rebre una programació, clarificar la informació sobre les activitats del PO, els continguts i els coneixements que es poden arribar a aprendre, la durada dels cursos o activitats… els hi permet organitzar el seu temps per conciliar-lo amb la seva vida.

Podem trobar 5 tipologies de línies de treball per distribuir l’activitat formativa en el Punt Òmnia:

a) CURSOS

Dissenyats des del PO i dirigits a atendre les propostes, necessitats i motivacions de la ciutadania. Són propostes d’una durada determinada, que permeten innovar en matèria de continguts i on la persona dinamitzadora té un espai per oferir coneixements de temàtiques diverses.

b) PROGRAMES

Formació que es realitza a partir de l’acord i el contacte amb programes relacionats amb col·lectius específics (dones, aturats de llarga durada, persones en risc d’exclusió social…) o de temàtiques determinades (comerciants, memòria històrica,…). Les persones participants arriben derivades d’entitats o de departaments de les diferents administracions que contemplen el treball amb les TIC dins del seu programa.

c) TALLERS

Espais formatius de llarga durada en base a una temàtica concreta (cuina, ocupabilitat, esplai…) organitzats des del PO amb l’objectiu de fomentar l’activitat socialitzadora de les persones i l’empoderament digital a través d’acordar els continguts a aprendre amb les persones participants.

d) ACCÉS LLIURE

Moment en els PO que les persones poden accedir lliurament per diverses vies (reserva prèvia, temps limitat….) amb l’objectiu de fomentar l’autoformació, les gestions personals o la relació lliure amb les TIC.

e) JORNADES

No són pròpiament accions que es realitzen a través de l’ordinador però són espais en format conferències o xerrades amb l’objectiu de treballar el coneixement i l’empoderament digital de la ciutadania vers altres elements relacionats amb les TIC com ara la signatura electrònica, el DNI digital, l’e-administració, TDT, mòbils, xarxes socials, seguretat a internet….

Com veiem, les programacions representen un salt qualitatiu per poder fer pedagogia del què fem i com ho fem i, per altre part, és la millor manera de visualitzar l’activitat formativa del PO amb els seus tríptics, cartells, blocs, webs… 😉

Cesk Gasulla Ramon

Equip Oficina de Dinamització Comunitària-ODC


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce