Una de les lliçons que he aprés fent d’educadora al punt Òmnia Eudald Graells de Ripoll és que si vols que els participants siguin receptius i tinguin ganes de seguir endavant, cal partir, gairebé sempre, de temes i activitats que despertin el seu interès. Amb aquest fet s’aconsegueix que estiguin més receptius i que gaudeixin fent l’activitat.

En un dels tallers que s’han fet aquest any, aquest exemple s’evidencia clarament. Us en faig 5 cèntims: 7 dones d’edats compreses entre els 54 i 65 anys i amb molts pocs coneixements en TIC. És més, la paraula Internet els despertava una mena de por a no ser capaces d’aconseguir-ho, tenien la percepció que elles ja havien fet tard per aprendre’n.

De seguida em vaig adonar que amb aquest grup no era vàlid allò de seguir un manual explicant la historia d’Internet, dominis, protocols, riscos, webs…  massa paraules que continuaven angoixant i fent evident que realment no en sabien res de res.

Calia aprendre l’accés a la xarxa, a utilitzar els cercadors, a guardar imatges, a navegar de forma segura… evidentment,  però  aprendre amb la seguretat que no tot el que es pot fer amb l’ordinador és desconegut per un mateix. Per tant, què millor que partir dels coneixements que ja tenien, o bé d’actes i fets quotidians que fan en el seu dia a dia??

Vam començar cercant receptes de cuina i això ja no era desconegut, totes opinaven, deien la seva, participaven activament de la classe i l’angoixa ja no era tan present. La curiositat començava a trucar la porta i volien trobar més coses, de fet, “ això d’Internet no és tan difícil” s’atrevien a dir algunes.

Els dies passaven i l’hora del taller cada vegada ens passava més ràpida a totes, parlant d’on anar de vacances, cercant vestits per anar a casaments, buscant rutes per anar a tal o qual lloc, demanant hora al metge… però us de confessar que l’Oscar (i mai millor dit!!) se’l va emportar la recerca dels millors vestits de la gala 2010 dels Oscars. Us puc assegurar que enlloc d’un Punt Òmnia semblava una perruqueria... com ens agrada fer el tafaner!!

El curs va finalitzar amb l’objectiu complert: la por a Internet s’ha perdut, totes són capaces  de trobar allò que necessiten a la xarxa i el més important de tot,  han gaudit de l’experiència i l’any vinent volen continuar!

Núria Perpinyà, TTO i dinamitzadora Punt Òmnia Eduald Graells Ripoll.


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce