Entre els mesos de maig, juny i juliol, s’han realitzat les 2es jornades de treball territorial de la Xarxa Òmnia. Aquestes jornades són una oportunitat per a la xarxa i per als i les professionals dinamitzadors/es d’Òmnia perquè les jornades territorials permeten compartir experiències i generar coneixement. I això es tradueix en la tasca del dia a dia en els punts i en viure la xarxa i anar-la teixint i enriquint.

S’ha aprofitat per compartir bones experiències dels Punts Òmnia que són d’interès pels altres. Des d’aquestes es poden generar noves activitats o treballar col•laborativament entre diversos punts, a decidir  amb quines eines digitals poden ajudar a treballar col•laborativament, organitzar-se i coordinar-se entre diferents punts de manera àgil… i a treballar diferents metodologies.

Hi ha temes que es tracten perquè sorgeixen generalment en les jornades: s’ha parlat de les activitats previstes per l’estiu, com l’activitat de Geocaching o els robots legos del Punt Òmnia Marianao, fins i tot s’ha plantejat programar una activitat conjunta entre Òmnies del mateix territori. També s’ha informat sobre novetats a la xarxa, s’han presentat les noves persones dinamitzadores del territori, s’han resolt dubtes a nivell global com el tema del SOC, l’AcTIC (si es dóna el cas, amb demostracions de la intranet a càrrec de persones dinamitzadores que ja ho fan des del seu Punt Òmnia), s’ha parlat sobre les Jornades de formació del treball comunitari organitzades per la DGACO i de la Comunitat de Treball Comunitari, i fer una passejada per la Comunitat d’Òmnia tot participant en els fòrums i realitzant tot un seguit d’aportacions.

Entre les diferents propostes d’accions conjuntes i treball col•laboratiu han sorgit de molt interessants i ben diverses, d’entre d’altres tenim a mode d’exemple:

A Lleida, Alt Pirineu i Aran, es va plantejar des de fer campionats inter-Òmnia amb el joc Trackmania, a realitzar una redacció  i recollida d’experiències d’èxit dels Punts Òmnia, passant per una gimcana fotogràfica de l’Òmnia i posterior exposició fotogràfica online.

En el cor de Catalunya, es va treballar per organitzar el contingut i la distribució de tasques en el blog que agrupa els Punts Òmnia del territori: http://omniacatcentral.blogspot.com/. També ha sortit la proposta de començar el curs vinent amb una acció conjunta de com treballar el programari lliure a través de l’oci i potenciar la difusió de la Xarxa Òmnia.

A Barcelona es treballa en el disseny de contingut i forma de tríptics informatius sobre les activitats generals, les 101 coses que es poden fer a l’Òmnia.

A Tarragona i Terres de l’Ebre s’ha proposat fer una jornada de software lliure a nivell de territori, calendaritzar anualment les activitats del territori i treballar el tema del patrimoni de Tarragona des dels Punts Òmnia amb les persones usuàries.

Des del Barcelonès Sud i Baix Llobregat s’aposta per treballar el tema del riu Llobregat amb el nom d’”El nostre riu encara és viu”, millorar la seva imatge que en tenim, saber valorar-lo i cuidar-lo. Una iniciativa que ha sorgit des de l’observació directe d’una dinamitzadora cap als interessos i vivències de les persones usuàries, és a dir, de fet es tracta d’una experiència sorgida des de l’experiència i visió positiva de la mateixa ciutadania.

D’aquestes jornades territorials han sorgit molt bones propostes de treball, però el que es valora molt positivament sobretot és sortir de les quatre parets dels Punts Òmnia i trobar-se  de forma presencial amb els companys i companyes. Molts i moltes coincideixen que costa aturar-se en el dia a dia però després s’agraeix  i s’és conscient de la necessitat de tenir aquests espais presencials: aturar per un matí o tarda l’activitat repercuteix positivament en el treball directe amb els usuaris, en la innovació del que es fa a l’Òmnia i en el treball col•laboratiu que comporta.

Perquè fer 10 anys + sigui un plaer continuar construint la xarxa.

Laia Bascuñana
TTO Barcelonès, Baix Llobregat i Vallès Occidental.

 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce