Entre els dies 22 i 24 d’octubre va tenir lloc a Centre Esplai la Setmana pels Drets de la Joventut, un espai de debat i participació de joves promogut per la Fundació Catalana de l’Esplai i que volia potenciar la trobada dels i les joves amb l’objectiu d’analitzar, conèixer i defensar els seus drets i responsabilitats com a col·lectiu, fent incidència sobre temes concrets i promovent la transformació social a través d’un manifest dels seu drets.

Com a fil conductor de la trobada es va treballar la potenciació, l’anàlisi, el debat i la reflexió entorn l’empleabilitat de les persones joves en una situació,  si més no, complicada en l’actualitat;  i com afavorir els conceptes que intervenen en un terme tan important com és la capacitació dels i les joves entorn la seva introducció al món laboral, l’ocupabilitat, l’emprenedoria i les TIC com a mitjà per afavorir aquest objectiu.

És en aquests termes on l’Oficina de Dinamització Comunitària Òmnia ha participat i col·laborat activament en posar a l’abast de la Setmana dels Drets de la Joventut unes estratègies de visualització, treball col·laboratiu, comunicació i impacte a la Xarxa a través d’eines 2.0 com són Facebook, Twitter, bloc i comunitat virtual, garantint un espai virtual de les jornades, anant més enllà en la visualització dels continguts i els esdeveniments que allà anaven succeint…

Per una altra banda, l’ODC ha participat en la generació i dinamització de continguts al programa de la Setmana dels Drets de la Joventut concretant-se en els espais següents:

1. Presentació de la metodologia 2.0 que facilitaria la visualització de la Setmana dels Drets de la Joventut a la xarxa, el seu impacte i presència, i que es donaria a conèixer arreu, garantint un seguiment virtual dels espais de treball i dels continguts resultants de la Jornada de totes les persones que no hi van poder participar presencialment a la mateixa, trencant les barreres geogràfiques.

Aquesta és la presentació que es va dur a terme per l’ODC compartint “la Setmana pels Drets de la Joventut” a la Xarxa…

2. “Estratègies 2.0 per a l’Empleabilitat de les persones joves”. De la idea al projecte passant per la identitat digital, un espai de debat i reflexió entorn l’emprenedoria i les persones joves…

Vam poder comptar en aquest espai i per iniciar la dinàmica de debat i reflexió entorn aquest tema, amb l’experiència d’en Pau García Milà, que, encara que no presencialment, ja que no tenia disponibilitat per participar d’aquest moment, vam poder mostrar una conferència que realitzà en un altre context i que explica el seu projecte de creació d’EyeOS, un projecte de sistema operatiu web, que s’endinsa en el món del Cloud Computing per oferir un espai de treball personal i col·laboratiu a la xarxa… Moltes gràcies pel teu interès, Pau!

Pau Garcia-Milà en Impulsa from Zephir Alcaraz on Vimeo.

Del debat van sorgir comentaris i reflexions respecte la importància de la disciplina en els projectes d’emprenedoria, com la por a la usurpació de la nostra propietat intel·lectual, de les patents… per arribar a concloure que estem trencant la idea original d’emprenedor/a, no alimentant la seva globalització, construint una societat molt més pròxima i humana… Per què no aportem les nostres idees per millorar i donar cabuda a les nostres necessitats?

3. Espai de microexperiències

En aquest espai vam poder comptar i dinamitzar les presentacions de les experiències de Vapor Llonch amb el coneixement d’oficis i joc interactiu Busco Feina a càrrec de Marina Monté (l’Ajuntament de Sabadell), del Projecte Biciboi i TicBoi de la Fundació Marianao (Sant Boi de Llobregat) i de Cibercaixa Flash mob a càrrec de Cristina González (Dinamitzadora del projete Barri Sant Roc, Badalona).

Podeu trobar més informació sobre els projectes presentats al bloc de la Setmana dels Drets de la Joventut.

4. Tallers participatius: “Proposar X Transformar”.

Finalment, l’ODC també va dinamitzar un grup de treball entorn l’eix temàtic de les bones pràctiques amb joves, empleabilitat, emprenedoria i noves tecnologies, on es va realitzar una taula de bones experiències “construir una nova realitat” on vam tenir l’oportunitat d’escoltar des de la pròpia veu d’una jove voluntària del Projecte Connecta Jove de la Fundación Balia, de Madrid, que s’estava formant per tal de fer de formadora de TIC a gent gran; d’una monitora de l’esplai de la Florida que ens explicava la seva trajectòria de 10 anys d’història a l’entitat; de la Funsal Frudesa d’El Salvador que va compartir amb les persones assistents l’experiència de com motivar i promocionar als i les joves en la creació d’empreses i de treball cooperatiu; i per finalitzar l’experiència d’un noi del Prat del Llobregat que amb el suport del Servei de Creació i Consolidació d’Empreses de l’Ajuntament ha desenvolupat la seva idea de negoci.

A més a més, l’ ODC va fer una explicació de com les TIC podien contribuir a la millora laboral, a la incorporació al món del treball, etc.,  i es va fer un repàs d’algunes de les eines que ens podien ajudar en aquests processos.

Per tal de treure conclusions i poder recollir-les pel manifest dels drets dels joves es va portar a terme una dinàmica en la qual van sorgir reflexions com: la xarxa és clau en els nous processos formatius, no hi ha esperança laboral sense formació, les TIC han d’arribar a tothom per tal de tenir les mateixes oportunitats, etc.

Posteriorment a la voràgine desenvolupada arrel de la Setmana dels Drets de la Joventut i del seu resultat en forma de manifest i de la seva presència a la xarxa desitgem des de l’equip de l’ODC poder continuar oferint metodologia, estratègia, dinamització, participació…  a la Setmana dels Drets de la Joventut 2011!!!

Noemí Espinosa Garrido
Oficina de Dinamització Comunitària


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce