Recentment he tingut l’oportunitat d”assistir al II Congrés Internacional de Menors i les TIC celebrat a Xixó els dies 26 i 27 d”octubre. Val a dir que ha estat una experiència enriquidora, fantàstica i que, per si encara no ho tenia prou clar, m’ha fet adonar del transcendentals que són avui en dia les TIC en els joves.

Han estat dos dies maratonians de ponències, taules rodones, activitats…  compartits amb persones professionals de l’àmbit educatiu arribades de tota Espanya. Tots i totes compartint el mateix objectiu: omplir una mica més la motxilla del coneixement, que ara em toca compartir amb tots i totes vosaltres.

L’eix central del Congrés girava en torn de l’ús responsable de les TIC per part dels menors. Un títol d’allò més ampli que va permetre aprofundir en diversos temes que, actualment, són notícia cada dia: la seguretat a Internet, la transformació educativa que hi ha d’haver a les aules, la socialització actual dels i les joves, les noves formes d’oci, etc.

El ventall de ponents i la talla d’aquests i aquestes ha estat d’un nivell impressionant, i ens ha permès conèixer, aprofundir, visualitzar i encarar alguns temes des de punts de vista diferents i desconeguts per a la majoria d’assistents.

Sí que cal dir que un dels temes en el que més s’ha incidit durant les jornades ha estat el de la Seguretat a Internet i de com les TIC i els joves ja no es poden desvincular. És cert que des de la proliferació de les xarxes socials hi ha hagut un boom mediàtic referent a aquest tema i tanmateix a  tot el que envolta a les TIC i els joves. Si una cosa he après i vull compartir amb tots i totes vosaltres és que les TIC ja no són una simple eina de treball, han passat a ser molt més, ara són també un espai de relació, un espai de trobada, en definitiva un espai de socialització.

Però ens trobem davant d’un nou fenomen que avança ràpidament i que hem d’anar aprenent a mida que va avançant:  per primera vegada a la història una generació més jove sap més que la generació adulta, i la resposta davant d’això encara ens costa de trobar. Sovint ens venen al cap preguntes com… i si els joves estan avançant i aprenent més ràpid i millor que nosaltres? I si ells saben més, com els protegeixo jo? I si l’aprenentatge que desenvolupen per mitjà de les TIC, potenciant la multitasca, utilitzant la diversitat d’eines i formats i potenciant la curiositat és més positiu que l’utilitzat fins ara, com actuo com a pare, mare, educador, dinamitzador o mestre?
Davant de tots els dubtes, pors, inseguretats que se’ns generen no hi ha una resposta única però sí consells, materials, propostes que ens poden guiar i donar suport per acompanyar els nostres infants, joves, i també per a nosaltres mateixos, a una navegació més segura, com per exemple:

http://internetambseny.cesicat.cat/
http://www.cuidadoconlawebcam.com/index.shtml
http://www.deaquinopasas.org/
http://www.protegeles.com/

Per acabar m’agradaria compartir amb vosaltres algunes reflexions interessants que van sortir en diferents moments del debat i el dossier de premsa que ha sorgit de la jornada:

“ A la societat de la informació controlar la nostra informació és una necessitat bàsica” de Ricard Martínez

“ Tenim l’oportunitat de parlar el llenguatge dels menors, deixem que participin, pensin, creïn…” de Dolors Reig

“ Després de la revolució tecnològica toca la revolució creativa” de Yago Fandiño

“ Amb l’arribada d’Internet i la web2.0 l’entorn de treball en educació és diferent, cal ensenyar de forma col•laborativa” de Nicanor García

“ Digitalitzar els processos educatius no és un simple canvi d’eines, és canviar processos, procediments i canviar la mentalitat” de Larry D. Rossen

“ Tenim 3 tipus d’usuari: el nadiu digital, l’immigrant digital i el resistent tecnològic” de Paco Prieto

“ Com es construeix la identitat a Internet? es construeix a partir d’allò que publiquem… i que serà la nostra empremta digital” de Bel Llodrà

“ Seguretat no és rescindir o impedir és aconsellar, guiar, acompanyar i sobretot potenciar el sentit crític dels infants i joves” de Tíscar Lara

“ Per arribar als joves, Internet no és una opció, és una necessitat” de Ícaro Moyano

Us acompanyo a seguir reflexionant del tema als diferents espais de comunicació que tenim ja que estic convençuda que el tema dóna per omplir un munt de pàgines!

Núria Perpinyà, tècnica de l’ODC


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce