Des de fa molts anys, Casa Caritat treballa amb diferents col·lectius de persones amb discapacitat, tant dins de l’àmbit del lleure com de la inserció laboral. Des del punt Òmnia es complementen aquestes accions amb l’ús de les TIC per incorporar a aquestes persones a la Societat de la Informació millorant així les seves possibilitats en termes d’oci, comunicació i aprenentatge. Ha estat justament aquesta trajectòria i la seva línia d’ampliació i innovació continues les que han guiat la selecció d’aquest punt Òmnia com a participant al projecte que us presentem.

El punt Òmnia de Casa Caritat és, juntament amb 7 entitats més de tot el territori espanyol, un dels centres a on es posarà a prova durant 6 mesos la xarxa social del projecte pilot Accedo 2.0. Una xarxa social adreçada a persones amb discapacitat intel·lectual lleu, que complint criteris d’accessibilitat pretén donar un primer pas en la utilització d’aquestes comunitats virtuals a persones amb discapacitat gràcies a un Pla Avanza 2 del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç que està sent desenvolupat per la Fundación Esplai, la UNED i FASAD.

ministerio industria turismo y comercio

Recentment, des de FEAPS (Confederación Española de Organizaciones en favor de las Personas con Discapacidad Intelectual) i des de COCARMI (Comitè Català de Representats de Persones amb Discapacitat) es feia la crida de la necessitat d’obrir les xarxes socials a les persones amb discapacitat. La realitat denunciada és clara: ni Facebook ni cap dels espais socials virtuals estan dissenyats amb criteris de disseny per a tothom i no són accessibles. Accedo 2.0 és un intent per començar a canviar aquesta realitat amb la creació d’una comunitat adaptada que comenci a construir una web 2.0 per a tothom.

plan avanza 2La posada en marxa de la prova pilot a Valls s’ha iniciat fa uns dies amb la instal·lació de diferents ajudes tècniques que milloraran el servei i l’accessibilitat de cara a usuaris actuals i també permetrà  ampliar notablement les possibilitats de servei a d’altres usuaris que  fins ara no havíem pogut accedir al punt Òmnia i que ara compta amb diferents perifèrics com ara ratolins adaptats, teclats ampliats, pantalles tàctils i una selecció de programari per treballar la estimulació cognitiva i de millora del sistema operatiu com a lectors de pantalla, ratolins facials, ampliadors, etc. Aquests elements útils en el cas de persones que no poden fer servir maquinari tradicional, ens recorda la importància d’oferir solucions individuals i un itinerari personalitzat en l’ús de les TIC adaptat a les possibilitats, i no parlarem de limitacions, de les persones que volen aprendre a fer servir l’ordinador.


El desenvolupament d’aquesta prova pilot a la qual també participen, tal i com deien, altres entitats que treballen per la integració de les persones amb discapacitat intel·lectual a nivell social i laboral com ara les Fundacions de Síndrome de Down de Madrid, País Basc, Murcia i la Fundació el Maresme gràcies a un conveni amb la STSI, per citar-ne algunes, permetrà examinar la funcionalitat i detectar mancances a corregir amb  propostes de millora a la comunitat que hem creat, aportant un feedback essencial per a la optimització i millora de la seva accessibilitat i usabilitat. Estem desitjant copsar la resposta dels participants, principals beneficiaris del projecte.

Per al Punt Òmnia de Valls el  projecte Accedo 2.0 representa tot un repte i amplia l’ àmbit d’actuació en el camp de la inclusió social, una nova oportunitat que ens permet fer un pas endavant en la millora  del nostre servei  de cara a la ciutadania de Valls, oferint solucions concretes a la diversitat funcional de tothom.

Més informació al web http://www.accedo20.org i al correu info@accedo20.org

Luisa Miralles (responsable punt Òmnia Casa Caritat)
Gabriel González (tècnic Accedo 2.0 i membre ODC)


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce