Durant el passat mes de novembre, s’han celebrat novament les jornades de treball territorial que regularment s’organitzen des de l’Oficina de Dinamització Comunitària – ODC de la Xarxa Òmnia. L’objectiu d’aquestes jornades és apropar les persones dinamitzadores entre si, i generar sinèrgies que possibilitin el desenvolupament i la concreció d’accions conjuntes per part dels diferents Punts Òmnia que comparteixen un mateix territori, alhora que faciliten el coneixement mutu i contribueixen a que l’Òmnia esdevingui una autèntica xarxa de punts imbricats entre si.

En aquesta ocasió, però, des de l’ODC hem apostat per un format híbrid de jornades de treball. Per una banda volíem donar continuïtat a aquesta tasca de potenciació del treball territorial dels Punts Òmnia, si bé alhora crèiem necessari que el format possibilités una major interacció entre les persones dinamitzadores, permetent d’aquesta manera un coneixement més exhaustiu de les activitats i les circumstàncies que es viuen en el dia a dia de cada Punt Òmnia.

D’aquesta manera, hem realitzat unes jornades de treball “de proximitat” que ens han permès tractar aspectes més concrets del dia a dia, com ara qüestions relatives a la documentació que regularment s’ha d’entregar i, especialment, el nou model de memòria que s’haurà de lliurar fins el proper 15 de gener.

Val a dir que aquesta intenció de fer unes jornades de major proximitat responia en bona mesura al fet que darrerament s’hagin incorporat a la Xarxa Òmnia una gran quantitat de noves persones dinamitzadores.
En aquest sentit, des de l’ODC hem comprovat la utilitat que aquestes jornades han tingut per a les noves persones dinamitzadores, qui han pogut compartir amb la resta els seus dubtes i neguits, i alhora escoltar i preguntar sobre la forma d’organitzar-se la feina interna de cadascú en el seu Punt Òmnia, la manera de fer la programació de les activitats, etc.

Més enllà de tot això, però, s’han realitzat un total de 15 jornades de treball territorial, a les qual s’ha de sumar tota una sèrie de reunions, en algunes ocasions presencials, en d’altres virtuals, amb aquelles persones que malgrat mostrar interès per assistir a les jornades, els havia estat impossible ser-hi presents. Pel que fa a les 15 jornades de treball territorial, hi han assistit un total de 71 persones dinamitzadores, a les quals cal sumar-hi 11 reunions presencials i 11 de virtuals. En total, doncs, aquestes jornades de treball, sumades a les reunions, han tingut un impacte directe sobre un conjunt de 92 persones dinamitzadores de punts Òmnia.

>> Acció a la Xarxa!

Deixant ara de banda tot el treball de seguiment de l’acció quotidiana que durant aquestes jornades s’ha fet amb les persones dinamitzadores, cal tenir present el treball desplegat per tal de dur a terme accions concretes que connectin els diversos punts de la Xarxa.

En aquest sentit, trobem exemples com la iniciativa sorgida a Manresa, on els punts de la ciutat bagenca han decidit organitzar-se per fer conjuntament un tríptic enfocat a la seguretat a Internet.
Per la seva part, els Òmnies de Girona ja estan elaborant un vídeo que consisteix en gravar el que passa en cada Punt Òmnia al llarg d’una tarda, i que muntaran un cop cada Punt tingui la seva gravació enllestida.

En altres jornades s’ha continuat treballant en la línia encetada, com és el cas dels Òmnies de Lleida i Alt Pirineu, que estan preparant una sèrie d’accions conjuntes que tenen a veure amb la fotografia. Cada Punt Òmnia treballa la seva acció des del seu municipi, i posteriorment posaran el treball en comú en una plataforma compartida.

Altres exemples els tenim, per exemple, al Llobregat, on els Punts de la zona continuen treballant en aquest projecte que han anomenat El nostre riu, encara és viu!, o a la zona del Barcelonès Nord, on els Punts de Badalona i Sant Adrià de Besòs estan preparant un tríptic sobre els Òmnies de la zona, així com un document sobre les 101 coses que es poden fer en un Punt Òmnia, per tal d’apropar i informar les persones dels seus barris.

Finalment, i ja en un altre ordre de treball, tant des dels punts de la ciutat de Barcelona com des dels Punts del Vallès, col•laboren per definir un eix de treball que els permeti enfocar un treball a mitjà termini que pugui ser incorporat a les programacions dels Punts. I si bé encara no hi ha res decidit, les idees que estan apareixent són força engrescadores. Caldrà esperar encara una mica per desvelar el secret.

Ja per acabar, cal destacar la multitud d’eines que s’estan utilitzant per dur a terme aquesta feina. En alguns casos, mitjançant els grups de la Comunitat Òmnia, en altres amb comptes compartits de Google (el Docs serveix com a repositori), de Flickr o Picasa.
En tot cas, cada grup territorial ha sabut cercar i trobar l’eina que millor s’adapti a les seves necessitats per tal de dur a terme l’objectiu final: impulsar accions conjuntes que ens apropin entre si i ens connectin amb aquesta xarxa que anomenem Òmnia.

Maurici Jaumandreu
Tècnic Territorial de la Xarxa Òmnia


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce