Segurament molts de nosaltres encara recordem les sensacions que vam tenir la primera vegada que ens vam posar al capdavant d’un Punt Òmnia. La nostra missió era dinamitzar-lo, però ens preguntàvem què volia dir i què implicaria. Avui, la gran majoria de les noves incorporacions als punts continuen fent-se la mateixa pregunta: “per on començo?”.

Des de finals de juliol, l’equip de l’Oficina de Dinamització Comunitària – ODC hem efectuat un total de 22 reunions inicials a tot el territori català amb la intenció d’atendre i d’acollir a les noves persones dinamitzadores que mai han dinamitzat un Punt Òmnia. Per molts d’ells la reunió inicial amb la persona Tècnica Territorial d’Òmnia – TTO és el seu primer contacte amb la xarxa i des d’aquell moment es converteix en el seu referent en el programa.

Aquesta reunió serveix per donar els coneixements bàsics del què és Òmnia, el seu objectiu, les seves línies d’actuació, la seva estructura i organigrama, els agents que hi participen i la seva funció, les activitats, reunions i jornades,  d’entre altres coses més funcionals com ara les eines de la xarxa, la documentació i materials o fonts de recursos que els hi poden ser d’utilitat.

Com a TTO’s la reunió inicial ens suposa una oportunitat per conèixer de primera mà la nova persona dinamitzadora i poder fer breus pinzellades de l’entramat d’aquest programa tan gran i alhora tan complex. Aquestes reunions no només són merament informatives sinó que es caracteritzen per la proximitat entre la nova incorporació al Punt Òmnia i la persona Tècnica Territorial. D’elles comencen a sorgir els primers dubtes i les pors que amb la il•lusió i l’experiència es van esvaint o esdevenen en altres inquietuds i fins i tot en propostes que algunes vegades s’arriben a dur a terme.


La gran majoria de les noves incorporacions d’aquests últims mesos han estat per canvis de la persona dinamitzadora (o bé perquè vol agafar un altre camí professional, o bé per baixes maternals, o per temes personals, o perquè han trobat millors oportunitats…). Però també trobem els Punts Òmnia que són recent oberts, en total 3: un a Les (Vall d’Aran) un a Barcelona i un altre a Viladecans. A més de la dificultat que a una nova persona dinamitzadora li pot comportar entrar a la Xarxa Òmnia i també adaptar-se a la dinàmica de l’entitat, se li genera un seguit de neguits en sentir-se responsable de la posada en marxa del Punt.

Però per això compten amb el suport de l’Oficina Tècnica – OT i de l’ODC i concretament de la seva persona referent que és el TTO amb el qual és molt important mantenir una comunicació fluïda i constant, amb eines de missatgeria instantània, telèfon i correu electrònic. Però no és suficient! També han de poder comptar amb el suport de tots els agents implicats, perquè som una xarxa, com ara l’entitat i fins i tot els mateixos companys dinamitzadors o les companyes dinamitzadores.

Així doncs, és una tasca de l’ODC organitzar i atendre les reunions inicials i els primers dubtes de les noves incorporacions de la Xarxa, però és cosa de tots facilitar-los la seva benvinguda, donant el suport entre els i les persones professionals d’Òmnia. A la Xarxa Òmnia disposem d’una comunitat en la qual es pot fer efectiva aquesta ajuda mútua entre tots i totes: es tracta de la Comunitat Òmnia, on no només podem trobar espais de treball comú i compartit, sinó que podem exposar els dubtes que sorgeixen a través del fórum i que segurament són compartits per altres companys de professió. També s’hi pot trobar manuals i recursos compartits, posts molt interessants sobre temes relacionats amb les TIC i temes socials, amb un gran etcètera. I és tot aquest coneixement compartit entre tots que fa que la integració de les noves persones dinamitzadores resulti ser més senzilla.

Només em resta dir-vos: benvinguts a la gran família com és la Xarxa Òmnia!

Laia Bascuñana
Tècnica Territorial de la Xarxa Òmnia


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce