Treballar per l’e-inclusió suposa conèixer quines possibilitats ofereixen les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) per a la integració social de les persones. Els ordinadors en particular i les TIC en general, malauradament, no sempre estan a l’abast de tothom per moltes raons òbviament, però en particular trobem en massa ocasions, que els sistemes no han estat dissenyats per a tothom i per tant hi ha persones amb diversitat funcional o determinades discapacitats que veuen en les TIC una altra barrera, un altre obstacle en la seva vida.

A continuació us fem un petit tast d’un parell de jornades al voltant d’aquests temes, i que han deixant patent la necessitat de treballar amb criteris de disseny per a tothom.


Jornades Experiència d’Usuari al Dia Mundial de la Usabilitat

El passat 11 de novembre i coincidint amb el dia Mundial de la Usabilitat la UOC va presentar Jornada d’Experiència d’Usuari, dintre de la seva estratègia de difusió del Postgrau en Interacció Persona-Ordinador que
iniciaran el proper 2011.

La Jornada es va estructurar en 3 grans blocs del disseny centrat en l’experiència d’usuari: anàlisi, disseny i avaluació amb la presentació de diferents projectes i experiències:

– It’s the user experience, stupid!
– Ideació i creacio de serveis mòbils de valor afegit per a majors de 55 anys.
– Disseny d’aplicacions Open Source per a museus en un entorn col·laboratiu (http://www.fluidproject.org/projects/fluid-engage/)
– Asturias.es: exemple d’avaluació iterativa.

Destacaríem algunes idees fonamentals:

– Les 3 fases del desenvolupament de qualsevol projecte han d’estar centrades en l’usuari i les seves necessitats i en un procés de co-creació i co-innovació a on participen diferents professionals.
– L’experiència d’usuari és el context, conscient i inconscient, al que accedim a través de l’observació.
– Les eines open source col·laboratives fan possible projectes internacionals optimitzant recursos.
– La interoperabilitat és un requeriment pel desenvolupament de serveis web 2.0
– Ajustar una bona experiència usuari requereix una avaluació i posada a prova permanent que genera no noves versions que es tornen a posar a prova amb l’ajuda de les persones que hi participen en el procés (iteracció).

Més informació a: http://pretoria.uoc.es/wpmu/experienciauser/

Jornades punt de trobada “Tecnologia i Discapacitat”

El passat 15 de novembre es van celebrar les primeres jornades de punt de trobada “Tecnologia i Discapacitat” al Caixa Fòrum,impulsades per la Fundació Mas Albornà i El Maresme.
Aquest esdeveniment va oferir la possibilitat de presentar diferents recursos i projectes que s’estan duent a terme a Catalunya amb l’objectiu de millorar la vida de les persones amb discapacitat intel•lectual gràcies a les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació).

En la primera part diferents professionals i representants d’entitats i l’Administració van parlar del paper de les tecnologies en la millora de la vida de les persones amb discapacitat, mostrant projectes, experiències d’emprenedoria i aplicacions a les entitats. Es va reflexionar sobre els punts forts i dèbils de l’aplicació de les TIC en determinats tractaments terapèutics, i de com la tecnologia possibilitava en determinats casos l’autonomia de la vida d’algunes persones.

Posteriorment, a la tarda, va haver-hi diverses taules rodones amb bones pràctiques com ara el Messenger visual de la Fundació el Maresme amb una demostració in situ, el projecte Armoni de la Fundació Ave Maria per a la rehabilitació cognitiva de persones amb discapacitat, el taller de comunicació augmentativa “SAC” amb el Cristian, un noi que es comunica gràcies a aquestes eines. Finalment es va presentar “La Productora” un taller de producció audiovisual que es porta a terme a la Fundació Mas Albornà.

La Jornada va finalitzar amb la lectura del Manifest i convocant als presents a les següents que estaran organitzades per la Fundació el Maresme i que permetran continuar reflexionant i mostrant com les tecnologies poden millorar la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional.

Podeu trobar més informació al web: http://www.masalborna.org/ca/jornades.php

Cristina Espinosa
Gabriel González


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce