Finalitza el 2010 i és moment de fer una mirada a totes aquelles coses que han anat succeint a llarg de l’any i que han marcat el camí realitzat.

Els 10+1 moments de la Xarxa Òmnia, des de la visió particular de l’equip de l’ODC, compartim amb l’afany de continuar visualitzant i reflexionant sobre el dia a dia d’un projecte  que segueix creixent en tots els sentits, perquè ja són 11 anys de fer arribar les Tecnologies de la Informació i la Comunicació-TIC a la ciutadania per fomentar l’empoderament digital de les persones.

A partir d’aquí, iniciem un nou any ple de nous objectius, de definició de camins, de noves experiències i nous aprenentatges plegats i… poder continuar  descobrint les potencialitats d’un projecte social com és la Xarxa Òmnia.

Quin són les 10+1 moments de l’Omnia del 2010?

1. EL TREBALL COMUNITARI

Lles  Jornades de Formació Comunitària organitzades per la DGACO amb l’objectiu de treballar de manera transversal els 4 programes de la Secretaria Acció Ciutadana, Xarxa Òmnia, Aprendre Aprendre, Pla de Desenvolupament Comunitari i  Pla Integral del Poble Gitano. Aquesta experiència cal valorar-la positivament ja que per primera vegada es portava a terme una acció per tal de potenciar el treball transversal entre els diferents programes de la mateixa secretaria. Va ser jornades intenses en les quals ens vàrem poder conèixer i reconèixer, traçar línies estratègiques per treballar plegats, encetar una nova comunitat virtual per tal de trencar barreres geogràfiques… Però per sobre de tot va ser una gran experiència per creure que el treball en xarxa és possible i que és el camí que hem de seguir. Endavant i seguim amb allò que ja hem encetat!

2. NOUS PUNTS ÒMNIA OBREN LES SEVES PORTES…
El Projecte Òmnia segueix en un molt bon estat de salut. Així ho corraboren les tres inauguracions que han tingut lloc durant aquest 2010. Gràcies a l’esforç de la Direcció General d’Acció Comunitària-DGACO, les entitats gestores i de les persones dinamitzadores, aquest any han obert les portes amb una programació de qualitat i, sobretot, molta il·lusió el Punt Òmnia Xarx@ntoni a Barcelona, el PO Associació Cultural Gitana de Viladecans i el PO Eth Haro. Volem fer una especial menció a aquest darrer, ja que el PO de Les es converteix en el primer punt a la Vall d’Aran.

3. PROVA PILOT ACCESSIBILITAT
Conscients de que l’accessibilitat en general i en particular el treball amb les persones amb diversitat funcional és una de les noves línies estratègiques del projecte, l’any 2010 ha vist iniciar-se un procés d’incorporació de determinades eines que facilitaran que les persones amb diversitat funcional puguin fer ús dels punts Òmnia. És només l’inici d’un procés que necessitarà avaluar, formar i fer un seguiment del treball amb la discapacitat als punts, però de moment a La Seud’Urgell i a Mataró ja s’ha iniciat el procés.

4. TROBADA CREATIVA ÒMNIA
Fruit de la iniciativa de diverses persones dinamitzadores el passat 15 de gener es va celebrar al punt Òmnia del Grupo Unión al barri de la Mina la primera trobada creativa de persones dinamitzadores que va permetre compartir recursos, eines innovadores, minitallers i sobretot un espai de reflexió professional al voltant del projecte i els neguits dels assistents. A més a més de tot això, va ser un moment per riure i passar-ho bé. Tant de bo aquestes propostes tinguin més continuïtat al 2011!

5. LES JORNADES DE TREBALL TERRITORIAL ÒMNIA
Sens dubte un dels millors moments de la xarxa! En aquestes jornades ens trobem persones dinamitzadores i tècniques per desenvolupar i concretar accions conjuntes per part dels diferents Punts Òmnia que comparteixen una mateixa zona territorial. A més, en aquests espais de trobada presencial dóna lloc a compartir informacions i coneixements i, en definitiva, és una bona oportunitat per sortir de les quatre parets que envolten les activitats del dia a dia: apropa a les persones, s’hi mantenen relacions entre els professionals i s’inicien noves coneixences, renova els continguts i coneixements, es treballen accions conjuntes de forma territorial, i fa sentir-nos part d’una xarxa de persones humanes que treballem per un mateix objectiu en una mateixa Xarxa Òmnia.

6. LA CONSOLIDACIÓ I EL PRIMER ANIVERSARI DE LA COMUNITAT ÒMNIA

Durant aquest any 2010, i concretament el dia 17 de maig, dia d’internet, la Comunitat Òmnia va celebrar el seu primer aniversari de vida. Durant aquest any aquest espai professional de persones que treballen a la Xarxa Òmnia, s’ha convertit en una comunitat de persones que s’han relacionat i interrelacionat, que ha compartit i gaudit dels coneixements i de les experiències en un espai virtual que facilita precisament poder traspassar fronteres territorials.


7. LA RENOVACIÓ AMB L’ARRIBADA DE NOVES PERSONES DINAMITZADORES
La incorporació de noves persones dinamitzadores pot ser degut a motius diversos: per a la nova obertura de nous Punts Òmnia o bé per canvis pròpiament de la persona que fins al moment estava dinamitzant el punt, sigui per motius personals, o bé perquè han trobat millors oportunitat. Però certament la il·lusió i les ganes de fer coses d’aquestes noves incorporacions obren una gran finestra amb aire fresc i innovador que es converteix en una oportunitat per a la Xarxa Òmnia.

8. LA PÈRDUA DE LA CLÀUDIA DE NOUS CATALANS

El passat mes de setembre una terrible noticia feia que tota la Xarxa quedes paralitzada per una notícia que tan de bo no hagués arribat mai. La Clàudia, presidenta de l’associació Nous Catalans que gestiona el PO de Salt i de Figueres, ens havia deixat per sempre. La resposta de la Xarxa va ser immediata i tots i totes els que vàrem tenir la gran sort de conèixer (poc o molt) una professional de cap a peus ens vam veure envaïts per una tristesa absoluta. Avui, estiguis on estiguis, et volem dedicar aquestes ratlles per tot el que tu vas dedicar a la Xarxa i per l’esperit, la força, la intensitat, … que posaves en tot allò que et proposaves. Claudia, gràcies per tot i fins sempre.

9. LA CALÇOTADA ÒMNIA

Sense cap mena de dubte el moment culinari de l’any… La Xarxa Òmnia també gaudeix de la cuina de la terra, i en temporada de calçots, les persones dinamitzadores van aprofitar l’avinentesa per compartir un espai i un moment diferent amb els seus companys i companyes! I gràcies al Ramon Oromí, magnífic amfitrió de terres lleidatanes, amb el que també vam poder conèixer l’entorn natural de la seva zona… Repetim l’any 2011?

10. LA COMUNICACIÓ MULTIMÈDIA
La mediateca de la Xarxa Òmnia segueix engreixant-se de múltiples experiències i bones iniciatives. Durant aquest 2010, l’Oficina Tècnica-OT s’ha encarregat d’enregistrar, editar i distribuir càpsules informatives que han permès a tots i a totes conèixer millor qui i qué s’està movent als punts, així com visualitzar la bona feina que s’està fent a la xarxa. Aquest material audiovisual, que inclou entrevistes a persones dinamitzadores, bones pràctiques, projectes innovadors, etc. El podeu trobar en aquesta web.
10+1. …renovat el compromís amb la DGACO des de la FCE com a Oficina de Dinamització Comunitària Òmnia-ODC 2011-2012 és tot un repte i a la vegada una gran responsabilitat de cara a avançar en el treball en la innovació social, per la qualitat, la humanitat i la visualització de la Xarxa Òmnia com a referent en el treball de l’ús social de les TIC.

Podeu descarregar la presentació en format Powerpoint des de l’adreça següent:
bones_festes_ODC


I només ens queda desitjar-vos molt bones festes i feliç entrada de l’any 2011!
Equip de l’Oficina de Dinamització Comunitària Òmnia


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce