El passat mes de març es van celebrar les primeres jornades de treball territorial del 2011 de la Xarxa Òmnia, organitzades per l’Oficina de Dinamització Comunitària – ODC i que enguany han comptat amb la participació de l’equip de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC) i la Oficina Tècnica (OT). L’objectiu d’aquestes jornades és apropar les persones dinamitzadores entre si, i generar sinèrgies que possibilitin el desenvolupament i la concreció d’accions conjuntes per part dels diferents Punts Òmnia que comparteixen un mateix territori. A més, faciliten el coneixement mutu i contribueixen a que l’Òmnia esdevingui una autèntica xarxa de punts imbricats entre si i permeten apropar la Xarxa Òmnia a la ciutadania, amb accions comunitàries al territori que fomentin la cohesió social i el coneixement, entre d’altres. Tanmateix, permeten visualitzar el projecte, enriquir-lo amb el coneixement col·lectiu i l’intercanvi d’experiències.

En aquesta primera ronda s’han celebrat 9 jornades de treball territorial i hi han assistit 96 dels 110 dinamitzadors convocats, una molt bona participació que ha permès posar el fil a l’agulla o seguir treballant amb un bon nombre d’activitats transversals i en xarxa. Val a dir que les persones dinamitzadores han agraït l’assistència de l’equip de la DGACC, a qui han traslladat diverses qüestions sobre el funcionament del Punt i de la Xarxa Òmnia en general. També els ha semblat satisfactori poder contribuir a millorar la maleta de gestió que entrarà en vigor en aquesta pròxima entrega de documentació de seguiment, amb data límit el 15 de maig.

Pel que fa al resultat de les jornades, val a dir que en la majoria d’elles s’ha aconseguit un clima de treball constructiu, que ha permès reubicar les persones dinamitzadores en el nou mapa polític on es troba el programa i començar a pensar amb les línies estratègiques que s’han d’anar integrant d’una manera més intensa (accessibilitat i voluntariat) continuant-les treballant i sumant els seus resultats amb la resta de línies que s’estaven treballant fins ara (ocupabilitat, formació i treball comunitari). En síntesi, el missatge que s’ha donat des de la DGACC en aquestes JTT és que cal treballar més directament en les persones, pensar i desenvolupar accions que fomentin el seu empoderament a través d’una atenció més integral. Cal retornar als orígens socials del programa.

A continuació, us presentem un resum de les propostes que van sorgir en cadascuna de les 9 JTT:

CATALUNYA CENTRAL: Les persones dinamitzadores dels Punts Òmnia de Manresa han posat en marxa una activitat conjunta per Sant Jordi, després de la bona experiència d’organitzar conjuntament una xerrada i un tríptic amb consells sobre la seguretat a Internet. http://www.creaculturasantjordi2011.blogspot.com/

BARCELONÈS NORD: Les persones dinamitzadores dels Punts del Barcelònes Nord estan treballant en la redacció d’un tríptic en el qual s’expliquen 100+1 continguts concrets que es poden treballar en un Punt per tal d’aconseguir més proximitat de la ciutadania al Punt.

VALLÈS: El grup de dinamitzadors i dinamitzadores ha començat a treballar en la coneixença mútua a través d’un grup tancat al Facebook. Aquest grup ha de ser l’embrió per posar en marxa accions comunitàries. Tanmateix, els Punts Òmnia de Terrassa ciutat van realitzar un concurs obert per escollir el logo dels Òmnia Terrassa a través d’un procés participatiu amb les persones usuàries dels Punts de la ciutat. Bloc: http://omniaterrassa.wordpress.com/

GIRONA: Els Punts Òmnia del Gironès estan acabant de muntar un vídeo amb clips del dia a dia a cada Punt. Aquesta experiència permetrà aprendre a utilitzar eines d’edició digital per part dels dinamitzadors i dinamitzadores que no en tinguin coneixements. Per ara ja s’han recollit tots els talles de vídeo i s’han penjant en una eina on-line. Tanmateix també s’està cercant la música ja que es vol aconseguir que surti d’algun projecte social de la mateixa provincia de Girona.

LLEIDA. Després d’organitzar conjuntament una Jornada Fotogràfica, ara, els Punts Òmnia de l’Alt Pirineu i Lleida han obert un grup al Facebook que administraran totes les persones dinamitzadores i que ha de permetre dinamitzar la xarxa de persones usuàries dels Punts de la província. Cada mes es treballarà una temàtica i el grup estarà dinamitzat per una persona dinamitzadora diferent. Als tallers de cada PO es treballarà per fomentar la participació del grup i per fer perdre la por a aquestes xarxes. Cada mes es treballarà un tema i, amb aquest, un nou coneixement: pujar fotografies, vídeos, publicar al mur, etc. https://www.facebook.com/#!/home.php?sk=group_206996909330383&ap=1

TARRAGONA. A partir de la festa de Sant Joan, els Punts Òmnia de la província de Tarragona duran a terme diferents activitats que promoguin la participació de la ciutadania. Per exemple, s’ha plantejat gravar clips amb moments de la festa en els diferents municipis, etc.

HOSPITALET DE LLOBREGAT. La JTT en aquest territori va permetre la coneixença mútua de les noves persones dinamitzadores amb la resta de “veterans”. Així es va explicar què és la Bloglhosfera i quines accions s’hi desenvolupen per tal de crear comunitat digital a la ciutat. De moment han estat realitzant accions de temàtica fotogràfica, visita a l’exposició “Barraques-La ciutat informal” al Museu d’Història de l’Hospitalet, etc. També estan treballant per elaborar un llibre blanc amb bones pràctiques de funcionament als Punts Òmnia.

BAIX LLOBREGAT. Els Punts d’aquest territori estan treballant en xarxa el projecte “El riu encara és viu” http://www.elnostreriuencaraesviu.blogspot.com/ , dotant de contingut el bloc i proposant activitats conjuntes per tal que l’eix temàtic del riu sigui l’excusa per intercanviar activitats, recursos i experiències entre persones dinamitzadores i usuaris.

BARCELONÈS CIUTAT. S’està elaborant un vídeo que reculli la visió dels usuaris dels diferents Punts Òmnia de la zona. En total s’editarà, mitjançant una eina d’edició de vídeo online, 1 minut per punt.

Aquí teniu la presentació realitzada per mostrar els resultats d’aquestes 1eres Jornades!

Alba Felip
Tècnica de l’ODC de la Xarxa Òmnia.


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce