Entre els mesos de juny i juliol s’han realitzat les 2es Jornades de treball territorial de la Xarxa Òmnia d’aquest any 2011. Aquestes jornades han estat una altra oportunitat per generar espais de trobada entre les persones dinamitzadores de les diferents zones territorials de la Xarxa. Degut a la demanda d’incorporació de més espais de relació i intercanvi presencial entre les persones dinamitzadores que ja van compartir a les 1es Jornades de treball del passat mes de març, s’ha trobat un moment abans d’estiu per poder continuar treballant en xarxa, compartint experiències i metodologia de cadascun dels Punts, espais formatius i intercanvi d’experiències i creació de coneixement, continuant teixint xarxa i enriquint-la a través de l’experiència territorial portada a terme fins el moment actual.

En aquesta 2a edició, les persones dinamitzadores han proposat iniciatives i línies d’acció per treballar conjuntament entre tots i totes i propostes d’intervenció en el treball amb els diferents col·lectius atesos. Han sorgit idees, reflexions i opinions i sobretot en relació als aconteixements que esdevenen actualment a la Xarxa Òmnia. Tanmateix el  treball en xarxa territorial que s’està portant a terme ha tingut un protagonisme accentuat, tancant cercle a les propostes desenvolupades durant aquest primer semestre d’any i donant sortida a les noves idees, propostes i iniciatives sorgides, per tal de marcar un pla de treball o una línia a desenvolupar territorialment a partir del proper curs 2011-2012.

La jornada de treball del grup territorial de la ciutat de Barcelona, va celebrar-se el passat 17 de juny al Punt Òmnia Gao Kaló del barri d’Hostafrancs de la Ciutat Comtal. Entre els temes treballats destaca la calendarització de les últimes etapes abans de tenir enllestit un vídeo col·laboratiu que reflecteix, des de la veu de les persones usuàries, l’aportació dels Punts Òmnia de la ciutat. Tanmateix, i tenint en compte que és molt possible que el vídeo estigui enllestit de cara al mes de setembre, es va fixar la mirada a la propera acció dels Òmnia de Barcelona ciutat. En aquesta ocasió, i per tal de treballar amb els col·lectius d’infants i adolescents en risc d’exclusió, es va decidir explorar les possibilitats que ofereix el món del còmic mitjançant les eines virtuals al nostre abast. Per tal de perfilar la propera acció i dotar-la de contingut, s’utilitzarà el grup de Barcelona ciutat de la Comunitat Òmnia.

La jornada de treball del grup territorial del Vallès es va celebrar el 8 de juliol a la seu del Punt Òmnia Espronceda, a Sabadell. Durant la primera part de la jornada es van abordar qüestions d’interès manifestades anteriorment per les mateixes persones dinamitzadores, com ara el treball amb joves, la metodologia emprada per a l’organització de la Matinal dels Òmnia de Terrassa el passat 28 de maig, l’ocupabilitat i els horitzons de col·laboració amb serveis com el SOC, o la relació amb les entitats del territori. A continuació, es va decidir impulsar una nova acció conjunta entre els Punts del Vallès amb la realització d’un conte col·laboratiu, on cada Punt treballarà amb els grups que més li interessi, i amb els recursos, escrits o gràfics, que més li convingui. D’aquesta manera, s’espera que de cara a la tardor ja es pugui disposar del resultat d’aquest treball.

De la jornada de treball a Mataró, cal destacar el compromís de la dinamitzadora del Punt Òmnia de Cerdanyola amb el foment del treball virtual mitjançant les múltiples eines de què disposem. Així, pròximament trobarem nous grups a la Comunitat Òmnia encaminats a compartir coneixement, recursos, reflexions… i potser fins i tot accions!

El dia 1 de juliol, es va dur a terme la 2ª jornada de treball territorial dels Punts Òmnia de Lleida, Alt Pirineu i Aran al Punt Òmnia del Centre Cívic l’Escorxador, de la Seu d’Urgell. Al llarg de la jornada van tenir l’oportunitat de tractar diferents temes dels que es poden destacar les aportacions sobre el treball dels documents de la maleta de gestió. Ramón Oromí, dinamitzador del Punt Òmnia goTIC Tàrrega, va realitzar una formació entorn les tècniques a tenir en compte per a la correcta elaboració de la difusió al Punt Òmnia, com ara cartells, i es va obrir el debat sobre quin és el futur del Grup del Facebook dels Punts Òmnia de Lleida, espai on treballen diferents temàtiques concretes amb la ciutadania i que ja està començant a donar els seus fruits.

El dilluns 4 de juliol es va celebrar la 2ª Jornada de Treball Territorial dels Punts Òmnia de la Catalunya Central. Aquest cop es van desplaçar fins Berga, al Punt Òmnia Av. Santa Eulàlia. Val a dir que el matí va donar per molt i es va poder tractar diferents temes: valoració maleta de gestió, nova entrega de dades,  compartir experiències innovadores i transferibles dels Punts Òmnia, treball en xarxa, formació i fins i tot temps per dinar! Destacar que la formació,  a càrrec d’en Pau Adelantado, dinamitzador del Punt Òmnia les Escodines de Manresa,  la va dedicar a  l’eina de fotografia on line PIXLR. Va ser molt util per a tots i totes i  alguns i algunes ja l’han començat a utilitzar.  També es va acordar que potenciaríen el treball en xarxa a través de la comunitat i del grup de treball de la mateixa zona.

Divendres 8 de juliol, les persones dinamitzadores de la província de Girona es van reunir al Punt Òmnia de Can Maset de l’Escala. El mati va començar debatent sobre el futur d’Òmnia i la preocupació per part de totes les persones assistents per a les retallades i es van escoltar propostes de tots els companys sobre activitats i tallers que tenien un caire innovador i que podien ser útils per oferir a la resta de Punts. Seguidament es va definir com havia de ser el vídeo dels Punts Òmnia de Girona, pensant en les finalitats i objectius que havia de tenir i quina havia de ser la seva estratègia de difusió. Un cop posats tots i totes d’acord van començar el muntatge que alhora va servir de formació per aquells que no coneixen com fer vídeo muntatges. El vídeo es va deixar gairebé enllestit i mancarà realitzar els seus últims retocs…

El passat 8 de juliol, van tenir lloc, les 2es Jornades de Treball Territorial, de la zona de Barcelonès Nord al Punt Òmnia del Centre Cultural Gitano de la Mina. La jornada va estar protagonitzada per la necessitat de debatre i posar en comú dubtes i experiències sobre la dinamització i la vida diària al Punt convertint-se en unes jornades creatives, participatives i constructives. En primer lloc es va donar per tancada la iniciativa del díptic divulgatiu “10+1 coses que pots fer en punt Òmnia”, i que actualment ja han compartit a la comunitat Òmnia. Posteriorment s va posar sobre la taula, una nova idea de treball en xarxa amb l’objectiu de preparar una Jornada d’Òmnia al carrer, per a la propera primavera, treient els Punts al carrer, generant sinèrgies entre ells i elles i apropant l’Òmnia a la ciutadania d’una manera lúdica i festiva. Endavant amb la proposta!

Conclusió final? El treball en xarxa, imprescindible! I mireu, és que l’aire condicionat de l’espai ens va preparar un refrescant comiat, així que tots plegats, vam haver de “treballar en xarxa” perquè l’aigua no ens arribés als genolls!

El passat dia 15 de juliol va tenir lloc la Jornada de Treball Territorial de la zona de L’Hospitalet de Llobregat al Punt Òmnia Pubilla CasesCan Vidalet. A la primera part de la jornada es va contextualitzar el projecte BlogL’Hosfera, iniciativa de treball en xarxa territorial a la ciutat de l’Hospitalet, i es va realitzar un breu recull històric i metodològic de treball que estan portant a terme des de l’any 2009. Compartir els seus inicis i objectius va servir per poder emmarcar-lo i situar-lo sobretot a les persones dinamitzadores que s’han incorporat recentment al Projecte, fent èmfasi en la seva participació i implicació en el mateix, treballant per crear marca Òmnia a l’Hospitalet i per facilitar la trobada de les diferents persones usuàries de cadascun dels Punts Òmnia de la ciutat. Entre les seves propostes, respecte de la BlogL’Hosfera, es troba la iniciativa de donar a conèixer els diferents barris de la ciutat plantejant la continuïtat de les seves trobades en xarxa als barris que encara no han realitzat accions concretes. Per aquest motiu, van plantejar realitzat la pròxima Trobada Fotogràfica aquesta tardor al barri de Sanfeliu. A la segona part de la jornada també van consensuar acabar de posar en marxa una proposta de creació del Llibre Blanc del Punt Òmnia, un recull de propostes de millora de gestió i organització del Punt, amb l’objectiu de compartir-ho amb la resta de la Comunitat Òmnia.

A la zona del Camp de  Tarragona i Terres de l’ Ebre, la jornada de treball es va dur a terme el dia 15 de juliol al Punt Òmnia de l’Escola d’Adults Mediterrani (Roda de Barà). Al llarg del matí es van tractar temes com fer un balanç de la nova maleta de gestió, debat sobre el futur d’Òmnia i la preocupació per part de totes les persones assistents per a les retallades. D’altre banda,es va debatre el motiu perquè no s’ha pogut desenvolupar un treball en xarxa i quina hauria de ser l’actuació a partir d’ara, sorgint diferents propostes que s’hauran de treballar i desenvolupar d’aqui en endavant. Finalment, es van dur a terme dues accions de formació en la que vàrem tenir l’oportunitat de reforçar coneixements sobre com redactar els objectius del nostre Punt Òmnia, a càrrec de la Tamara Ruiz del PO Torreforta, i d’altra banda, eines per optimitzar el rendiment de l’ordinador, a càrrec del Jordi Ruiz, del PO Tortosa.

Finalment, divendres 22 de juliol, vam tancar el cicle de les II Jornades de Treball Territorial al Punt Òmnia Fundació Ciutat de Viladecans, amb les persones dinamitzadores de la zona del Baix Llobregat, Anoia i Penedès.

La primera part de la jornada va consistir en la valoració sobre el Projecte en xarxa “El nostre riu encara és viu”, que ha permès treballar diferents àrees de les TIC amb la ciutadania i amb el fil conductor del riu Llobregat. Es va fer anàlisi del moment en que es troba el projecte, i es va acordar mantenir-lo actiu com a centre d’interès de les activitats dels Punts Òmnia. Per una altra banda es va realitzar una formació a càrrec de Gabriel González, tècnic de l’ODC sobre l’eina WordPress i, coincidint amb aquest contingut, i tenint en compte els darrers canvis que estan succeint a la Xarxa, el grup va iniciar una nova acció de treball en xarxa consistent en emprendre la proposta “Òmnia m’agrada!” (http://blog.xarxa-omnia.org/omniamagrada/), espai bloc que té la finalitat de realitzar un recull de testimonis, accions, resultats,…  del que ha estat, és i pot ésser Òmnia per totes les persones que la fan possible. La idea del projecte és fer-ne un recull històric incidint en el marc social i humà del Projecte i fent-ho extensible a tota la Xarxa Òmnia. Bona feina!

En total han estat 10 Jornades de Treball a les diferents zones territorials de Catalunya amb la participació de  79 persones dinamitzadores, uns espais de trobada i treball en xarxa que continuen dotant-la de qualitat i bones experiències… Anem creixent i teixint xarxa!

Equip de l’Oficina de Dinamització Comunitària Òmnia-ODC


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce