Tot i que sempre es millor mirar cap el futur en lloc de cap el passat, volem fer un petit salt per tal de mostrar com els Punts Òmnia amb poc més de dos anys han fet un pas important en el món blocaire. Practicar el blogging ha deixat de fer  por, una por lligada en la majoria dels  casos al desconeixement i a la incertesa de  “ ho sabré fer bé?”, “ m’ocuparà molt temps?” o la temuda “ i  per què l’utilitzo el bloc?” . Aquestes  preguntes s’han respost amb els més intrèpids i els més ràpids, aquells que de seguida es van llançar a la piscina blocaire i que han estat un referent per a tots els Punts que tenien dubtes i que no sabien com fer el salt.

Actualment  la blogosfera Òmnia es tradueix en un 76,78 % de blocs creats sobre els 112 Punts dels quals en coneixem la seva realitat. El creixement en aquests dos últims anys ha estat accentuat ja que a principis de 2009 no s’arribava ni al 40% de punts amb presència a la xarxa.

El fet d’obrir un bloc no només ha aportat visualització de les activitats del punt  cap a l’exterior i presencia a la xarxa, sinó que ha suposat un canvi i un avanç a nivell metodològic. L’eina s’ha convertit en un espai proper per a l’usuari i en un espai de referència per treballar activitats del punt, per cercar recursos, per estar assabentat del dia a dia del punt… Sense oblidar que cada punt ho ha adaptat a les seves necessitats i ha implicat la ciutadania de la manera més favorable per a ambdues bandes. També cal recordar com la presència del voluntariat  ha estat clau en la creació i manteniment d’alguns blocs ja que han estat i són les persones voluntàries les que farceixen dia darrera dia l’espai virtual del seu punt.

En Rubén, dinamitzador dels Punts Òmnia de la Fàbrica de Can Tusell i de Trinijove, ens explica la seva experiència amb el bloc de la següent manera: “Per mi el bloc es una èina didàctica i de difusió. He pogut experimentar que per aprèndre a fer anar el teclat i donar format a textes, és igualment útil un bloc que el “bloc de notes”, el “Word” o “l’Open Office”, amb l’avantatge que els alumnes poden seguir practicant a casa sense necessitat d’estar físicament a l’aula, i que poden compartir el que fan amb els seus.”

Tanmateix en Josep Folch, un usuari del Punt Òmnia de can Tusell ens explica el significat que té per ell el bloc del punt: “Per mi el bloc és una manera de compartir socialment tot el que aprenc. Gràcies a ell puc anar posant tot el que vaig aprenent, les activitats, recursos, consells, articles d’opinió, notícies i moltes coses més relacionades, o no, amb les noves tecnologies.”


Cal fer esment també de com els blocs d’alguns  punts, gràcies a practicar el blogging, han  tingut l’oportunitat de presentar-se  als Premis Blocs de Catalunya, com és el cas del Punt Òmnia Casal Cívic Blanes-Can Borrell l’any passat,  que va participar amb el bloc creat pels usuaris del taller del RUSC o el Punt Òmnia de Valls aquest any, afavorint i donant a conèixer el programa més enllà de la pròpia xarxa.

Per tant a tots aquells i aquelles que encara us queda algun petit dubte esperem que us animeu amb les 9  raons per tenir-ne un (la desena l’heu de trobar vosaltres!):
1. Possibilitat de compartir experiències, idees i recursos entre els usuaris i el punt.

2. És una eina fàcil d’utilitzar, de la que es pot aprendre i que té un fenomen  (encara no se quin) que enganxa.

3. Permet compartir recursos de la xarxa amb els usuaris i expressar el coneixement d’una altra manera.

4. Permet completar i enriquir els aprenentatges  fets en els tallers del punt de manera autònoma.

5. Facilita la visualització del punt cap a la resta de la xarxa i pot actuar com a mitjà de comunicació.

6. Ens permet crear enllaços a altres blocs de temàtiques similars que poden ser recursos d’aprenentage per la formació del punt.

7. Són eines de fàcil configuració, per a les quals no cal conèixer codi html i protocols de transferència d’arxius via ftp, sinó que s’administra tot a través del navegador. Aquest fet permet que els propis usuaris puguin participar del creixement del bloc.

8. És una eina sostenible ja que és gratuïta i a part permet penjar els apunts de les formacions per tal que els usuaris en puguin disposar (així estalviem tinta i paper!).

9. Fomenta la participació social dels usuaris si es crea un bloc en el que sigui el propi usuari el que actualitzi i n’editi les entrades.

Dins la blogosfera (la quantitat de blocs que comparteixen informació segons els seus interessos) hi ha tot un món per descobrir que t’està esperant i del que es pot aprendre molt, t’apuntes al blogging??

Núria Perpinyà,

Tècnica ODC


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce