Treballar per al foment de la ocupabilitat i la inserció sociolaboral de la ciutadania com a repte per tal d’adaptar-se a les noves necessitats de la ciutadania, va ser el fil conductor de l’edició d’enguany de la Jornada de Dinamització de la Internet Social que es va celebrar el passat dia 28 d’octubre de 9h a 15h a l’edifici de Torre Telefònica del Fòrum de Barcelona.

Aquesta Jornada ha esdevingut un marc perfecte per materialitzar un espai de trobada de les persones dinamitzadores de la Xarxa Òmnia, així com un espai de reflexió i presentació d’experiències entorn com poder anar assolint i evolucionant en els reptes amb els que es planteja el treball als Punts Òmnia, arrel de les necessitats que imperen en cadascun dels seus territoris i que emmarquen el context social, econòmic i laboral que estem vivint en l’actualitat.

La Jornada va ser inaugurada per la directora general d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Benestar Social i Família, Violant Cervera, i del director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Empresa i Ocupació, Carles Flamerich, que van emfatitzar en el creixement del món de la digitalització per ajudar a les persones donant-les suport a través de la Xarxa Punt TIC-Òmnia, espais que poden oferir els recursos necessaris per potenciar la ocupabilitat i la inserció sociolaboral de les persones.

Des de la Xarxa Òmnia es van voler mostrar experiències i bones pràctiques que s’estan portant a terme i que es concreten en el treball que, actuant en xarxa comunitària i aprofitant els recursos disponibles, estan portant a terme accions d’intervenció que faciliten la introducció o el retorn de les persones al món laboral.

Per una banda i com a repte imprescindible del treball comunitari i en xarxa entorn la ocupabilitat de les persones, Maria Tejada dinamitzadora del Punt Òmnia de l’AV Balconada a Manresa i Mònica Acebo,  de la Direcció General de Telecomunicacions, ens van explicar les accions que estan realitzant amb el Programa Connectat del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i les dificultats, potencialitats i el resultats que generen en la ciutadania, com pot ser l’exemple de l’Antonio, usuari del Punt Òmnia i que gràcies a beneficiar-se d’aquest treball conjunt va trobar feina i ens ho explicava a través d’una entrevista que li van fer en vídeo.

També ens van fer partícips des del Punt Òmnia del Casal Cívic Igualada-Montserrat, la coordinació que s’està portant a terme amb el programa Aprendre a Aprendre al barri on es troben ubicats els dos serveis. Treballar en un equipament cívic els possibilita a Èlia Raja, dinamitzadora del Punt Òmnia,  i Sònia Costa, tècnica de l’Aprendre a Aprendre, emfatitzar les seves accions en dos eixos de treball: la visió integral de les persones i la transversalitat que poden generar i que facilita una intervenció més directa en la inserció social i laboral de la ciutadania. En aquest marc ens van explicar que preparen uns cursos complementaris d’alfabetització digital i d’adquisició d’habilitats i competències per a la recerca de feina.

Des del Punt Òmnia Fundació Marianao de Sant Boi del Llobregat, en Josep Oliveras, el dinamitzador de l’Òmnia, ens va fer partícips del treball amb el col·lectiu juvenil que estan portant a terme  i dels quals el Taller TICBoi n’és un referent en l’experiència en formació ocupacional des de la implicació comunitària de les persones a través de les noves tecnologies de la informació i la comunicació.

Tres experiències referents en el treball transversal al territori que suposen una vegada més una mostra de les experiències que destaquen els Punts Òmnia com un espai d’acollida, de detecció de les necessitats de les persones i d’intervenció a través de la xarxa comunitària en la que estan immersos cadascun dels Punts Òmnia en el seu territori.

Hem de destacar finalment l’assistència dels Punts Òmnia de la Xarxa, que va suposar un 83% de participació global, i que va implicar no només a les seves persones dinamitzadores sinó també a les persones responsables de les entitats gestores dels Punts  que un any més van voler gaudir d’aquest moment presencial tant important pel conjunt de la Xarxa Òmnia.

A partir d’aquí tot són reptes i oportunitats en el treball per a la inserció social i laboral de les persones per l’Òmnia, un projecte social que, com comentava Marta Jové, cap de servei de Cooperació i Desenvolupament Social, que juntament amb Ricard Faura, cap de servei de Societat de Coneixement, van realitzar la cloenda de la Jornada, suposa la difícil tasca d’acollir i de treballar amb col·lectius en risc d’exclusió social, és a dir, amb la base de les necessitats socials de les persones.

Podeu consultar algunes fotografies de la Jornada aqui

Noemí Espinosa Garrido
Equip de l’ODC Òmnia


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce