En un programa social com és Òmnia potenciar i fomentar accions socials que permetin establir lligams i treball en xarxa amb la ciutadania, ha de ser un dels objectius principals. Per aquest motiu des de l’any 2010 l’eix del voluntariat a passat a ser un eix estratègic de treball de la Xarxa.

Una de les tasques que ens pertoquen a totes i tots els que d’una manera o altre treballem per la Xarxa és la de motivar i sensibilitzar la societat i, en conseqüent a la ciutadania dels nostres punts, sobre el voluntariat social i la diversitat d’opcions que es tenen per a realitzar tasques de voluntariat, ja sigui des del propi punt, amb coordinació amb altres entitats o fent un projecte d’aprenentatge Servei.

La figura de la persona voluntària permet acostar el ciutadà al punt gaudint d’una tasca per la qual es sent reconegut i alhora porta a terme una acció altruista i d’ajuda cap a l’altre. Per tant cal estimular el protagonisme del voluntariat al projecte i el seu reconeixement i “formar i preparar” les persones usuàries perquè es converteixin en voluntaris/es. Es tracta que ens creguem que la persona voluntària ha de ser creadora de la consciència solidària, agent transformadora de la nostra societat i que té un efecte multiplicador que repercuteix positivament envers la ciutadania.

Sí que cal remarcar que tot i que el voluntariat com a eix estratègic es troba encara en un estat embrionari si que hi ha punts que ja fa anys que potencien el voluntariat i fins i tot tenen projectes consolidats. Per tant es tracta que aquestes bones pràctiques es puguin estendre a tota la xarxa.

L’objectiu de la presentació que es presenta seguidament és la d’apropar i oferir una visió de l’estat en que es troba actualment aquest eix de treball a través de dades quantitatives, bones pràctiques d’altres punts, etc., i també proporcionar informació suficient per iniciar-se o millorar el treball envers aquest eix.

I per acabar vull compartir amb totes i tots aquest proverbi Xinès “És millor encendre una espelma que maleir la foscor.”

Núria Perpinyà
Tècnica ODC


  • Categories

  • Informació Òmnia

  • El núvol

  • Archives

  • Repositori Tasta'm

  • RSS Estigues al corrent del que fem!

  • logoomnia

    logopunttic

    logobenestarsocial

    logofce