A la Xarxa Òmnia també volem celebrar el Dia Internacional de la Discapacitat, perquè portem 12 anys treballant per la inclusió social de les persones, per la creació d’oportunitats i per oferir eines que millorin les competències i la participació a la societat. Ara més que mai, som conscients de les mancances i el camí que queda per recórrer, però també tenim present la bona feina que es fa als punts i la implicació de molts dels seus professionals per construir un projecte accessible.

Accessibilitat és sinònim de tothom. Treballar amb criteris d’accessibilitat és garantir afavorir l’accés als espais, els recursos, les accions a qualsevol persona independentment de les característiques que tingui, sense limitació. Això suposa pensar i dissenyar amb criteris de “disseny universal”, evitant d’aquesta manera haver d’adaptar espais, recursos, equips o materials.

Aquest plantejament centrat en l’accessibilitat no és només quelcom adreçat a persones amb discapacitat. Tothom té limitacions d’una forma o una altra i a mesura que envellim augmenta la probabilitat de que es manifestin dèficits sensorials, físics i cognitius, per tant és fonamental treballar pensant en la diversitat funcional de les persones.

El projecte Òmnia s’inicia per garantir l’accés a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) a qualsevol persona independentment del seu nivell econòmic o formatiu, garantint així la inclusió social fent servir les TIC com a eina. Fruit de l’evolució del projecte i de la detecció de necessitats de la pràctica real, s’inicia un treball per conscienciar sobre la importància de l’atenció personalitzada a les necessitats individuals dels participants, obrint els punts a noves persones usuàries amb determinats tipus de discapacitat, especialment psíquica, i amb iniciatives de dinamització de tallers amb persones amb trastorn mental, cegues, sordes i també amb mobilitat reduida sempre que l’accessibilitat arquitectònica del centre ho permet.

Aquesta línia de treball centrada en l’eix de l’accessibilitat pretèn conscienciar sobre la necessitat de crear materials adequats de suport, l’adaptació de la interfase de treball amb l’ordinador i sobretot en garantir un apropament a la persona respectuós i que potencii les seves capacitats i no les seves discapacitats. És una línia que s’ha materialitzat en una prova pilot d’accessibilitat amb la dotació d’un pack d’ajudes tècniques als punt Òmnia de la Seu d’Urgell i del barri de Molins de Mataró, també en la incorporació de continguts sobre el tema a la formació oficial promoguda pel projecte, en la publicació de diferents recursos de  programari pel treball amb les persones amb discapacitat  a través del Tasta’m de l’ODC i les taules rodones que sobre el tema s’han organitzat en les dues darreres jornades de la Internet Social amb la presentació d’experiències i el debat sobre les mateixes.

Feliç Dia Internacional de la Discapacitat!


 • Categories

 • Informació Òmnia

 • El núvol

 • Archives

 • Repositori Tasta'm

 • RSS Estigues al corrent del que fem!

 • logoomnia

  logopunttic

  logobenestarsocial

  logofce